Restorasyon Forum

Hoşgeldiniz Ziyaretçi. Lütfen giriş yapın veya kayıt olun.

Restorasyon Forum - Reklam Alanı

Gönderen Konu: Seyitömer höyüğü kazılarında 4 bin yıllık kılıç bulundu  (Okunma sayısı 6368 defa)

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Restorasyon

  • Restorasyon Forum
  • *****
  • İleti: 824
  • Cinsiyet: Bay
Seyitömer höyüğü kazılarında 4 bin yıllık kılıç bulundu

Kütahya'da Seyitömer höyüğü kazılarında 4 bin yıl öncesine ait olduğu düşünülen Pers kılıcı ve arkaik heykel bulundu.



Çalışmalar TKİ Seyitömer Linyit işletmesi arazisi içerisinde yer alan ve Dumlupınar Üniversitesi'nin (DPÜ) Seyitömer Höyüğü olarak adlandırdığı alanda yapıldı. DPÜ Fen Edebiyat Fakültesi Arkeoloji Bölüm Başkanı Prof. Dr. Nejat Bilgen, kazının 6. sezon olduğunu, çalışmalarda geçen bir aylık süreçte, çok değişik yeni buluntularla karşılaştıklarını ifade ediyor.

Prof. Dr. Bilgen, hem Ege hem Mezopotomya ve Suriye bölgesiyle önemli ticari ilişkiler olduğunu düşündüklerini, bu sene bulunan eserler arasında Pers medeniyeti döneminden kalma kılıç, arkaik heykel ve mermer idole rastladıklarını belirtiyor.



Prof. Dr. Nejat Bilgen, eliyle gözünü kapatan kadın figürünün yer aldığı bu testinin Orta Tun Çağı'ndan kaldığını tahmin ettiklerini söylüyor.

Kazılarda 60'ı öğrenci ve 250 işçi çalıştı. 10'a yakın öğretim elemanı görev yaptı. Buluntular arasında Orta Tunç Çağı'ndan kalma yüksek kabartmalı topraktan yapılmış bir testi de var. Üzerinde, bir eliyle gözünü kapatmış giysili kadın figürü yer alıyor. Bilgen, "Bugüne kadar bu kazılarda bulunan ve Kütahya Arkeoloji Müzesi'ne ulaşan tek örnek. Daha önce bulduğumuz eserlerden farklı. Sunu kabı niteliğindeki bu eser de höyüğün Mezopotamya, Suriye, Ege, Orta Anadolu arasındaki ilişkilerini vurgulamak adına önemli bir ipucu. Ayrıca bol miktarda seramik elimize geçti. Höyükteki odalarda Erken Tunç Çağı'nda kalıpla seramik üretimi yapıldığına dair eserlere çokça rastladık." diyor.

Yapılan çalışmalarla, Kütahya Arkeoloji Müzesi'ne, 10 bine yakın, müze kayıtlarına geçecek ve sergilenecek nitelikte eser teslim edilmiş. Prof. Bilgen, "Biz her yıl Kütahya Arkeloji Müzesi'ne bine yakın envanterlik, yani müze kayıtlarına geçecek ve sergilenecek nitelikte eser teslim ediyorduk. Geçen yıl açtığımız DPÜ Arkeoloji Müzesi'nde de 150'ye yakın eseri sergiledik. Bunun dışında etütlük olarak da her yıl için depolarımızda 2 bini aşkın eser bulunduruyoruz. Bunları kış aylarında zaman zaman restore ederek, çizimlerini yaptıktan sonra tez ve yayın olarak bilim dünyasına hazırlıyoruz. 6 yılda bulduğumuz eser sayısı 10 bini geçti." diyor. Önceki yıl höyükte sondaj yapıldı. Kültür katmanının höyüğün merkezinden 6 metre daha devam ettiğini belirlenmiş. Ancak höyüğün eteklerinde daralmalar söz konusu olabileceğini söylüyor Bilgen.

Bilgen, çalışmaların uzayabileceğini anlatıyor. Bütün bunlar göz önünde bulundurulursa Türkiye Kömür İşletmeleri (TKİ) Genel Müdürlüğü ile DPÜ Rektörlüğü arasında yapılan protokolün en az 3 yıl daha uzatılması söz konusu olacak: "Konuyu TKİ Genel Müdürlüğüne bağlı Seyitömer Linyit İşletmesi (SLİ) Müessesesi yetkilileriyle görüştük. Sözleşmenin uzatılması konusunda mutabakata vardık. Dolayısıyla önceki yaptığımız protokolü bu yıl ağustos ya da eylül ayında yeniden gözden geçireceğiz. Büyük ihtimalle işçi sayısı 250'den az olmamak kaydıyla en az 3 yıl daha projenin uzatılmasını teklif edeceğiz."

 Zaman

 

* Bizi Takip Edin

Son Mesajlar

SimplePortal 2.3.7 © 2008-2024, SimplePortal