Restorasyon Forum

Hoşgeldiniz Ziyaretçi. Lütfen giriş yapın veya kayıt olun.

Restorasyon Forum - Reklam Alanı

Gönderen Konu: Tarihi Kumuh camisinde köklü restorasyon  (Okunma sayısı 4095 defa)

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

vecih

  • Restorasyon Forum
  • ****
  • İleti: 363
  • Cinsiyet: Bay
  • Okul: MSGSÜ
Mahaçkale/Ajans Kafkas - Dağıstan’ın Müslümanlaşmasının en önemli simgelerinden Kumuh cami köklü bir restorasyona sokuluyor.

Lak bölgesindeki Kumuh köyünde 777 senesinde inşa edilmiş cami, Sovyetler zamanında diğer bütün ibadethaneler gibi depo olarak kullanılarak yıkıma mahkum edilmişti. 1990’lı yıllarda yeniden açılan caminin Ebu Muslim komutasında 12 asır önce bölgeye gelen Arap ordusu tarafından inşa edildiği söyleniyor.

Çalışmaları yürüten ekipten Magomed Alibekov, mümkün olduğunca binayı aslına uygun şekilde yenileyeceklerini ve bu şekilde 300 yıl kadar gençleştirilmesinin hedeflendiğini söyledi. Kumuh Camii İmamı Magomed Salamov da restorasyon çalışması öncesinde ustaların bütün detayları inceleyip caminin mimarisini iyice bellediklerini kaydetti.

Lak bölgesinin merkezi Kumuh köyü sadece Dağıstan’ın değil tüm Kafkasya’nın tarih, kültür ve dini merkezi olarak saygın bir yere sahip.

Rusya Federasyonu’nda sayıları 160 bini bulan Lak halkının 140 bini ise hala anavatanında yaşıyor. Özbekistan, Tacikistan, Azerbaycan, Türkmenistan, Kazakistan, Kırgızistan, Ukrayna ve Türkiye’de de Laklar yaşıyor

Kaynak:Ajans Kafkas
Güzel sanatlarda muvaffak olmak, bütün inkilaplarda başarıya ulaşmak demektir. Güzel sanatlarda muvaffak olamayan milletler ne yazık ki, medeniyet alanında yüksek insanlık sıfatıyla yer almaktan ilelebet mahrum kalacaklardır.”   M.KEMAL ATATÜRK

 

* Bizi Takip Edin

SimplePortal 2.3.7 © 2008-2024, SimplePortal