Restorasyon Forum

Hoşgeldiniz Ziyaretçi. Lütfen giriş yapın veya kayıt olun.

Restorasyon Forum - Reklam Alanı

Gönderen Konu: Tarihi Lala Paşa Medresesi, çocuk kütüphanesi oluyor  (Okunma sayısı 4611 defa)

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

RestorasyonForum

  • Yönetici
  • *****
  • İleti: 739
Tarihi Lala Paşa Medresesi, çocuk kütüphanesi oluyor

Osmanlı döneminin ilk medresesi Lala Şahin Paşa restorasyonunun tamamlanmasının ardından, Bursa’ya çocuk kütüphanesi olarak hizmet verecek. 



Tophane Hisar bölgesinde bulunan Lala Şahin Paşa Medresesi’ndeki restorasyon çalışmalarını yerinde inceleyen Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe, Bursa’nın değerlerinin korunarak yaşatılması ve geleceğe taşınması için Türkiye’de eşi olmayan çalışmaya imza attıklarını belirtti. Başkan Altepe, restorasyonu Vakıflar Bölge Müdürlüğü tarafından yapılan medresenin eksiklerinin Büyükşehir Belediyesi tarafından tamamlanacağını ve mekânın modern bir çocuk kütüphanesi haline getirileceğini söyledi.    Altepe, Tophane’de kale içinde Kavaklı Caddesi üzerinde yer alan Lala Şahin Paşa Medresesi’nin, Orhan Gazi ve Sultan 1. Murad’ın kumandanı, Rumeli Beylerbeyi Lala Şahin Paşa tarafından 1339 yılında inşa edildiğini, bu yapının çocuk kütüphanesi olarak hizmet vermesinin, gelecek nesillerin tarihi eserlerle dolu bölgeyi de gezmelerine imkân sağlayacağının altını çizdi.    Bursa’nın tarihi ve kültürel mirasının ayağa kaldırılması konusunda çalışmalarını sürdürdüklerini belirten Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe, uzun süredir kullanılmayan Lala Şahin Paşa Medresesi’ndeki incelemesi sırasında Bursa’nın tarihinde iz bırakan yapıların geleceğe taşındığını dile getirdi.     Altepe, “Bursa’daki Osmanlı’nın ilk dönemine ait anıtsal yapılar, bizim için çok değerli. Bize ecdadımızın emaneti olan bu yapılar, Bursa’nın en önemli ziynetleridir. Bursa’nın farklı köşelerinde bulunan tüm bu yapıları restore ederek, kullanılabilir hale getiriyoruz. Mülkiyeti değişik kişilerde olan anıtsal yapılara fonksiyon kazandırmaya devam ediyoruz.” dedi.    Tophane Hisar bölgesinde Kavaklı Mahallesi’nde bulunan Lala Şahin Paşa Medresesi’nin tarihi değerine vurgu yapan Başkan Altepe, “Daha önce çocuk kütüphanesi olarak değerlendirilen ve sonrasında kullanılmayan bu yapı, bakım ve onarımlarla daha iyi bir hale getirilecek. Daha önce Vakıflar Bölge Müdürlüğü himayesinde olan ve restorasyonu yapılan medreseyi Büyükşehir Belediyesi olarak Vakıflar Bölge Müdürlüğü’nden kiraladık. Bizler de buranın eksiklerini tamamlayıp, çocuklarımızın yararlanabileceği bir çocuk kütüphanesi haline getireceğiz.” diye konuştu.     Altepe, çocuk kütüphanesinin 2011 – 2012 eğitim öğrenim dönemine yetiştirileceğini sözlerine ekledi.   

MEDRESENİN TARİHİ   

Lala Şahin Paşa Medresesi, Orhan Gazi ve Sultan 1. Murad’ın kumandanı, Rumeli Beylerbeyi Lala Şahin Paşa tarafından 1339 yılında inşa edildi. İnşaatında, köfeki taşı ve tuğla kullanılan medresenin Kuzey güney doğrultusunda tonozlu bir eyvan ile bunun önünde üzeri kubbeli bir kare mekân, iki yanında da sekiz adet tonozlu birbirlerine simetrik odalar bulunur. Medresenin mermer söveli girişinden sonra zeminden 0.60 m yüksekliğinde tonozlu bir bölüme geçilir. Buradaki tonoz ile kubbeyi birbirinden ayıran kemer Bizans dönemine ait, Bizans başlıklı iki mermer sütun üzerine oturtulmuştur. Medrese 1515, 1787, 1818, 1844 ve 1968 yıllarında onarılmıştır.

CİHAN
Bu Foruma yaptığınız ilk ziyaretiniz ise, Forumumuzda bilgi alışverişinde bulunabilmeniz için öncelikle Kayıt olmalısınız. Üye olmayanlar Forumumuzda. Konu açamaz, Eklenti indiremez. Forumumuzu tam anlamıyla kullanmak için Üye olabilirsiniz..

buse günaydın
  • Ziyaretçi
Ynt: Tarihi Lala Paşa Medresesi, çocuk kütüphanesi oluyor
« Yanıtla #1 : 06 Eylül 2011, 15:08:54 »
istanbulda yaşıyorum. bu restorasyonda görev almak istiyorum. yardımcı olabilirmisiniz.

 

* Bizi Takip Edin

Son Mesajlar

Çalışma arkadaşları arıyoruz. Gönderen: Yunus.teze
[Dün, 22:43:50]


cmbzrqjy Gönderen: metformin 100 mg
[Dün, 19:31:55]


ÇALİŞMA ARKADAŞLARI Gönderen: zeki0669
[17 Nisan 2024, 19:26:12]


Top-notch Ğ¡asual Dating - Legitimate Girls Gönderen: zgtasoluk
[17 Nisan 2024, 06:48:19]


Premier Ğ¡asual Dating - Verified Maidens Gönderen: Dursunfurkan
[16 Nisan 2024, 19:27:44]


RESTORATÖR ANKARA (7 YIL DENEYİM) Gönderen: Mehmet Güngör
[16 Nisan 2024, 18:54:22]

SimplePortal 2.3.7 © 2008-2024, SimplePortal