Restorasyon Forum

Hoşgeldiniz Ziyaretçi. Lütfen giriş yapın veya kayıt olun.

Restorasyon Forum - Reklam Alanı

Gönderen Konu: Osmanlı Şehir Dokusunu Yansıtan Buldan Evleri Restore Ediliyor  (Okunma sayısı 5505 defa)

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

rosemoon

  • Restorasyon Forum
  • ***
  • İleti: 233
  • Cinsiyet: Bayan

Osmanlı Şehir Dokusunu Yansıtan Buldan Evleri Restore Ediliyor

Denizli'nin Buldan ilçesinde 18 ve 19.yüzyıl Osmanlı şehir dokusunu günümüze yansıtan evler restore edilerek turizme kazandırılıyor. Birçoğunun altında halen dokuma tezgahının çalıştığı 32 sokakta 164 tescilli evin bulunduğu ilçede tarihi yapılar restore edilerek ilçenin görünümü değiştiriliyor.

Basın İlan Kurumu (BİK) Denizli Şube Müdürlüğü'nün düzenlediği "Cumartesi Buluşmaları", Buldan ilçesinde yapıldı. Buldan Belediye Başkanı Mustafa Fahri Şevik'in ev sahipliğinde gerçekleşen toplantıya BİK Denizli Şube Müdürü Halit Peltek, Denizli Gazeteciler Cemiyeti (DGC) Başkanı Önder Varol ve gazeteciler katıldı. Toplantıda ilçe hakkında bilgi veren Başkan Şevik, ilçedeki tarihi binaların Safranbolu, Beypazarı ve Şirince'den daha orijinal olduğunu belirterek, artık yıkılmaya ve yok olmaya yüz tutmuş eserleri restore ederek turizme kazandırdıklarını söyledi. Buldan'da mimari dokunun çok zengin olduğunu ifade eden Şevik, "Önce halk buna inanmıyordu. Onlardan bir şey alınmış gibi görüyorlardı. Ancak son 5 yıldır insanlar kendi iradeleriyle gelip 'evimizi tescilleyin' diyorlar. Buldan esnafı ve halk artık bunun önemini anlamaya başladı. Bu evler restore edildiğinde ve ilçemizdeki jeotermal otel tamamlandığında Pamukkale'ye gelen turistler Laodikya, Tripolis ekseninden ciddi turist gelecek. Pamukkale-yayla hattı oluşacak." dedi.

Proje çerçevesinde kültür mirasını korurken yerel kalkınmanın da sağlanacağını vurgulayan Şevik, "Yüzyıllardır dokumanın başkenti olan Buldan'da şu anda 32 tarihi sokak ve 164 tescilli ev var. Önce iki sokağın projesini yaptık. 30 evin restorasyonu yapılıyor. Bazıları tamamlandı. Bizde Safranbolu'da gibi tek tip ev yok. 5 -6 tür çeşit mimari bulunuyor. Osmanlı, Rum ve Yörük tarzı evler bulunuyor. Her birinin özelliği farklı." diye konuştu. Toplantı sonrası Başkan Şevik, ilçede restore edilen sokaklarda tarihi evleri gezdirerek bilgi verdi.








Cihan
...Bektüre Tasarım ve Danışmanlık...

Hiç hata yapmayan insan hiçbir şey yapmayan insandır,
Ve en büyük hata; kendini hatasız sanmaktır.

 

* Bizi Takip Edin

Son Mesajlar

rqazsdwc Gönderen: how to buy tadalafil
[Dün, 10:54:29]


hmukamur Gönderen: metformin generic
[Dün, 10:33:51]


İnşaat Mühendisi - Saha Şefi Gönderen: Erdim Mimarlık
[26 Nisan 2024, 20:48:51]


Taşınmaz Kültür Varlıklarına Yardım Sağlanmasına Dair Yönetmelik" kapsamında pr Gönderen: mguclu
[26 Nisan 2024, 15:31:42]


Ynt: Taşınmaz Kültür Varlıkları yardım basvurusunu yönetecek mimar inşaat mühendisi Gönderen: nimeteliff
[25 Nisan 2024, 13:47:43]


Taşınmaz Kültür Varlıkları yardım basvurusunu yönetecek mimar inşaat mühendisi Gönderen: mguclu
[24 Nisan 2024, 14:36:55]

SimplePortal 2.3.7 © 2008-2024, SimplePortal