Restorasyon Forum

Hoşgeldiniz Ziyaretçi. Lütfen giriş yapın veya kayıt olun.

Restorasyon Forum - Reklam Alanı

Gönderen Konu: Buldan tarihi evleriyle dünyaya açılacak  (Okunma sayısı 7751 defa)

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

damla..

  • Yeni Üye
  • *
  • İleti: 15
  • Cinsiyet: Bayan
Buldan tarihi evleriyle dünyaya açılacak
« : 28 Nisan 2011, 11:10:53 »
Buldan tarihi evleriyle dünyaya açılacak

Denizli'nin Buldan ilçesindeki tarihi evler, üniversitede açılacak restorasyon programıyla bilimsel olarak şekillendirilerek dünyaya açılacak.




''Türkiye'nin Kültür Envanteri Projesi'' kapsamında Denizli'nin Buldan ilçesinin 'pilot bölge'' seçilmesinin ardından tarihi evlerin restorasyonunun daha planlı, programlı ve bilimsel olarak yapılması için üniversitede restorasyon programı açılarak, tarihi dokuyu canlandıracak kişiler yetiştirilecek.

Denizli Valisi Yavuz Erkmen, yaptığı açıklamada, yörede ağırlıklı olarak dokumacılıkla tanınan Buldan'ın, dokumanın yanı sıra içinde barındırdığı tarihi evleriyle de büyük bir turizm potansiyeline sahip olduğunu söyledi. Eski Buldan evlerinin kentsel sit kapsamında koruma altına alındığını hatırlatan Erkmen, şu bilgileri verdi:

''Ahşap ve cumbalı olan eski Buldan evlerini, saçak ve bacaları, cumbalı sundurmalarıyla birbirini engellemeyen bir manzaraya sahip tarihi evlerle turizmde dünyaca tanınan Safranbolu'dan daha gözde bir hale gelebiliriz. Buldan'ın, Türkiye'nin kültür varlıkları birikimi açısından son derece önemli olan bu özelliğini belgelemek için çalışmalara hız verdik. Evlerin turizme kazandırılması aşamasında üniversitenin de katkısı, evlerin restorasyonunun bilimsel olarak yapılması için çalışmaların yürütülmesi, bize ayrı bir mutluluk veriyor.''



Pamukkale Üniversitesi Rektörü Hüseyin Prof. Dr. Hüseyin Bağcı ise açılacak restorasyon programıyla Buldan'ın dokumada kazandığı namı, tarihi evlerine de taşıyacağını ifade ederek, şunları söyledi:

''İlerleyen zamanlarda Buldan'da bir restorasyon programı açmayı planlıyoruz. Açılan program çerçevesinde tarihi evlere bir katkı sağlamış olacağız. Bu program Buldan'daki evlerin daha düzenli şekilde restore edilmesini sağlayacak. Bundan sonraki dönemde ilçelerimizin isteklerine daha fazla önem vereceğiz. Çalışmalarımızı ilçelerimizde daha da yoğunlaştırarak üniversitemizin ilçelerde daha aktif faaliyetlerde bulunmasını sağlayacağız.''

Denizli Ticaret Odası (DTO) Yönetim Kurulu Başkanı Necdet Özer de Buldan'ın tarihi evlerinin turizme kazandırılmasının ardından ilçenin dünya turistlerinin uğrak noktalarından biri haline geleceğini söyledi.

Tarihi evlerin ülke ve Denizli turizmine kazandıracağı getirinin turizmde önemli bir yer tutacağına inandığını belirten Özer, ''Denizli'nin sanayi kenti olduğu inkar edilemez. Ama biz sadece tekstilden besleniyoruz demek de doğru olmaz. Sanayimizin ardından bize gelir getiren en önemli sektörlerden biri de turizm. Denizli turizminin ülkeye getirdiği ekonomik kazanç yadsınamayacak düzeylerde. Turizmden sağlanan kazanca Buldan'ın tarihi evlerinin de katılması Denizli ekonomisini daha da yukarılara taşıyacaktır'' dedi.

Star gazetesi

BMurtekin
  • Restorasyon Forum
  • **
  • İleti: 62
  • Cinsiyet: Bay
Ynt: Buldan tarihi evleriyle dünyaya açılacak
« Yanıtla #1 : 25 Eylül 2011, 18:14:53 »
          Ben sadece Horoz'da iyi olduklarını sanıyordum. Dokuma konusunda da iyilermiş.  ;D Evlerinin
de Safranbolu evlerinden daha nitelikli olduğunu iddia ediyorlar. Umarım planladıkları gibi bu evler
üzerindeki bilimsel çalışmalarını yürüterek; en iyi sonuca ulaşırlar. Hepimize bu evlerin gerçek
değerlerinin nerelerde olduğunu gösterebilirler.  ???

 

* Bizi Takip Edin

Son Mesajlar

SimplePortal 2.3.7 © 2008-2024, SimplePortal