Restorasyon Forum

Hoşgeldiniz Ziyaretçi. Lütfen giriş yapın veya kayıt olun.

Restorasyon Forum - Reklam Alanı

Gönderen Konu: Tarihî Saray Hamamı, restore edilerek yok olmaktan kurtarıldı  (Okunma sayısı 4560 defa)

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

nazım

  • Restorasyon Forum
  • ****
  • İleti: 255
  • Cinsiyet: Bay
  • Eğri cetvelden doğru çizgi çıkmaz
Tarihî Saray Hamamı, restore edilerek yok olmaktan kurtarıldı

Edirne Vakıflar Bölge Müdürlüğü'nün başlattığı restorasyon çalışmaları kapsamında bir tarihi eser daha kurtarıldı. Yıldırım Bayezit döneminde eski Osmanlı Sarayı arazisi içinde inşa edilen tarihi hamam asırlarca insanlara hizmet verdi.

Ancak Osmanlı'nın son dönemlerinde bölgede yaşanan savaşlardan dolayı birçok tarihi eser gibi Saray Hamamı da olumsuz etkilendi. Balkan Savaşları'ndan sonra yıkıma uğrayan tarihi hamam o günden bu yana harap bir vaziyette duruyordu. Selimiye Camii'nin bahçesine birkaç metre uzaklıktaki bu önemli esere Edirne Vakıflar Bölge Müdürlüğü el attı.

2007 yılında başlatılan restorasyon çalışmaları sonucunda asırlık hamam yok olmaktan kurtarılarak eski ihtişamlı görünümüne kavuşturuldu. Türk hamam mimarisinin günümüze ulaşan ilk örneklerden biri olan Saray Hamamı geçmiş olduğu gibi yine halka hizmet vereceği günleri bekliyor. Eski Saray'ın yıkılması ve Selimiye Camii'nin yapılmasıyla Sultan Selim Vakfı'na dahil edilerek bir halk hamamı haline getirildi. Hamam, aydınlık, ferah yapısıyla ve mimarisindeki inceliklerle Türk hamamı geleneğinin Edirne'deki en önemli temsilcileri arasında yer alıyor. Çifte hamam şeklinde düzenlenmiş olan Saray Hamamı'nda erkekler ve kadınlar kısmı bulunuyor. 21 erkek, 18 kadın soyunma odası mevcut.

Erkekler ılıklıkta 2 kurna, halvette 3 kurna, sıcaklık bölümünde 12 kurna olmak üzere toplam 17 kurna bulunuyor. Kadınlar ılıklıkta 3 kurna, halvette de 6 kurna olmak üzere toplam 9 kurna var. Erkekler ve kadınlar kısmında bulunan göbek taşları ile de Saray Hamamı, eski ihtişamlı görüntüsüne tekrar kavuştu. Saray Hamamı'nın çalışma sistemi onarım sırasında doğalgaza uyumlu olarak döşenmiş. Ayrıca güneş enerjisiyle ısıtma sisteminin de yapılması planlar arasında. Edirne Vakıflar Bölge Müdürü Hüseyin Özer, Saray Hamamı'nı aslına uygun restore edilerek hizmet vermeye hazır hale getirdiklerini söyledi.

Tarih: 9 Ekim 2009,
Nazım Can CİHAN
Restoratör
NCC Restorasyon Konservasyon Arkeoloji
----
Tüm Restoratörler ve Konservatörler Derneği
Yönetim Kurulu Başkanı

 

* Bizi Takip Edin

Son Mesajlar

Çalışma arkadaşları arıyoruz. Gönderen: Yunus.teze
[Dün, 22:43:50]


cmbzrqjy Gönderen: metformin 100 mg
[Dün, 19:31:55]


ÇALİŞMA ARKADAŞLARI Gönderen: zeki0669
[17 Nisan 2024, 19:26:12]


Top-notch Ğ¡asual Dating - Legitimate Girls Gönderen: zgtasoluk
[17 Nisan 2024, 06:48:19]


Premier Ğ¡asual Dating - Verified Maidens Gönderen: Dursunfurkan
[16 Nisan 2024, 19:27:44]


RESTORATÖR ANKARA (7 YIL DENEYİM) Gönderen: Mehmet Güngör
[16 Nisan 2024, 18:54:22]

SimplePortal 2.3.7 © 2008-2024, SimplePortal