Restorasyon Forum

Hoşgeldiniz Ziyaretçi. Lütfen giriş yapın veya kayıt olun.

Restorasyon Forum - Reklam Alanı

Gönderen Konu: Tarihi Hamamlar Bakımsızlıktan Çöplüğe Dönüştü  (Okunma sayısı 2421 defa)

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

İSMAİL

  • Restorasyon Forum
  • *****
  • İleti: 685
  • Cinsiyet: Bay
  • Okul: Mimar Sinan Üniversitesi
Tarihi Hamamlar Bakımsızlıktan Çöplüğe Dönüştü

Tunceli'nin Çemişgezek ilçe merkezinde bulunan tarihi Hamam-ı Atik ve Yeni Hamam, bakımsızlıktan çöplüğe dönmüş durumda.



Çemişgezek ilçe merkezinde bulunan ve 15. yüzyılda Akkoyunlu hükümdarı Ebul-Muzaffer Yakub Bahadır Han zamanında yapılan Hamam-ı Atik, ilçede uzun süre egemen olmuş Akkoyunlular döneminden kaldığı bilinen tek yapı olma özelliğine sahip. 1986 yılında Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Yüksek Kurulu tarafından tescil edilen hamamın özel mülkiyet olması ve çok sayıda müştereğinin bulunması nedeniyle Vakıflar Genel Müdürlüğü tarafından kamulaştırılamıyor.

Herhangi bir restorasyon çalışmasının yapılamadığı tarihi hamam şimdilerde harap ve çöplüğe dönmüş durumda. Yine ilçe merkezinde bulunan ve Osmanlı mimarisinin özelliklerini taşıyan Hacı Bayramoğlu Hüseyin tarafından 1701-1702 yıllarında yaptırılan yeni hamamın durumu da Hamam-ı Atik'ten farklı değil. 1986 yılında Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Yüksek Kurulu tarafından tescil edilen bu hamam da bakımsızlık nedeniyle çöplüğü andırıyor. Tunceli'nin en eski ve tarihi ilçelerinden biri olan Çemişgezek ilçesi sakinleri tarihi hamamların göz göre göre yok olup gitmesine gönüllerinin razı olmadığını belirterek yetkililerin bu duruma müdahale etmesini istiyor.

İlçe sakinlerinden Hıdır Macur, "Çemişgezek ilçemizin çok sayıda tarihi eseri var. Hamam-ı Atik Mahallesi'ndeki bu hamam da şu anda harap durumda. Bunun için bir şeyler yapılabilir. Hamamın bu halde olması hem Çemişgezek hem kültürümüz hem de gelecek nesiller için büyük bir kayıp" dedi.

Hüseyin Düşkün isimli ilçe sakini, tarihi hamamların adeta çöplüğe döndüğünü belirterek yetkililerin buna müdahale etmesini isterken, Hakan Zeytun ise, "Çemişgezek geçmişi köklü bir ilçe. Buradaki hamamların restore edilmesini bekliyoruz" diye konuştu.

İlçe sakinlerinden Ali Yılmaz da, "Bu kültür miraslarının değerini bilmek lazım. Kültürün olmadığı bir yerde cehalet olur. Onun için kültür miraslarımızı hep birlikte devletin eliyle yapıp korumak ve kollamak lazım" şeklinde konuştu.

Aydın Taşçı adlı vatandaş ise hamamların restore edilmesini beklediklerini söyledi.

Haberler

 

* Bizi Takip Edin

Son Mesajlar

SimplePortal 2.3.7 © 2008-2024, SimplePortal