Restorasyon Forum

Hoşgeldiniz Ziyaretçi. Lütfen giriş yapın veya kayıt olun.

Restorasyon Forum - Reklam Alanı

Gönderen Konu: Tarihi Surlara Asfalt Döküldü  (Okunma sayısı 2218 defa)

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

RestorasyonForum

  • Yönetici
  • *****
  • İleti: 739
Tarihi Surlara Asfalt Döküldü
« : 10 Mayıs 2016, 12:20:38 »
Tarihi Surlara Asfalt Döküldü

İstanbul Arkeologlar Derneği, tarihi Yedikule surlarının koruma bandına asfalt döküp surlara zarar verdiği gerekçesiyle Fatih Belediyesi’ni Koruma Kurulu’na şikâyet etti.



İstanbul’da, tarihi Yedikule Bostanları'nın en eskisi olarak bilinen ve 17. yüzyıldan kalan İsmail Paşa Bostanı 2013 yılında Fatih Belediyesi tarafından kaldırılmıştı. Hürriyet’in haberine göre; Bostanların kaldırılması üzerine boş araziye dönen alana geçtiğimiz hafta Fatih Belediyesi tarafından kamyonlar dolusu mıcır döküldükten sonra, Yedikule surlarının koruma bandına da asfalt yapıldı. Asfalt döküm çalışmasıyla ilgili Koruma Kurulu'ndan izin alınmadığını savunan Arkeologlar Derneği asfalt döküm işlemini Koruma Kurulu'na şikayet etti. Gelen tepkiler üzerine Sur bandına asfalt dökme işlemi durduruldu. Surlar, UNESCO tarafından Dünya Kültür Mirası Listesi'ne alınmıştı. Dolayısıyla buradaki her türlü uygulamanın Kültür Varlıkları Koruma Kurulu kararı ile yapılması gerekiyor. 2863 sayılı yasa gereği kurul dan izinsiz yapılan müdahalelerde tarihi yapıların zarar görmesi halinde cumhuriyet savcılığına suç duyurusu yapılıyor. Aynı yasanın 65. maddesi ise 2 yıldan 5 yıla kadar hapis cezası öngörüyor.

Fatih Belediyesi: Sadece iki kamyon asfalt kırığı döküldü

Sur dibinde asfalt çalışması yürüten Fatih Belediyesi konuyla ilgili açıklamasında, sur bandına 2 kamyon asfalt kırığı döküldüğünü belirterek şunları söyledi: “Belediyemiz tarafından bölgede iddia edildiği gibi herhangi bir çalışma söz konusu değildir. Sadece geçici olarak ve daha sonra kaldırılmak üzere 2 kamyon asfalt kırığı dökülmüştür. Daha sonra da bu malzeme kaldırılmıştır. Söz konusu alan son üç yıldır aynı konumunu muhafaza etmektedir. Ayrıca İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nce, Anıtlar Kurulu'na sunulmak üzere bostan fonksiyonunu da içeren bir rekreasyon proje çalışması yapılmaktadır.”

Arkeologlar Derneği: Sur bandına asfalt dökülemez

Sur koruma bandına asfalt dökme çalışmasıyla ilgili Koruma Kurulu'ndan izin alınmadığını söyleyen Arkeologlar Derneği İstanbul Şube Başkanı Yiğit Ozar konuyla ilgili, “Sur koruma bandı sınırları içerisinde Koruma Kurulu'ndan izin alınmadan hiçbir çalışma yürütülemez. Bu tarz gelişigüzel uygulamalar sur ve çevresindeki tarihi dokuya zarar vereceği için asfalt döküm çalışmasını Koruma Kurulu'na şikâyet ettik. Öte yandan Yedikule Bostanları'nın tescillenmesi için İstanbul 4 Numaralı Koruma Kurulu ile İstanbul 2 Numaralı Yenileme Kurulu'na başvurduk. Başvurumuz şu anda her iki kurul tarafından değerlendiriliyor” dedi.


yapi.com.tr
Bu Foruma yaptığınız ilk ziyaretiniz ise, Forumumuzda bilgi alışverişinde bulunabilmeniz için öncelikle Kayıt olmalısınız. Üye olmayanlar Forumumuzda. Konu açamaz, Eklenti indiremez. Forumumuzu tam anlamıyla kullanmak için Üye olabilirsiniz..

 

* Bizi Takip Edin

Son Mesajlar

Ynt: KKTC Lefkoşa Selimiye Camii (Aya Sofya Katedrali) Gönderen: karacanenes
[25 Mart 2024, 12:09:22]


Teknik Personel Gönderen: TAŞYAPI
[24 Mart 2024, 16:13:27]


ÖN MUHASABE VE MİMAR PERSONEL ALIMI Gönderen: osman.blnk
[24 Mart 2024, 10:19:47]


Restorasyon alanında iş arıyorum Gönderen: Sudenur uysal
[22 Mart 2024, 19:19:58]


RESTORASYON ALANINDA DENEYİMLİ İNŞAAT TEKNİKERİ Gönderen: cabiyotlu
[22 Mart 2024, 11:02:48]


Ynt: NAKKAŞ/KALEMİŞİ/RESTARASYON EKİBİ Gönderen: nAKkaŞBey38
[22 Mart 2024, 01:59:53]

SimplePortal 2.3.7 © 2008-2024, SimplePortal