Restorasyon Forum

Hoşgeldiniz Ziyaretçi. Lütfen giriş yapın veya kayıt olun.

Restorasyon Forum - Reklam Alanı

Gönderen Konu: Tarihi Kayseri Evleri, turizme kazandırılıyor  (Okunma sayısı 5718 defa)

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

RestorasyonForum

  • Yönetici
  • *****
  • İleti: 739
Kayseri`nin Tavukçu Mahallesi`nde yıkılmaya yüz tutmuş tarihi Kayseri Evleri`nin turizme kazandırılması amacıyla başlatılan restorasyon çalışmalarının bir bölümü tamamlandı.



Aralarında 200 yıllık konakların da yer aldığı tarihi yapılardan, restorasyonu biten 7 ev, haziran ayında kapılarını açmaya hazırlanırken `kurtarma` kapsamındaki 8 evde ise istimlâk ve projelendirme çalışmaları sürdürülüyor.


Bugüne kadar 4 milyon TL`nin üzerinde harcama yapılan evlerde Anıtlar Yüksek Kurulu`nun denetiminde gerçekleştirilen yenileme çalışmaları, tüm ayrıntılar dikkate alınarak gerçekleştirildi.


Proje kapsamındaki tarihi konaklar fotoğraf, tapu senedi gibi belgeler ışığında duvarlardaki bezemelerden, kapılardaki taş işlemelerine kadar aslına uygun olarak yeniden inşa edildi.


Öyle ki bir Bezircioğlu Konağı`ndaki bir odanın duvarlarında yer alan işlemeler için 4 ay emek harcandı. Restorasyon işleminin aşamalı şekilde tamamlanmasına paralel tarihi evler turizmin hizmetine sunulacak.


Turizme yönelik Erciyes Master Planı gibi büyük projeleri bulunan, Kapuzbaşı Şelalaleri, Sultan Sazlığı Kuş Cenneti gibi değerlerin barındıran Kayseri, Tarihi Kayseri Evleri ile de bu alandaki potansiyelini daha da artıracak.


Kenti ziyaret eden yerli ve yabancı turistler ve nostalji arayan kent insanı Kayseri`nin en eski yerleşim yerinde oluşturulan Kayseri Sokağı`nda hoşça vakit geçirme imkanı bulacak.


Kayseri Büyükşehir Belediye Başkanı Mehmet Özhaseki, Kayseri kültürünü en iyi şekilde yansıtan ama daha sonra ilgisizlik ve bakımsızlık nedeniyle harabe haline gelen tarihi evleri, yeniden Kayseri kültür hayatının hizmetine sunmaya çalıştıklarını ifade etti.


Geçmişe sahip çıkma adına büyük bedelleri gözden çıkarttıklarını vurgulayan Özhaseki, `Hepsi yıkılmak üzereydi. 7 evi 4 yıl önce Erciyes Üniversitesi`nden devraldık. Kurtarma projesi hazırlattık ve ardından da restorasyon çalışması başlattık.` dedi.


3 yıl süren çalışmalar sonunda projenin ağırlığını oluşturan Gülbaz, Efendiağalar, Camcıoğlu, Dülgeroğlu, Kuyumcuoğlu ve Bezircioğlu konakları ile Selçuklu Evi`nin aslına uygun olarak restore edildiğini aktaran Özhaseki, bir zamanlar zengin ailelerinin yaşadığı bu evlerin, ufak tefek rötuşların ardından hizmete açılacağını ifade etti.


Eski kimliğine kavuşturulan bu evlerin Kayseri yemeklerinin yendiği, müzik dinlenen, eski geleneklerin canlandırıldığı, konaklama ve eğlenme merkezleri haline geleceğini aktaran Özhaseki, `Önce 7 evin, ardından da 8 evin restorasyonu için ihale açtık. Bu 8 evde restorasyon sürüyor. Restorasyonu biten evlerde çevre düzenlemesi başlatıyoruz. Bu çalışmalar için de 1.5 milyon lira harcama yapılacak. Setenönü evleri, 200 yıl öncesine uygun bir görüntü içinde yeniden şekillenecek` şeklinde konuştu.


Bu mahalledeki evlerin etrafında bakkalından hamamına, fırınından sokak çeşmesine, berberinden kahvehanesine varıncaya kadar tüm sosyal birimlerin yer alacağını kaydeden Özhaseki, `Evler ve çevre düzenlemesi aslına uygun olarak yeniden şekillendirildi. Harabe görünümde olan mekanlar, Kayseri musikilerinin dinlendiği, Kayseri yemeklerinin, sanat eserlerinin, geleneklerinin yeniden yaşatıldığı bir mekan haline gelecek. Mahallede açık hava dinlenme alanları ile el sanatları ürünlerinin satılacağı bir de çarşı olacak. Konaklarla öteki mekanlar amaca uygun işletilmesi kaydıyla özel sektöre kiralanacak` dedi.


Restorasyon projesini üstlenen Hisap Yapı Ticaret A.Ş. Yönetim Mehmet Özateş, virane haldeki evlerin bazılarını baştan inşa ettiklerini, yıkılmaya yüz tutanları ise taşlarını numaralandırarak yeniden ayağa kaldırdıklarını ifade etti.


Projede eski resimlere bakılarak yenileme çalışması yapıldığını anlatan Özateş, projenin şimdiden takdirle karşılandığını, evlerin itinayla yapılan çalışmalar sonucu aslına uygun olarak inşa edildiğini kaydetti.


TARİHİ KONAKLAR GEÇMİŞİN İZLERİNİ GÜNÜMÜZE TAŞIYOR

Tavukçu Mahallesi`nde 1900`lü yılların başında inşa edilen taştan yapılmış 2 katlı evler, uzun yıllar kullanılmadığı için yıkılma tehlikesiyle karşı karşıya kaldı.


Erciyes Üniversitesi (E.Ü) tarafından satın alınarak korumaya alınan tarihi evler, tavan, panjur, merdiven ve balkon korkuluklarındaki ahşap işlemeleri ile kapı üstleri ve sütun başlıklarındaki taş işçiliğiyle geçmişin izlerini günümüze taşıyor.


Togana, hamam, köşk, haremlik, selamlık ve sofa gibi bölümlerden oluşan evler, mimarisiyle turistlerin ilgisini çekiyor. Hem kışlık hem yazlık olarak inşa edilen konaklarda zemin katlar kış mevsiminde kullanıldığı üst katların ise yaz mevsiminde kullanıldığı belirtiliyor.

Kayseri Hakkında Detaylı Bilgi İçin Tıklayınız.

Kaynak : Cihan Tarih : 23 Mayıs 2009, Cumartesi
Bu Foruma yaptığınız ilk ziyaretiniz ise, Forumumuzda bilgi alışverişinde bulunabilmeniz için öncelikle Kayıt olmalısınız. Üye olmayanlar Forumumuzda. Konu açamaz, Eklenti indiremez. Forumumuzu tam anlamıyla kullanmak için Üye olabilirsiniz..

cooper

  • Yeni Üye
  • *
  • İleti: 4
  • Cinsiyet: Bay
Ynt: Tarihi Kayseri Evleri, turizme kazandırılıyor
« Yanıtla #1 : 11 Aralık 2010, 12:01:28 »
bunlar bitti şimdide aynı mahalledeki diğer evler restore ediliyor yavaş yavaş bütün mahalleyi restore etmeyi düşünyor belediye..

 

* Bizi Takip Edin

Son Mesajlar

Ynt: KKTC Lefkoşa Selimiye Camii (Aya Sofya Katedrali) Gönderen: karacanenes
[25 Mart 2024, 12:09:22]


Teknik Personel Gönderen: TAŞYAPI
[24 Mart 2024, 16:13:27]


ÖN MUHASABE VE MİMAR PERSONEL ALIMI Gönderen: osman.blnk
[24 Mart 2024, 10:19:47]


Restorasyon alanında iş arıyorum Gönderen: Sudenur uysal
[22 Mart 2024, 19:19:58]


RESTORASYON ALANINDA DENEYİMLİ İNŞAAT TEKNİKERİ Gönderen: cabiyotlu
[22 Mart 2024, 11:02:48]


Ynt: NAKKAŞ/KALEMİŞİ/RESTARASYON EKİBİ Gönderen: nAKkaŞBey38
[22 Mart 2024, 01:59:53]

SimplePortal 2.3.7 © 2008-2024, SimplePortal