Restorasyon Forum

Hoşgeldiniz Ziyaretçi. Lütfen giriş yapın veya kayıt olun.

Restorasyon Forum - Reklam Alanı

Gönderen Konu: Tarihi Arhavi Evleri Restorasyon Çalışmaları Devam Ediyor  (Okunma sayısı 3572 defa)

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

fundakoral

  • Yeni Üye
  • *
  • İleti: 38
  • Cinsiyet: Bayan

Tarihi Arhavi Evleri Restorasyon Çalışmaları Devam Ediyor

Doğu Karadeniz bölgesi ve özellikle Arhavi ilçesinde tarihi evlerin restorasyonu konusunda önemli adımlar atılıyor. Devlet desteği ile son yıllarda yapılan çalışma neticesinde Arhavi ilçesinde tarihi miraslarımız olan Arhavi Evlerinin aslına uygun olarak restorasyon çalışmalarında gözle görülür bir ilerleme sağlanmaktadır.

Kültürel miraslarımızdan olan Arhavi Evleri bakım onarımdan geçirilip, aynı orijinalliği ve doğal dokusu ile tekrar yaşama kazandırılıyor. Bu konuda tescili yapılan 20’ye yakın Arhavi evinin 4 tanesi aslına bağlı kalmak koşulu ile ilgililer tarafından Kültür Bakanlığının katkılarıyla yaptırılmaktadır.
Yapımı süren Arhavi ilçe merkezine bağlı Cumhuriyet Mahallesi’ndeki Özyurt ailesine ait tarihi evin restorasyon çalışmaları hızla sürüyor. Bu ve buna benzer kültür miraslarının korunup kollanması ve yaşanabilir hale getirilmesi, geleneksel yaşamında sürmesi yönünde önemli bir adım olarak görülüyor. Bu tür çalışmalar, yeni nesillerin ata ocağını bilmesi, tanıması ve anlamasına da katkı sunacak.
 
Yaklaşık 250 ila 300’e yakın tarihi evlerin yer aldığı Arhavi adeta açık hava müzesi niteliğinde. Yeşilin her tonunu barındıran doğal güzellikler içerisinde inci gibi dizili bu evler gün geçmiyor ki yıkılmasın veyahut bakımsızlıktan çürümesin. Bu yüzden duyarlı olmanın bir gereği olarak söz konusu tarihi evlerin tescilinin ve gerekli bakım ve onarımının yapılması çok önemlidir. Bu hassasiyeti gözetecek tarihi evlerin sahiplerinin duyarlılığı çok önemlidir. Söz konusu kültürel miraslarımızdan olan ahşap evler, serenderler, değirmenler, köprüler, kaleler ve gelenek ve göreneklerimizin yaşatılması için Kültür ve Turizm Bakanlığının önemli çalışmaları yer almaktadır.

 

* Bizi Takip Edin

Son Mesajlar

Outstanding Ğ¡asual Dating - Living Women Gönderen: ozanyeniay
[Bugün, 03:44:51]


Yeni mezun Restoratör iş arıyor Gönderen: Mrvnr386
[Dün, 16:18:18]


Restoratör - Deneyimli - Ekip Portföyü geniş Gönderen: baskaya34
[10 Haziran 2024, 15:49:53]


Tarihi eser restorasyonlari kalemişleri Gönderen: murateminkoz
[09 Haziran 2024, 14:56:59]


STAJ Gönderen: enskzu
[08 Haziran 2024, 16:36:24]


Ynt: restorasyon bölümünde okuyan stajer öğrenci alinacaktir Gönderen: enskzu
[08 Haziran 2024, 16:21:47]

SimplePortal 2.3.7 © 2008-2024, SimplePortal