Restorasyon Forum

Hoşgeldiniz Ziyaretçi. Lütfen giriş yapın veya kayıt olun.

Restorasyon Forum - Reklam Alanı

Gönderen Konu: Çifte Minareli Medrese'nin Çinili Minareleri Restore Edilecek  (Okunma sayısı 2938 defa)

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

İSMAİL

  • Restorasyon Forum
  • *****
  • İleti: 685
  • Cinsiyet: Bay
  • Okul: Mimar Sinan Üniversitesi

Çifte Minareli Medrese'nin Çinili Minareleri Restore Edilecek

Vakıflar Erzurum Bölge Müdürlüğü'nce önceki yıl restorasyon çalışmaları başlatılan tarihi Çifte Minareli Medrese'nin yıl içerisinde minarelerindeki çini ve tuğlaların restore edileceği bildirildi.

Selçuklular dönemine ait olan ve günümüze kadar sayısız depremler atlatıp, günümüze kadar varlığını koruyabilen Çifte Minareli Medrese'nin tarihi dokusunu yenilemek için başlatılan restorasyon çalışmaları nisan ayı ile devam edecek. Önceki iki yıl içerisinde zemin güçlendirmesi yapılıp, duvar taşları arasına hidrolik kireç enjekte edilerek güçlendirmesi kısmen tamamlanan Çifte Minareli Medrese'nin yeni dönemde ağırlıklı olarak minareleri elden geçirilecek. 6 milyon lira keşif bedelli restorasyon çalışmasının 2015 yılından önce tamamlanmasının planlandığı ifade edildi.

"ÇİNİLER YENİLENECEK"

Vakıflar Erzurum Bölge Müdürü Kenan Ungan, Çifte Minareli Medrese'nin restorasyon çalışmalarının planlandığından daha hızlı ilerlediğini söyledi. Ungan, tarihi medresenin restorasyon çalışmalarının yüzde 60'ının tamamlandığı vurguladı. Nisan ayından itibaren ağırlıklı olarak medresenin minarelerindeki çinilerin yenilenip, tuğlalarının restore edileceğine işaret eden Ungan, "Ecdat yadigarı Çifte Minareli Medrese'nin restorasyon çalışmalarında önemli mesafe alındı. Yeni sezonda minarelerin dökülmeye ve kırılmaya yüz tutmuş çinileri yenilenip, elden geçirilecek." diye konuştu.

YENİ MAZGALLAR BULUNDU

Restorasyon çalışmaları sırasında medresenin iç avlusundaki güneye bakan (Ulu Camii'ne) hücrelerin duvar sıvalarının kazınması sırasında mazgallara (pencerelere) rastlanıldığını da belirten Vakıflar Bölge Müdürü, "Restorasyon çalışmaları sırasında yeni yeni şeyler buluyoruz. Ulu Camii'ne bakan hücre duvarlarında yeni mazgallar bulduk. Mazgalların Ulu Camii'ne bakan kısmını nisan ayında başlayacak restorasyon çalışmalarında açacağız. Tarihi medresenin güzelliğini ve ihtişamını ortaya çıkarmanın sevincini yaşıyoruz. Restorasyon çalışmalarındaki mevcut hızı sürdürebilirsek planlanan 2015'ten önce restorasyon çalışmalarını tamamlayıp, tarihi yapıyı halkımızın hizmetine açacağız." şeklinde konuştu.

Ungan, Çifte Minareli Medrese'nin aydınlatma ve ısıtma tesisatlarının da önemli ölçüde tamamlandığını sözlerine ekledi.

CHA

 

* Bizi Takip Edin

Son Mesajlar

Exemplary Ğ¡asual Dating - Verified Women Gönderen: kutluay
[Bugün, 07:27:01]


Çalışma arkadaşları arıyoruz. Gönderen: Yunus.teze
[18 Nisan 2024, 22:43:50]


cmbzrqjy Gönderen: metformin 100 mg
[18 Nisan 2024, 19:31:55]


ÇALİŞMA ARKADAŞLARI Gönderen: zeki0669
[17 Nisan 2024, 19:26:12]


Top-notch Ğ¡asual Dating - Legitimate Girls Gönderen: zgtasoluk
[17 Nisan 2024, 06:48:19]


Premier Ğ¡asual Dating - Verified Maidens Gönderen: Dursunfurkan
[16 Nisan 2024, 19:27:44]

SimplePortal 2.3.7 © 2008-2024, SimplePortal