Restorasyon Forum

Hoşgeldiniz Ziyaretçi. Lütfen giriş yapın veya kayıt olun.

Restorasyon Forum - Reklam Alanı

Gönderen Konu: Side Anıtsal Çeşme`de yaz dönemi restitüsyon, röleve ve restorasyon çalışmaları  (Okunma sayısı 3105 defa)

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

RestorasyonForum

  • Yönetici
  • *****
  • İleti: 739
Side Antik Kent`te Side Nympheum`da (Anıtsal Çeşme) yaz dönemi röleve, (bir yapının bütün boyutları), restitüsyon(bir yapının ilk tasarımına göre yapılan eklemelerin tarihi sırasına göre belgelenmesi) ve restorasyon(onarım) çalışmaları başladı.


4 ay sürecek röleve, restitüsyon ve restorasyon çalışmasını İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Arkeoloji Bölümü Klasik Arkeoloji Anabilim Salı Başkanı Prof.Dr. Haluk Abbasoğlu başkanlığında mimar Doç.Dr. Emre Madran, Dr. Nimet Özgönül, arkeolog Orhan Atvur ve restorasyon uzmanı yüksek mimar Saadet Sayın yapıyor.


Arkeolog Prof.Dr. Haluk Abbasoğlu, Anıtsal Çeşme`de röleve, restorasyon ve restitüsyon çalışmalarını Kültür ve Turizm Bakanlığı Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğü, Türkiye Seyahat Acenteleri Birliği(TURSAB) ve Barut Turizm Ticaret Anonim Şirketi`nin katkılarıyla yaptıklarını ifade etti.


Side girişindeki Anıtsal Çeşme`deki onarım ve restitüsyon çalışmalarını 5 yıldır `Tarih Günışığına Çıkıyor Projesi` çerçevesinde aralıksız sürdüklerini belirten Abbasoğlu, aynı yerde Ordinaryüs arkeolog Prof.Dr. Arif Müfid Mansel`in Side Antik Kent ve Nympheum`da bulunan İxion Kabartmaları üzerine 1947 ile 1967 yılları arası çalışma yaptığını kaydetti.


Abbasoğlu, `3 dalda yaptığımız çalışma ile Roma döneminin muhteşem mimarisi gün yüzüne çıkaracağız. Anıtsal Çeşme`de dokuz çeşme bulunuyor. Bu çeşmeler Roma döneminde şehre girişin sembolü. O dönem insanları şehre girerken ayaklarını 9 çeşmeden yıkayarak giriyor. Çalışmalarımızı tamamlayınca Side Antik Kent`te tarih gün yüzüne çıkacak.` dedi.


Side tarihinin gün yüzüne çıkmasında Anıtsal Çeşme`deki röleve, restitüsyon ve restorasyon çalışmalarına özel önem verdiklerini belirten Side-Manavgat Turizm İşletmecileri Derneği(Side-TUDER) Başkanı Cengiz Haydar Barut, çalışmalar tamamlanınca şehrin Roma dönemi giriş kapısı ve görkemli 9 çeşmenin yeniden görüleceğini ifade etti.


Side`nin Pamfilya şehirlerinde önemli deniz ticareti yerlerinden biri olduğunu vurgulayan Barut, Roma döneminde şehre suyun Oymapınar`dan kemerler vasıtasıyla geldiğini anlattı. Barut, `Side markasını dünya gündemine taşımak için restorasyon çalışmalarına sonuna kadar destekliyoruz. Her türlü desteği veriyoruz, vermeye de devam edeceğiz. Side Antik Kent çok büyük marka. Bölgemizde arkeoloji, kültür ve tarih turizmini yaygınlaşması için Helenistik, Roma ve Bizans dönemi eserlerini dünya gündemine taşıyacağız.` dedi.

Side, Yunanca da nar anlamına geliyor.

Kaynak : CİHAN Tarih : 30 Mayıs 2009, Cumartesi
Bu Foruma yaptığınız ilk ziyaretiniz ise, Forumumuzda bilgi alışverişinde bulunabilmeniz için öncelikle Kayıt olmalısınız. Üye olmayanlar Forumumuzda. Konu açamaz, Eklenti indiremez. Forumumuzu tam anlamıyla kullanmak için Üye olabilirsiniz..

 

* Bizi Takip Edin

SimplePortal 2.3.7 © 2008-2024, SimplePortal