Restorasyon Forum

Hoşgeldiniz Ziyaretçi. Lütfen giriş yapın veya kayıt olun.

Restorasyon Forum - Reklam Alanı

Gönderen Konu: Eyüp Sultan Camii tarihinde ilk kez restore edilecek  (Okunma sayısı 8579 defa)

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

RestorasyonForum

  • Yönetici
  • *****
  • İleti: 739
Eyüp Sultan Camii tarihinde ilk kez restore edilecek

İstanbul'un fethinden sonra Osmanlı'nın sur dışında kurduğu ilk yerleşim merkezi olan Eyüp'te tarihî bir değişim yaşanıyor.



Eyüpsultan Camii'nin avlusuna beyaz seccade boyutunda mermerler döşenirken cami, tarihinde ilk kez restore edilecek. Ayrıca İstanbul Üniversitesi Tıp Fakültesi'yle birlikte Eyüp Hama-mı'nda hidroterapi merkezi kurulacak.

Tarihî dokusu, manevî yönü, sürekli yenilenen çehresiyle bütün insanlığı davet eden bir mekân. Bu kutsal yerde Ramazan, kandil geceleri, sabah namazlarının hazzı bir başka yaşanıyor. Tahmin ettiğiniz üzere Eyüp'ten bahsediyoruz. Eyüp, Osmanlı'nın sur dışındaki ilk yerleşim merkezi olan ilçemizdir ve ilçede son bir yıldır tarihî bir değişim yaşıyor.

Eyüpsultan Camii ilk kez restore ediliyor

Eyüpsultan Camii şu tarihe kadar rölöve çalışmasından dahi geçmemiş. Camideki çökme ve çatlamaların yanında zeminler de yıpranmış. Şu günlerde belediye tarafından gerekli çalışmalar yaptırılıp bir proje çıkartılıyor. Böylelikle cami, tarihinde ilk kez restore edilmiş olacak. Bu kutsal görevi yerine getirecek olmanın kendilerini onurlandıracağını anlatan Başkan Kavuncu, Eyüp halkının da her anlamda destek olduğunu söylüyor ve ekliyor: "Belediyemiz cami restorasyonu için gerekli maddiyata sahip ancak birçok hayırsever vatandaşımız da katkıda bulunmak istiyor. Hatta yenilemeyi tek başına yaptırmak isteyenler bile var. Biz de kendilerini kırmamak için bunu kabul edeceğiz."


Caminin meydanı bembeyaz mermerlerle döşenmiş. Üstelik bu mermerlerin her biri seccade boyutunda ve kıbleye karşı. Meydandaki seyyar satıcıların da artık belirli bir mekânı olacak. Tarihi doku göz önünde bulundurularak seyyar satıcılar için meydanda ahşap yapılar inşa edilecek. Caminin restore çalışmasının yanında bir de meydana paralel olan Üçgen Ada'da yenilikler söz konusu. Eyüp'ün tarihî dokusunun korunmasına önem veren belediye, KUDEB'le kurduğu ahşap atölyeyle ilçedeki ahşap binaların onarımını gerçekleştiriyor. İstanbul'da ilk olan projeye her geçen gün eski binalar dahil edilerek restoresi yapılıyor.

Eyüp Hamamı'nda hidroterapi merkezi

Restorasyon çalışmaları yapılacak olan bir diğer yapı ise Eyüp Hamamı. Buranın hem yenileme çalışması yapılırken hem de halka büyük faydası olacak bir çalışma hayata geçiriliyor. İstanbul Üniversitesi Tıp Fakültesi'yle beraber Eyüp Hamamı'nda hidroterapi merkezi kurulacak. Burada suyla tedavi gerçekleştirilecek. Hidroterapi hocalarının ders vereceği merkezde buhar odaları, havuzlar, termal odalar olacak. Merkezin bu yılın sonunda faaliyete geçmesi bekleniyor.

***

Tarihî kitaplar gün yüzüne çıkartılıyor

Tarihin tozlu raflarında dokunulmadan duran binlerce kitap, Eyüp Belediyesi'nin kütüphane projesiyle tekrar hayat buldu. Kütüphanede, en eskisi 1910 yılına ait tarihî kitaplar, edebî eserler, ansiklopediler, sözlükler, 100 Temel Eser'den fen bilimlerine, tarihten coğrafyaya, öyküden romana kadar geniş bir yelpazede toplam 9 bine yakın kitap bulunuyor. 1910 öncesi eserlerin de yeniden yapılandırılarak halkın hizmetine sunulması için çalışmalar sürdürülüyor.

Kültür merkezi ve nikâh salonu



Eyüp halkı hem kültür merkezi hem de nikâh salonuna kavuşuyor. Haliç kıyısındaki yeni nikâh salonunda iki adet 800 kişilik salon olacak. Bunun yanında sanatsal etkinliklere ev sahipliği yapacak salonlar, alışveriş merkezleri, restoran, sergi salonları ve kafeterya da Eyüplülerin hizmetinde olacak.

Tarihî çiniler yeniden işleniyor



Cafer Paşa Kültür Merkezi'nin atölyesinde ev hanımları çiniciliği öğreniyor. Tamamen ücretsiz olan kurslarda, teknik ihtiyaçlar da belediye tarafından karşılanıyor. Eyüp'teki tarihî çinileri asıl hallerini değiştirmeden tekrar işleme arzusunda olan ev hanımları bunun sonucunda sergi açmak istiyor.
 
Zaman
Bu Foruma yaptığınız ilk ziyaretiniz ise, Forumumuzda bilgi alışverişinde bulunabilmeniz için öncelikle Kayıt olmalısınız. Üye olmayanlar Forumumuzda. Konu açamaz, Eklenti indiremez. Forumumuzu tam anlamıyla kullanmak için Üye olabilirsiniz..

fevziaksoy

  • Yeni Üye
  • *
  • İleti: 20
  • Cinsiyet: Bay
  • yaptıklarım yapacaklarımın vekaleti'dir
Ynt: Eyüp Sultan Camii tarihinde ilk kez restore edilecek
« Yanıtla #1 : 01 Şubat 2011, 21:09:49 »
inşallah işin ehli ve profosyonel firmalara verilir diğer camiler gibi rezil olmaz ertuğrul tekke süleymaniye topkapı ve birçok restorasyon gibi tarihi katletmezler inşallah

 

* Bizi Takip Edin

Son Mesajlar

SimplePortal 2.3.7 © 2008-2024, SimplePortal