Restorasyon Forum

Hoşgeldiniz Ziyaretçi. Lütfen giriş yapın veya kayıt olun.

Restorasyon Forum - Reklam Alanı

Gönderen Konu: İngiliz Mimar, Manavgat'ta 50 Osmanlı Evini Restore Ederek Kültür Turizmine Kaza  (Okunma sayısı 2680 defa)

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

vecih

  • Restorasyon Forum
  • ****
  • İleti: 363
  • Cinsiyet: Bay
  • Okul: MSGSÜ
Antalya'nın Manavgat ilçesindeki Osmanlı dönemine ait tarihi evlerin onarımına İngiliz mimar talip oldu. Ilıca beldesinde 2 tarihi konağı restore ederek turizme kazandıran İngiliz mimar Steve Hannaby, bu sayıyı arttırmak için Kültür ve Turizm Bakanlığı'na çağrıda bulundu. Hannaby, ilk etapta yerel yönetimler ve Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür Kurumu(UNESCO) ile birlikte Ilıca, Evrenseki, Taşağıl, Konaklı ve Sırtköy'de 250 yıllık 25 taş duvar yapımı konakları restore etmeyi düşündüğünü söyledi.

Ilıca beldesinde 4 yıl önce 75 bin İngiliz Paund'una aldığı 2 eski tarihi evi restore ettiğini anlatan Hannaby, Manavgat'ın 9 beldesi ile 78 köyünde acil onarılarak kültür turizmine kazandırılmayı bekleyen 50 Osmanlı evi bulunduğunu kaydetti. Hannaby, "Tarihi evlerin onarımını aslına uygun yapıyorum. Bölge Osmanlı mimarisi taş ev zengini. Bu zenginlik mutlaka kültür turizmine kazandırılmalı. Kültür turizmine kazandırdığım 2 ev tarih, sanat ve mimari düşkünü İngiliz turistlerden yoğun ilgi görüyor. Bir evin onarım ve restoresi için 35 bin Paund para harcadım. Bölgede destek bulabilirsem birinci aşamada 25 evi de restore ederek kültür turizmine kazandırmak istiyorum. Proje çalışmalarımızı UNESCO'nun destekliyor." diye konuştu.

Tarihi evlerin kültür turizmine kazandırılmasıyla birlikte bölge destinasyonun İngiliz turistler için cazip hale geleceğini belirten Hannaby, tanıtımları internet üzerinden yaptıklarını söyledi. İngiliz mimarın tarihi konakları onarma projesini gönülden desteklediğini belirten turizmci Mustafa Kaya, Antalya'nın Akseki ilçesi Emiraşıklar köyünde tarihi Alibey Konağını 2 milyon TL harcayarak onardığını ifade etti. Kaya, bu tür restorasyonların kültür turizmine büyük katkı sağlayacağını kaydetti.

Manavgat Taşağıl beldesinde Osmanlı Devleti döneminden kalma 200 yıllık 20 evin bulunduğunu belirten mimar Adil Aydın, evlerin onarılarak kültür ve tarihe kazandırılmasında İngiliz mimar Steve Hannaby'a gönüllü yardımcı olacağını kaydetti.



(CİHAN) 
Güzel sanatlarda muvaffak olmak, bütün inkilaplarda başarıya ulaşmak demektir. Güzel sanatlarda muvaffak olamayan milletler ne yazık ki, medeniyet alanında yüksek insanlık sıfatıyla yer almaktan ilelebet mahrum kalacaklardır.”   M.KEMAL ATATÜRK

 

* Bizi Takip Edin

SimplePortal 2.3.7 © 2008-2024, SimplePortal