Restorasyon Forum

Hoşgeldiniz Ziyaretçi. Lütfen giriş yapın veya kayıt olun.

Restorasyon Forum - Reklam Alanı

Gönderen Konu: Sivas Açık Cezaevi, etnografya müzesine dönüştürülecek  (Okunma sayısı 6151 defa)

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

yase

  • yase
  • Restorasyon Forum
  • ***
  • İleti: 202
  • Cinsiyet: Bayan
Sivas Açık Cezaevi, etnografya müzesine dönüştürülecek

Sivas Valisi Ali Kolat, Açık Cezaevinin bulunduğu binayı etnografya müzesine dönüştürmeyi planladıklarını belirterek, ''Sivas'ı müzeler kentine dönüştürmeyi düşünüyoruz'' dedi.



Vali Kolat, AA muhabirine, geçen yıl Ankara'da imzalanan protokolle TBMM Milli Saraylar Daire Başkanlığına devredilen Atatürk Kongre ve Etnografya Müzesi'nde yapılması planlanan çalışmaları anlattı. 4 Eylül 1919'da Sivas Kongresi'nin gerçekleştirildiği tarihi binada yapılacak çalışmaları anlatan Kolat, ''Kongre Müzesi ile ilgili proje çalışmalarımız devam ediyor'' dedi.

Büyük Önder Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşları tarafından ulusal kurtuluş mücadelesine ışık tutan kararların alındığı ve Cumhuriyetin temellerinin atıldığı tarihi binada yapılacak çalışmalarla ilgili olarak, TBMM İnşaat Daire Başkanlığı ve Sivas İl Özel İdaresi yetkililerinin görüşmeler yaptığını kaydeden Kolat, ''İnşallah bu proje çalışmasından sonra esas işlerinin yapımı ve restorasyonla ilgili çalışmalar sürecek. İnşallah güzel bir çalışma olacak'' diye konuştu.

Tarihi binanın iç dizaynıyla ve tefrişatıyla ilgili çok kapsamlı bir proje gerektiğini ifade eden Kolat, önemli bir çalışma olduğu için işi aceleye getirmek istemediklerini belirterek, ''İleriye dönük güzel bir çalışma olacak. Kaynak yönünden de bir sıkıntımız olmayacak. Bu konuda Milli Saraylardaki teknik personelin uzmanlıklarından da yararlanıyoruz, onların da desteğini alıyoruz. Burası tamamen Kongre Müzesi'ne dönüştürülecek. Buradaki etnografik eserleri biz ayrı bir müzeye taşımayı düşünüyoruz'' dedi.

Sivas E Tipi Kapalı Cezaevi'nin yanında açık cezaevi inşaatının devam ettiğini belirten Kolat, şimdiki açık cezaevi binasını da etnografya müzesine dönüştürmeyi, Atatürk Kongre ve Etnografya Müzesi'ndeki etnografik eserleri de bu müzeye taşımayı planladıklarını söyledi.

Kolat, Atatürk Kongre ve Etnografya Müzesi'nin, etnografik eserlerin taşınmasının ardından kongre müzesi olarak hizmet vereceğini bildirdi. Açık cezaevi binasının etnografya müzesine dönüştürülmesinin ardından kentteki müze sayısının 3'e çıkacağını ifade eden Vali Kolat, arkeoloji müzesi ile etnografya müzesinin aynı semtte karşı karşıya olacağını belirterek, ''Sivas'ı müzeler kentine dönüştürmeyi düşünüyoruz. Mesela Gökmedrese'de de vakıf müzesi şeklinde bir düşünce var. Şifahiye Medresesi ile ilgili de birtakım çalışmalar var, gelişmelere göre hareket edilecektir'' dedi.

Etnografik müzelerin önemine dikkati çeken Kolat, oluşturulacak etnografya müzesinde şehrin kültürünü yansıtan eserlerin yer alacağını, bu konuda güzel bir çalışma yapacaklarını söyledi.

Müzelerin kalıcı eserler olduğunu ifade eden Kolat, ''Bunlar nesilden nesile aktarılacak eserler olduğu için çok aceleye de getirmemek, yanlışlık yapmamak lazım. Kalıcı olacak şekilde bir düzenleme yapmak gerekiyor'' dedi.

Müzelerin birbirine yakın olmasının gezilebilirlik açısından da avantaj sağlayacağını kaydeden Kolat, bir müzeyi gezmeye gelen kişinin diğer müzeyi de ziyaret edebileceğini söyledi.

Sivas'ın önemli tarihi eserlere sahip olduğuna işaret eden Kolat, herkesi kültür, tarih ve turizm kenti Sivas'ı gezmeye davet etti.

Zaman
jasmine to sence
restoratör

gencbey5

  • Restorasyon Forum
  • ***
  • İleti: 123
  • Cinsiyet: Bay
Uzun süredir düşünülüyordu. Umarım en kısa zamanda dönüşümü gerçekleşir. Ulusal mimariye geçiş döneminde yapılan Sivas'taki en başarılı kamu yapılarından birisidir. Uzun süre önce çalışmıştım bu yapıyı.






 

* Bizi Takip Edin

Son Mesajlar

Çalışma arkadaşları arıyoruz. Gönderen: Yunus.teze
[Bugün, 22:43:50]


cmbzrqjy Gönderen: metformin 100 mg
[Bugün, 19:31:55]


ÇALİŞMA ARKADAŞLARI Gönderen: zeki0669
[Dün, 19:26:12]


Top-notch Ğ¡asual Dating - Legitimate Girls Gönderen: zgtasoluk
[Dün, 06:48:19]


Premier Ğ¡asual Dating - Verified Maidens Gönderen: Dursunfurkan
[16 Nisan 2024, 19:27:44]


RESTORATÖR ANKARA (7 YIL DENEYİM) Gönderen: Mehmet Güngör
[16 Nisan 2024, 18:54:22]

SimplePortal 2.3.7 © 2008-2024, SimplePortal