Restorasyon Forum

Hoşgeldiniz Ziyaretçi. Lütfen giriş yapın veya kayıt olun.

Restorasyon Forum - Reklam Alanı

Gönderen Konu: Kayaköy İçin Restorasyon İsteği  (Okunma sayısı 2884 defa)

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

mugurgul

  • Yeni Üye
  • *
  • İleti: 22
  • Cinsiyet: Bay
Kayaköy İçin Restorasyon İsteği
« : 24 Ağustos 2015, 18:28:45 »

Fethiye'de Likyalılar döneminde M.Ö. 2'nci yüzyılda inşa edildiği tahmin edilen Telmessos Antik Tiyatrosu, etrafını çevreleyen yapılaşma doğal özelliğini kaybetmesine neden olsa da tamamlanan restorasyon çalışmasının ardından ziyaretçi akınına uğradı.



İlçenin tarihi Kayaköy Mahallesi'ndeki 1900'lü yıllarda yapılan taş evlerin restore edilmesi istendi. Kayaköy'de daha önce ziyaretçiler tarafından gezilebilen iki kilise ise çökme tehlikesi nedeniyle ziyarete kapatıldı. Kayaköy'de yaşayan restoran işletmecisi Cengiz Ekiz, tarihi evlerin aslına uygun olarak restore edilmesini istediklerini söyledi.

Sahip olduğu 3 bin 59 kilometrekare yüzölçümüyle bağlı olduğu Muğla'dan daha geniş yüzölçümüne sahip Fethiye, Antalya, Denizli ve Burdur'un sınırında yer alıyor. Antik Telmessos kentini de içinde bulunduran Fethiye'nin merkezindeki Telmessos Antik Tiyatrosu, etrafını çevreleyen yapılaşma doğal özelliğini kaybetmesine neden olsa da geçen yıllarda tamamlanan restorasyon çalışmasının ardından ziyaretçi akınına uğruyor. İlçenin bir diğer tarihi yeri ise; Kayaköy Mahallesi. Sadece geçen yıl 162 bin tatilci ve turist tarafından ziyaret edilen tarihi Rum evleri artık ayakta zor duruyor. Bir dönem, restore edilip butik otellerin inşa edilmesiyle gündeme gelip tartışmalara neden olan Kayaköy'deki iki kilise ise çökme tehlikesi nedeniyle ziyarete kapatıldı.

ASLINA UYGUN RESTORE EDİLSİN
Tarihi evlerin hemen bitişiğindeki Antik Restoran adlı işletmesinde tatilci ve turistlere çeşitli lezzetler sunan işletmecisi Cengiz Ekiz, yabancı turistlerin özellikle kiliseler için geldiğini, söz konusu kiliselerin biran önce restore edilmesi gerektiğini savundu. Yapıların aslına uygun olarak restore edilmesi gerektiğini belirten Ekiz, şöyle dedi:"1923'lü yıllara kadar bu köyde Rumlar yaşamış. 1923 Türkiye- Yunanistan Nüfus Mübadelesi nedeniyle Selanik'teki Türklerle buradaki Rumlar yer değiştirmiş. Selanik'ten az sayıda Türk gelmiş ve burayı beğenmeyip başka yerlere gitmiş. Evler zamanla bakımsızlıktan yıkıldı. Bizim beklentimiz doğal güzelliğiyle Kayaköy'ün korunması. Tarihi evlerin içinde incir ağaçları çıkıyor ve bunlar büyüdükçe evlerin yıkılmasına neden oluyor. Aslına uygun olarak restore edilmesi taraftarıyız. İki kilise var ve ikisi de ziyarete kapatıldı. Göçme tehlikesi var. Bunların çok acil onarılması gerekiyor, çünkü turistler özellikle o kiliseler için burayı tercih ediyor. Turistlerin çok ilgisini çekiyor. O dönem bu binaları nasıl yaptıklarını merak ediyorlar. Evlerin hiç biri birbirinin önünü kapatmıyor ve ova manzarası var. Bu tarihi evlerin alt kesiminde yeniden kurulan Kayaköy'de ise yaklaşık bin kişi yaşıyor turizmle geçimlerini sağlıyor."

"SON UMUT" FİLMİNİN BİR BÖLÜMÜ BU KÖYDE ÇEKİLDİ
Dünyaca ünlü oyuncu Russell Crowe'un yönetmenliğini üstlendiği, Cem Yılmaz ile Yılmaz Erdoğan'ın da rol aldığı 2014 Avustralya, Türkiye, ABD ortak yapımı "Son Umut" adlı filmin de bir bölümünün çekildiği Kayaköy'ün turistik açıdan daha verimli kullanılacağı günleri bekliyor.




 

* Bizi Takip Edin

Son Mesajlar

Çalışma arkadaşları arıyoruz. Gönderen: Yunus.teze
[Dün, 22:43:50]


cmbzrqjy Gönderen: metformin 100 mg
[Dün, 19:31:55]


ÇALİŞMA ARKADAŞLARI Gönderen: zeki0669
[17 Nisan 2024, 19:26:12]


Top-notch Ğ¡asual Dating - Legitimate Girls Gönderen: zgtasoluk
[17 Nisan 2024, 06:48:19]


Premier Ğ¡asual Dating - Verified Maidens Gönderen: Dursunfurkan
[16 Nisan 2024, 19:27:44]


RESTORATÖR ANKARA (7 YIL DENEYİM) Gönderen: Mehmet Güngör
[16 Nisan 2024, 18:54:22]

SimplePortal 2.3.7 © 2008-2024, SimplePortal