Restorasyon Forum

Hoşgeldiniz Ziyaretçi. Lütfen giriş yapın veya kayıt olun.

Restorasyon Forum - Reklam Alanı

Gönderen Konu: Tarihi kilise yeniden müze oluyor  (Okunma sayısı 4349 defa)

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Restorasyon

  • Restorasyon Forum
  • *****
  • İleti: 824
  • Cinsiyet: Bay
Tarihi kilise yeniden müze oluyor
« : 05 Ekim 2011, 00:06:25 »
Tarihi kilise yeniden müze oluyor

İzmir Büyükşehir Belediyesi tarafından restore edilen Ayavukla Kilisesi'nin müştemilatı Basın Müzesi olarak hizmet vermeye hazırlanıyor



İzmir Büyükşehir Belediyesi yetkilileri, AA muhabirine, kilisedeki restorasyon çalışmalarının Kadifekale'den Konak Meydanı'na kadar uzanan 270 hektarlık tarihi doku içinde devam eden birçok çalışmadan biri olduğunu ifade etti.

Tarihi kilisedeki çalışmalarda boya tabakalarının altında gizli kalmış Hazreti İsa figürü, altın ağızlı Aziz Yuhanna ile melekler Mikail ve Cebrail'i simgeleyen duvar resimlerinin ortaya çıktığını anlatan yetkililer, yapının belediyenin sosyal ve kültürel etkinliklere ev sahipliği yapacak duruma getirildiğini belirtti.

Yetkililer, yapının müştemilatının da İstanbul ve Bursa'dan sonra Türkiye'nin üçüncü basın müzesi olarak hizmete gireceğini kaydetti.

İzmir Gazeteciler Cemiyeti Yönetim Kurulu Başkanı Atilla Sertel, Ayavukla Kilisesi'nin tahsisi için İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu'na teşekkür ettiklerini, uzun süreli tahsis protokolünün imzalanması için prosedürlerin tamamlanmasını beklediklerini söyledi.

Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay ile de görüştüklerini, protokol imzalanmasından sonra Bakanlıktan destek alacaklarını belirten Sertel, şöyle devam etti:

''Kültür ve Turizm Bakanımız Ertuğrul Günay, bize gerekli düzenlemeler için destek sözü verdi. Biran önce buranın devrinin yapılmasını bekliyoruz. Müzede bazı gazetecilerin özel eşyası yer alacak. İlk çıkan gazetelerin nüshaları, geçmişte kullandığımız fotoğraf makineleri, daktilo, teleks, baskı makineleri olacak. İzmir Gazeteciler Cemiyeti'nin geçmişten bu yana üyeleri ile ilgili bilgiler müzede yer alacak. Bilgiler elektronik ortamda olacak. Çok farklı ve İzmir'e yakışacak bir müze oluşturulacak.''



Restorasyon çalışmaları
19. yüzyılın ikinci yarısında Rum Ortodoks Cemaati tarafından inşa edilen Ayavukla Kilisesi, İzmir tarihinde önemli yer tutan 1922 yangınında zarar görmeyen tek Rum kilisesi olarak biliniyor.

Yapı 14 Şubat 1924 tarihinde Mustafa Kemal Atatürk'ün direktifiyle, İzmir ve çevresine ilişkin eski eserleri sergilemek amacıyla Asar-ı Atika (Eski zamana ait eserler) Müzesi olarak hizmet vermeye başladı.

Daha sonraki yıllarda müzenin taşınmasının ardından metruk bir hal alan yapı ''Korunması Gerekli Kültür Varlığı'' olarak tescil edildi ve Milli Emlak Genel Müdürlüğü tarafından İzmir Büyükşehir Belediyesine tahsis edildi.

Ayavukla Kilisesi'nde yapılan restorasyon çalışmalarında dünyada uygulanan en son yöntemler kullanıldı. Duvarlar ve sütunlar ile tavan da orijinaline uygun olarak restoratörler tarafından tek tek yeniden boyayla çizildi. Rölöve, restitüsyon ve restorasyon projeleri, İzmir Yüksek Teknoloji Enstitüsü Mimarlık Fakültesi Mimari Restorasyon Bölümü tarafından hazırlandı.

AA

a.can.y

  • Restorasyon Forum
  • ***
  • İleti: 143
  • Cinsiyet: Bay
  • ReNoVaTiO
Ynt: Tarihi kilise yeniden müze oluyor
« Yanıtla #1 : 05 Ekim 2011, 13:29:17 »
Karşılaştırmalı bir fotoğraf:

 

* Bizi Takip Edin

Son Mesajlar

Restoratör aranıyor ( İstanbul/Taksim) Gönderen: Beriltekin
[Bugün, 09:19:09]


Ynt: KKTC Lefkoşa Selimiye Camii (Aya Sofya Katedrali) Gönderen: karacanenes
[25 Mart 2024, 12:09:22]


Teknik Personel Gönderen: TAŞYAPI
[24 Mart 2024, 16:13:27]


ÖN MUHASABE VE MİMAR PERSONEL ALIMI Gönderen: osman.blnk
[24 Mart 2024, 10:19:47]


Restorasyon alanında iş arıyorum Gönderen: Sudenur uysal
[22 Mart 2024, 19:19:58]


RESTORASYON ALANINDA DENEYİMLİ İNŞAAT TEKNİKERİ Gönderen: cabiyotlu
[22 Mart 2024, 11:02:48]

SimplePortal 2.3.7 © 2008-2024, SimplePortal