Restorasyon Forum

Hoşgeldiniz Ziyaretçi. Lütfen giriş yapın veya kayıt olun.

Restorasyon Forum - Reklam Alanı

Gönderen Konu: Side Belediye Başkanı Uçar: Önlem alınmazsa Side Antik Tiyatro ve Apollon Tapınağı 15 yıl sonra yıkı  (Okunma sayısı 3730 defa)

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

nazım

  • Restorasyon Forum
  • ****
  • İleti: 255
  • Cinsiyet: Bay
  • Eğri cetvelden doğru çizgi çıkmaz
Side Belediye Başkanı Uçar: Önlem alınmazsa Side Antik Tiyatro ve Apollon Tapınağı 15 yıl sonra yıkı...


ANTALYA(CİHAN)-

Manavgat ilçesi Side Belediye Başkanı Abdulkadir Uçar, kaçak yapıları yıkarak, kültür ve tarih turizmine örnek olacak çalışmalara imza atacaklarını söyledi.

Belediye Başkanı Abdulkadir Uçar, 2010 turizm sezonu öncesi hayata geçirdikleri Kentsel Değişim Projesi(KDP) ile Side`de şehrin estetik dokusunu bozan bütün unsurları ortadan kaldıracaklarını belirtti. Uçar, turizm şehrinin nefes alabilmesi ve kurtulması için işgaller üzerine yapılan kaçak yapıların acilen yıkılması gerektiğini kaydetti.

Antalya`nın Manavgat ilçesinde 11-13 Aralık tarihleri arası Side Belediyesi önderliğinde Antalya Valisi Alaaddin Yüksel`in himayesinde yapılan Tarihi Kentler Birliği(TKB) Side Semineri sona erdi. Tunus`taki TKB toplantısına katılacak olan akademisyenler ve 450 belediye başkanı ile belediye meclis üyeleri, toplantının yapıldığı Kumköy Beach Hotel`den ayrıldı. Side Semineri ile ilgili değerlendirme konuşması yapan Uçar, toplantı sonrası turizm şehrinde kaçak unsurların yıkılması ve yeni düzenlemeler adına ümitvar olduklarını söyledi.

Uçar, `Bilinçsizce ve para kazanmaya yönelik yapılaşmalar Side`nin tarihi dokusuna büyük zarar verdi. Side`yi Side yapan deniz, kum ve güneşi değil. O zaten bütün Akdeniz ülkelerinde var. Side`yi Side yapan tarihi, kültürü ve arkeolojik zenginliği. Biz bu kültür, tarih ve arkeolojik zenginliğimizi korursak Side dünya kültür turizminde marka olur. Yanlış turizm yapılandırılmasıyla boşaltılan Side markasını, acilen yeniden doldurmalıyız. Kaçak yapılaşma ve beton yığını Side`yi nefesiz bırakıyor. Kültür ve Turizm Bakanlığı`ndan Side içindeki tarihi eserlerin korunmasıyla ilgili özel bir çalışma yapmasını istiyoruz. Bu çalışma yapılmazsa, uzmanlar Apollon Tapınağı`nın 15 yıl sonra yıkılacağını belirtiyor. Side Antik Tiyatro güçlendirilmezse aynı tehlike onu da bekliyor. Side`yi kurtarmak ve sivil mimariyi ortaya çıkarmak için kollarımızı sıvadık, bu konuda destek bekliyoruz.` diye konuştu.

Uçar, beldede 1947 yılından bu yana kazı yapılmasına rağmen, şehrin doğu nekropolinde hiç kazı çalışması yapılmadığını kaydetti. Kültür ve Turizm Bakanlığı`nın kazı çalışmalarına daha fazla destek ve ödenek ayırarak doğu nekropolinde yapılacak çalışmalara destek olması gerektiğini vurgulayan Uçar, bu bölgeden çıkacak olan eserlerin Helenistik, Roma ve Bizans`a daha iyi ışık tutacağını söyledi. Uçar, kuracakları Köy Meydanı Projesi (KMP) ile de tarihi cumbalı Selimiye taş evlerini kurtaracaklarını ifade etti.

İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Arkeoloji Bölümü, Klasik Arkeoloji Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Haluk Abbasoğlu, Side Belediye Başkanı Uçar`ın yaptığı öz eleştiri konuşmasının tarihi şehrin geleceği adına umutlarını arttırdığını söyledi.

Zamanında turizm planı olmadığı ve bilinçsiz turizm yapılaşmasının Side`yi 30 yılda beton yığını haline getirdiğini belirten Haluk Abbasoğlu, şehrin kurtulması için herkesin elini taşın altına koyması gerektiğini kaydetti. Turizmcilerin aşırı para kazanma hırsının arkeologları Side`den soğuttuğunu belirten Abbasoğlu, ikinci kuşak Selimiyelilerin tarihine sahip çıkarken üçüncü neslin ise beldeyi beton yığını haline getirerek turizm adına kötü örnekler sergilediğini dile getirdi. Abbasoğlu, şöyle dedi:

`Side`de ilk kazı çalışmalarına 1960 yılında başladım. O zaman Selimiye köyü halkı kazı ekibine ve tarihi eserlerine sahip çıktı. Bölgede turizmin yaygınlaşmasıyla birlikte üçüncü kuşak Selimiyelileri çok para kazanma hırsı sardı. Yanlış turizm yapılanması tarihi şehirde eserlerin içine turizm tesisleri yaptırdı. Bölge birinci derece sit alanı olmasına rağmen, sit alanı içinde turizm konaklama tesisleri var. Dördüncü kuşak Selimiyelilerin Side`yi kurtaracağına yürekten inanıyorum.`

(CİHAN)2009-12-13
Nazım Can CİHAN
Restoratör
NCC Restorasyon Konservasyon Arkeoloji
----
Tüm Restoratörler ve Konservatörler Derneği
Yönetim Kurulu Başkanı

nazım

  • Restorasyon Forum
  • ****
  • İleti: 255
  • Cinsiyet: Bay
  • Eğri cetvelden doğru çizgi çıkmaz
Side ve Side müzesinden görüntüler 2008-2009













Nazım Can CİHAN
Restoratör
NCC Restorasyon Konservasyon Arkeoloji
----
Tüm Restoratörler ve Konservatörler Derneği
Yönetim Kurulu Başkanı

nazım

  • Restorasyon Forum
  • ****
  • İleti: 255
  • Cinsiyet: Bay
  • Eğri cetvelden doğru çizgi çıkmaz
Side ve Side müzesinden görüntüler 2008-2009











Nazım Can CİHAN
Restoratör
NCC Restorasyon Konservasyon Arkeoloji
----
Tüm Restoratörler ve Konservatörler Derneği
Yönetim Kurulu Başkanı

 

* Bizi Takip Edin

Son Mesajlar

Restoratör aranıyor ( İstanbul/Taksim) Gönderen: Beriltekin
[Bugün, 09:19:09]


Ynt: KKTC Lefkoşa Selimiye Camii (Aya Sofya Katedrali) Gönderen: karacanenes
[25 Mart 2024, 12:09:22]


Teknik Personel Gönderen: TAŞYAPI
[24 Mart 2024, 16:13:27]


ÖN MUHASABE VE MİMAR PERSONEL ALIMI Gönderen: osman.blnk
[24 Mart 2024, 10:19:47]


Restorasyon alanında iş arıyorum Gönderen: Sudenur uysal
[22 Mart 2024, 19:19:58]


RESTORASYON ALANINDA DENEYİMLİ İNŞAAT TEKNİKERİ Gönderen: cabiyotlu
[22 Mart 2024, 11:02:48]

SimplePortal 2.3.7 © 2008-2024, SimplePortal