Restorasyon Forum

Hoşgeldiniz Ziyaretçi. Lütfen giriş yapın veya kayıt olun.

Restorasyon Forum - Reklam Alanı

Gönderen Konu: Tarihi dokuyu yıkarak modern olunmaz  (Okunma sayısı 2917 defa)

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

vecih

  • Restorasyon Forum
  • ****
  • İleti: 363
  • Cinsiyet: Bay
  • Okul: MSGSÜ
Tarihi dokuyu yıkarak modern olunmaz
« : 25 Mart 2009, 14:57:21 »
Arastada 500 esnafın geçimini temin ettiğini dile getiren
Topaloğlu, hiçbir siyasi gaye gütmediklerinin altını çizdi.         Çorum Tarihi Ayakkabıcılar Arastasını Koruma Yaşatma ve Güzelleştirme Derneği tarafından dün Ayakkabıcılar Arastası’nda bir basın toplantısı düzenlendi.
Çok sayıda arasta esnafının katıldığı toplantıda konuşan Dernek Başkanı Ahmet Topaloğlu, tek gayelerinin arasta esnafını mağdur etmeden çözüm üretebilmek olduğunu dile getirdi.
Arastada 500 esnafın rızkını kazanıp geçimini temin ettiğini vurgulayan Topaloğlu, hiçbir siyasi gaye gütmediklerinin altını çizdi.
Arasta’nın yıkılarak yol açılması istemini Bölge İdare Mahkemesi’nin SİT alanı kararı alarak tescillediğini dile getiren Ahmet Topaloğlu, “Yani bu tarihi arasta korunması gereken kültür varlığıdır. Bu bizim kararımız değil 6 defa Anıtlar Yüksek Kurulu’nun ve en son 2 defa Bölge İdare Mahkemesi bilirkişilerinin verdiği bir karardır” dedi.
Kendilerinin bu mahkeme kararını yok sayma ve arastanın SİT alanı ve tarihi bir doku olduğu gerçeğini yok sayma lüksüne sahip olmadıklarını söyleyen Topaloğlu, “Uzman kişiler bu konu hakkında kararlarını vermiş ve mahkeme heyeti de buna göre SİT alanı kararını almıştır. Biz istesek de istemesek de arasta yaşayan bir tarihi dokudur. Yer yer bozulmalar olsa da eski ahilik geleneği çok iyi sürdürülmese de burada Osmanlıdan atalarımızdan kalan tarihi bir doku ile bu gelenekler sürdürülmeye çalışılmaktadır. Bizlerde dernek kurucuları olarak bu tarihi dokunun ve geleneklerimizin gelecek nesillere aktarılmasını Çorum’un ticari ve sanatsal alt yapısının merkezi olan bu arastanın korunup güzelleştirilmesini amaç edinmiş bulunuyoruz” diye konuştu.
Arastanın kıymetsiz, esnafı değersiz, gelişmeye engel cahil insanların bulunduğu bir yer olmadığını kaydeden Topaloğlu, konuşmasını şu şekilde sürdürdü:
“Burası tam aksine Çorum’un merkezinde ve uzun yıllardır Çorum’a ve Çorumluya hizmette bulunmuş esnaf ve sanatkarların çocuklarının ve torunlarının yine Çorum’a Çorumluya hizmet için bulunduğu eski tarihi özelliklerini de koruyan bir ticaret ve sanat merkezidir. Bu beğenilmeyen, horlanan bu dokudan Türkiye’ye hizmet aşkıyla dolu birçok değerli iş adamı, sanayici, vali, kaymakam ve mühendis yetiştirilmiştir.
Bu tarihi ve kültürel merkezleri yaşayan bir fakülte niteliğinde olan arastamızı ve saygın esnafını ve yıllardır devam eden arastadaki ahilik ruhunu yok sayamazsınız. Bu yapıları restore ederek ruhunu bozmadan bir düzenleme yapılabilir. Tarihi dokuyu yıkarak modern olunmaz. Modern binalar yapabilirsiniz ancak tarih yapamazsınız. Anayasa yazabilirsiniz fakat kültürü dayatamazsınız. Dünyada para ile yapılan çok modern şehirler inşa edilmiştir fakat kimlik kazandırılamamıştır.
Biz diyoruz ki arasta tarihi bir dokudur ve bu çembere alınan tarihi dokunun içinde yer almalıdır.
Sayın yöneticilerimiz tarih ve kültürümüzü modernleşme ve rant adına katletmeyelim. Hep birlikte bu tarihi dokuyu ruhu ile geçmişten geleceğe taşıyalım. Kültürümüzü ve misyonumuzu gelecek nesillere miras bırakalım. Bunun içinde saygıdeğer yöneticilerimizin ciddi bir çalışma ile problemlerimizi çözmelerini bekliyoruz. Daha öncede biz defalarca gösterilen fotoğraf kareleri ve içeriği olmayan slayt gösterileri ile herkesin sonu ve nasıl olacağı belli olmayan ‘kimseyi mağdur etmeyeceğiz’ kelimesi ile ikna olma imkanımız yoktur. Aynı yaklaşım ve düşüncelerle bu problemlerin çözülmediği anlaşılmıştır. Artık farklı projeler ve yaklaşımlarla sorunları çözmenin daha doğru ve hakkaniyetli olacağına inanmaktayız.”
Basın toplantısı, Çorum Tarihi Ayakkabıcılar Arastasını Koruma Yaşatma ve Güzelleştirme Derneği Başkan Yardımcısı Ömer Kazancı tarafından okunan dua ile sona erdi.

25.03.2009 Kaynak:ÇorumKent Haber
Güzel sanatlarda muvaffak olmak, bütün inkilaplarda başarıya ulaşmak demektir. Güzel sanatlarda muvaffak olamayan milletler ne yazık ki, medeniyet alanında yüksek insanlık sıfatıyla yer almaktan ilelebet mahrum kalacaklardır.”   M.KEMAL ATATÜRK

 

* Bizi Takip Edin

SimplePortal 2.3.7 © 2008-2024, SimplePortal