Restorasyon Forum

Hoşgeldiniz Ziyaretçi. Lütfen giriş yapın veya kayıt olun.

Restorasyon Forum - Reklam Alanı

Gönderen Konu: Tarihi Eserlere Lazerli Temizlik  (Okunma sayısı 4253 defa)

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

ddamla29

  • Yeni Üye
  • *
  • İleti: 38
  • Cinsiyet: Bayan
Tarihi Eserlere Lazerli Temizlik
« : 09 Temmuz 2010, 12:03:19 »
Kocaeli Üniversitesi (KOÜ) Lazer Teknolojileri Araştırma ve Uygulama Merkezi (LATARUM) Müdürü Prof. Dr. Arif Demir, ”Arkeolojik kazılarda elde edilen tarihi eserleri lazerle temizlenmeye başlandık. Bu Türkiye’de bir ilktir” dedi.

KOÜ Rektör Yardımcısı ve LATARUM Müdürü Demir, yaptığı açıklamada, Arkeoloji bölümünden gelen talep üzerine yaklaşık 6 ay önce tarihi eserlerin yüzeyine zarar verilmeden lazerle temizlenmesi projesini başlattıklarını söyledi.

KOÜ Teknoparkı’ndaki laboratuvarlarında ilk olarak lazerle bir kemik parçasının yüzeyini temizlediklerini kaydeden Demir, çalışmalarda daha önce tarihi eserlerde yapılan normal temizlik sürecinden daha başarılı bir sonuç elde ettiklerini kaydetti.

Lazerle tarihi eserlerin yüzeyine de hiçbir zarar verilmediğini de vurgulayan Demir, ”Arkeolojik kazılarda elde edilen tarihi eserleri lazerle temizlenmeye başladık. Bu Türkiye’de bir ilktir. Böylece eserde hem kirletici kimyasal kullanımını ortadan kaldırdık, hem de zamandan tasarruf sağladık. Bu sayede eserler orijinal yapısı zarar verilmeden hızlı bir şekilde temizlenmekte” diye konuştu.

Kimyasal madde kullanmadan, yalnızca lazer ışınıyla yüzeydeki tabaka kaldırılarak çalıştıklarına değinen Demir, ”Bu yöntem diğerlerine göre daha hızlı ve çevreyi kirletmiyor. Diğer yöntemlerde çeşitli kimyasalların kullanılması gerekir ama bu yöntemle kimyasal kullanmadan, lazer ışınlarıyla bu çalışmaları yapmak mümkün” dedi.

Roma İmparatorluğu’nun en önemli 5 şehrinden biri olan İzmit’te pek çok tarihi eserin bulunduğunu hatırlatan Demir, söz konusu çalışmanın tarihin aydınlatılmasına ve orjinaline zarar verilmeden tarihi eserlerin temizlenmesine büyük katkı sağlayacağına inandığını söyledi. Prof. Dr. Arif Demir, üniversitelerin arkeoloji bölümleri ya da müzelerden talep gelmesi halinde tarihi eserlerin lazerle temizliğini gerçekleştirebileceklerine sözlerine ekledi.

08.07.2010 Cumhuriyet

 

* Bizi Takip Edin

Son Mesajlar

Çalışma arkadaşları arıyoruz. Gönderen: Yunus.teze
[Dün, 22:43:50]


cmbzrqjy Gönderen: metformin 100 mg
[Dün, 19:31:55]


ÇALİŞMA ARKADAŞLARI Gönderen: zeki0669
[17 Nisan 2024, 19:26:12]


Top-notch Ğ¡asual Dating - Legitimate Girls Gönderen: zgtasoluk
[17 Nisan 2024, 06:48:19]


Premier Ğ¡asual Dating - Verified Maidens Gönderen: Dursunfurkan
[16 Nisan 2024, 19:27:44]


RESTORATÖR ANKARA (7 YIL DENEYİM) Gönderen: Mehmet Güngör
[16 Nisan 2024, 18:54:22]

SimplePortal 2.3.7 © 2008-2024, SimplePortal