Restorasyon Forum

Hoşgeldiniz Ziyaretçi. Lütfen giriş yapın veya kayıt olun.

Restorasyon Forum - Reklam Alanı

Gönderen Konu: Tarihî Mezar taşlarına sahip çıkılıyor  (Okunma sayısı 3726 defa)

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

vecih

  • Restorasyon Forum
  • ****
  • İleti: 363
  • Cinsiyet: Bay
  • Okul: MSGSÜ
Kültürümüzün, sanatımızın ve medeniyetimizin en önemli unsurlarından olan mezar taşlarına sahip çıkılıyor. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Edebiyat Sanat ve Kültür Araştırmaları Derneği(ESKADER) bünyesinde yayımlanan Medeniyetimiz.com sitesinin Yayın Yönetmeni Nidayi Sevim`in bu konudaki talebine cevap verdi. Köşk`ten İstanbul Valiliği`ne gönderilen mektupta İstanbul`un Eyüp İlçesindeki tarihî mezar taşlarına sahip çıkılması istendi.


Restorasyon çalışması yılan hikâyesine dönen tarihî Eyüp Sultan mezarlıklarında nihayet sevindirici bir gelişme meydana geldi. İçler acısı vaziyette bulunan `Medeniyetimizin sessiz tanıkları` tarihî Eyüp Sultan mezar taşları ile ilgili olarak medeniyetimiz.com sitemizin Yayın Yönetmeni Nidayi Sevim`in ısrarla meselenin üzerinde durması sonuç buldu ve Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, yaşanan tarih katliamına el koydu.


KÖŞKTEN HASSASİYET


Mezar taşlarımızın yıllardan beri gözümüzün önünde harap olmasından dolayı birçok duyarlı vatandaş ve sivil toplum örgütü tarihî mezarlıklarımızın sorunlarını dile getirdi. Bu çerçevede makaleler yazıldı. Kitaplar yayımlandı. Röportajlar hazırlandı. Belgeseller çekildi. Hatta internet siteleri bile kuruldu. Ayrıca çeşitli dernekler aracılığı ile paneller düzenlendi. Başbakanlık, Kültür ve Turizm Bakanlığı, Vakıflar Genel Müdürlüğü, Diyanet İşleri Başkanlığı, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı gibi ilgili bütün resmî kurumlarla yazışmalarda bulunuldu. Ancak koordinasyon eksikliği, meselenin öneminin anlaşılmaması ve ağır işleyen bürokrasi yüzünden bir türlü sonuç alınamadı.


Ecdat yadigârlarımızın korunması ile ilgili girişimlerden bugüne kadar bir türlü sonuç alınamadığından, Medeniyetimiz.com sitesinin Yayın Yönetmeni Nidayi Sevim, çare olarak Eyüp Sultan haziresinin durumu ile ilgili bir dilekçe ekinde basında çıkan haberler, fotoğraflar ve daha önce ilgili kurumlarla yapılan yazışmaları içeren bir dosya ile talebini Cumhurbaşkanımız Abdullah Gül`e arz etti. Cumhurbaşkanlığı makamı, sunulan dosyayı gerekli araştırma yapılarak yasal gereğinin yapılması için İstanbul Valiliği`ne havale etti. Valilik Makamı incelenerek yasal gereği yapılmak üzere yazıyı, İstanbul Büyük Şehir Belediye Başkanlığı, Eyüp Kaymakamlığı, İstanbul Vakıflar Bölge Müdürlüğü ve İstanbul 1 Numaralı Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu Müdürlüğüne bir adet dilekçe ve on üç sayfa eki ile birlikte gönderdi.


Resmî kurum ve kuruluşların, vazgeçilmez kültür mirasımız, tapu senetlerimiz tarihî Eyüp Sultan Mezarlığı`na sahip çıkması vatandaşlar arasında sevinçle karşılandı. Bu konuda bugüne kadar çaba harcayan, emek sarf eden kültür-sanat çevreleri ile aydınlar, gelişmeleri mutlulukla izlemeye başladı. Yine çok titiz olan vatandaşlar, `Eyüp`te Fatih döneminden kalma mezar taşlarımız vardır ve bunlara bugüne kadar tam anlamıyla sahip çıkılamamıştır. Cumhurbaşkanımız Abdullah Gül`ün bu duyarlılığı bizi sevindirdi, ancak başta Vakıflar Genel Müdürlüğü, Kültür ve Turizm Bakanlığı, İstanbul Büyükşehir Belediyesi Mezarlıklar Müdürlüğü, Eyüp Belediyesi ve Eyüp Kaymakamlığı ile diğer kurum ve kuruluşların da bundan sonra sorumluluğu paylaşması ve ata yadigârı olan tarihî mezar taşlarına birlikte sahip çıkmalarını bekliyoruz. Artık yol kenarlarında garip bir şekilde kenara atılmış kırık mezar taşları görmek istemiyoruz. Bu manzara, 2010`a hazırlandığımız bugünlerde hiç de İstanbul`umuza yakışmıyor. 500 yıllık tarihî mirasın kaybolmasına seyirci kalmamalıyız.` diyorlar.


TOPLANTI HAZIRLANIYOR


Konuyla ilgili olarak sivil toplum kuruluşlarının da çalışmalar yaptığı öğrenildi. Bu çerçevede Edebiyat Sanat ve Kültür Araştırmaları Derneği(ESKADER)`nin önümüzdeki haftalarda büyük bir `Mezar taşları Toplantısı` düzenleyeceği ve bu sahada araştırma yapmış olan bilim adamları ve yazarları bir araya getireceği öğrenildi. Söz konusu toplantıda tarihî mezar taşlarımızın durumu masaya yatırılacak.

Kaynak: http://www.dunyabulteni.net Tarih:06.10.2009
Güzel sanatlarda muvaffak olmak, bütün inkilaplarda başarıya ulaşmak demektir. Güzel sanatlarda muvaffak olamayan milletler ne yazık ki, medeniyet alanında yüksek insanlık sıfatıyla yer almaktan ilelebet mahrum kalacaklardır.”   M.KEMAL ATATÜRK

 

* Bizi Takip Edin

Son Mesajlar

Çalışma arkadaşları arıyoruz. Gönderen: Yunus.teze
[Dün, 22:43:50]


cmbzrqjy Gönderen: metformin 100 mg
[Dün, 19:31:55]


ÇALİŞMA ARKADAŞLARI Gönderen: zeki0669
[17 Nisan 2024, 19:26:12]


Top-notch Ğ¡asual Dating - Legitimate Girls Gönderen: zgtasoluk
[17 Nisan 2024, 06:48:19]


Premier Ğ¡asual Dating - Verified Maidens Gönderen: Dursunfurkan
[16 Nisan 2024, 19:27:44]


RESTORATÖR ANKARA (7 YIL DENEYİM) Gönderen: Mehmet Güngör
[16 Nisan 2024, 18:54:22]

SimplePortal 2.3.7 © 2008-2024, SimplePortal