Restorasyon Forum

Hoşgeldiniz Ziyaretçi. Lütfen giriş yapın veya kayıt olun.

Restorasyon Forum - Reklam Alanı

Gönderen Konu: Tarihi kazılar ev kadınlarına emanet  (Okunma sayısı 3067 defa)

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

İSMAİL

  • Restorasyon Forum
  • *****
  • İleti: 685
  • Cinsiyet: Bay
  • Okul: Mimar Sinan Üniversitesi
Tarihi kazılar ev kadınlarına emanet
« : 29 Eylül 2015, 00:36:35 »
Tarihi kazılar ev kadınlarına emanet

Antalya'nın Döşemealtı İlçe Belediyesi tarafından restore edilen Evdir Hanı ev kadınların restorasyon çalışmaları ile gün yüzüne çıkıyor. Restorasyon ve kazı çalışmalarında 20 kadın görev yapıyor.



Asgari ücret ile çalışan kadınlar, sigortalı, servisli ve yemekli bir iş bulmanın da keyfini yaşıyorlar.

Ev kadınlarının kazı alanındaki görev süresi 4 ay sonra bitecek. Arkeolog ve sanat tarihi uzmanlarının talimatına göre kazı alanında görev yapan ev kadınları , toplam 34 olan kadroda erkek üstünlüğüne de son vererek çoğunluğu da ellerinde bulunduruyorlar. Ev kadınları yaptıkları bu işten de asgari ücret üzerinden maaş alıyorlar.

Yaklaşık 800 yıllık tarihe sahip Selçuklu eseri ‘Evdir Hanı’nın Restorasyon ve kazı çalışmaları ev kadınlarının elleri ile yeniden gün yüzüne çıkartılıyor. Restorasyon ve kazı çalışmalarında 20 ev kadını ile gerçekleştirilirken çalışma 3 aylık kazı çalışması 2-3 yıllık restorasyon çalışması ile sona erecek.

Kazı çalışması yapılan Evdir Hanında konuşan Döşemealtı Belediyesi Başkanı Turgay Genç “ Evdir Han içler acısı bir durumdaydı. Yok olma noktasındaydı. Bizde yönetimlerimiz ile birlikte en büyük sorumluluğumuz tarihsel geçmişimizi kültürlerimizi çocuklarımıza taşımaktır. Bu nedenle bu yapım işini vakıflarımızdan tahsisini aldık. Akdeniz Üniversitesi hocalarımızla birlikte ön restorasyon projelerini aldık ve belediye olarak kazı çalışmalarının startını verdik. 3 aylık bir kazı çalışma sürecinden sonra uygulama restorasyon çalışmalarımız olacak. Akabinde de 2 veya 3 yıl içerisinde restorasyonunu tamamlayarak Döşemealtı’ndaki bir mirasımızı tüm bölgemiz ve Antalya’mıza kazandıracağız” dedi.



Restorasyon ve kazı çalışmalarına katılan ev kadını 3 çocuk annesi Suna Sancar “ 15 yıllık evliyim ve 3 tane çocuğum var. Eşim ve ben çalışıyoruz. Onlara destek olmaya çalışıyorum. Çocuklarıma iyi örnek olmaya çalışıyorum. Hem vatanımıza hem de milletimize hizmet etmek için hem de kendimi geliştirmek için 3 senedir kazı alanlarında görev yapıyorum” diye konuştu.

KENDİMİ GELİŞTİRMEK VE EVE KATKI SUMAK İÇİN ÇALIŞIYORUM

Kendisini geliştirmek ve ev bütçesine katkı sumak için çalıştığını dile getiren Sancar “ İlk başladığımda 20 gün çalıştım. Sonra çalışmamızı çok beğendiler ve 6 ay çalıştırdılar bizi. Sonra bana Antalya’ya gelir misin? dediler Ben arkadaşlarımda da iş yerimden de çok memnunum. Büyük kızım ve eşim de bana ev işlerinde yardımcı oluyor. Bende çalışıyorum eve bir emek ve katkım olsun diye hem de kendimi geliştirmek amacıyla işimiz de çok güzel gidiyor” şeklinde konuştu.

BÖYLE BİR TARİHİ GÜN YÜZÜNE ÇIKARMAK ÇOK GÜZEL BİR DUYGU

Restorasyon çalışmalarına katılan diğer bir ev kadını Fatma Başar ise “ 50 yaşındayım. 3 çocuğum var. Bir tanesi evli bir okul hayatına devam ediyor diğer çocuğum ise çalışıyor. Eşimde kamyonculuk yapıyor. Bizde burada zevkle çalışıyoruz. Evimizin işi ve burayı ikisini de beraber götürmeye çalışıyoruz. Ev ve restorasyon işini beraber yürütüyoruz Allah’ın izni ile çok güzel ve zevki bir iş . Daha önce başka bir kazı çalışmasında 3 yıl çalıştım. İlk zamanlar bu iş çok ağır geldi fakat alıştık. Vatanımıza ve milletimize hizmet etmek ve böyle tarihi ortaya çıkarmak çok güzel bir duygu bizim için” ifadelerini kullandı.



İHA

 

* Bizi Takip Edin

Son Mesajlar

Ynt: KKTC Lefkoşa Selimiye Camii (Aya Sofya Katedrali) Gönderen: karacanenes
[25 Mart 2024, 12:09:22]


Teknik Personel Gönderen: TAŞYAPI
[24 Mart 2024, 16:13:27]


ÖN MUHASABE VE MİMAR PERSONEL ALIMI Gönderen: osman.blnk
[24 Mart 2024, 10:19:47]


Restorasyon alanında iş arıyorum Gönderen: Sudenur uysal
[22 Mart 2024, 19:19:58]


RESTORASYON ALANINDA DENEYİMLİ İNŞAAT TEKNİKERİ Gönderen: cabiyotlu
[22 Mart 2024, 11:02:48]


Ynt: NAKKAŞ/KALEMİŞİ/RESTARASYON EKİBİ Gönderen: nAKkaŞBey38
[22 Mart 2024, 01:59:53]

SimplePortal 2.3.7 © 2008-2024, SimplePortal