Restorasyon Forum

Hoşgeldiniz Ziyaretçi. Lütfen giriş yapın veya kayıt olun.

Restorasyon Forum - Reklam Alanı

Gönderen Konu: Kent merkezinde bir hazine: Agora  (Okunma sayısı 4269 defa)

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

mdy

  • YMDY
  • Restorasyon Forum
  • **
  • İleti: 80
  • Cinsiyet: Bayan
Kent merkezinde bir hazine: Agora
« : 14 Ocak 2010, 05:01:08 »
İzmir'in 2 bin 500 yıllık tarihini barındıran Agora Ören Yeri, kent merkezindeki bir hazine gibi oldu.



Roma Dönemi kent meclisi, mozaik alan ve Aşk Tanrısı Eros'un heykeli gibi önemli eserlerin bulunduğu Agora'dan İzmir Müze Müdürlüğü'ne 2.5 yılda sergilenmeye değer 237 eser teslim edildi. Agora'nın yanı sıra Basmane'deki Altınpark, Kadifekale ve Şifa Hastanesi arasında kazılar yapan Smryna Kazı Başkanı Yard. Doç. Dr. Akın Ersoy, çok verimli bir yılı daha geride bıraktıklarını söyledi. Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın kazı ruhsatını yenileme süreci nedeniyle kazılara 15 günlük ara verdiklerini belirten Ersoy, ruhsat ellerine ulaştıktan sonra kazıları sürdüreceklerini dile getirdi. Ersoy, bu yıl özellikle Kadifekale kazılarına ağırlık vereceklerini ifade etti.

Önemli bir şans
İzmir Büyükşehir Belediyesi, İzmir Ticaret Odası ve Fransız kökenli Total şirketinin maddi ve ayni desteği ile kazılan Agora'da kış döneminde 40, yaz döneminde ise 70 arkeolog ve işçi görev yapıyor. Agora Ören Yeri'nde bugüne kadar çıkarılan eserlerin iyi korunmuş olmasının, bölgenin 20'inci yüzyıla kadar mezarlık olarak kullanılmasından kaynaklandığını belirten Kazı Başkanı Ersoy, "Agora'da sergilenen alandaki eserlerin bu denli iyi ve korunmuş olmasındaki şansımız, bölgenin mezarlık olarak kullanılmış olması. Eğer mezarlık olmasaydı kazılarda bu eserleri bu kadar iyi halde bulamazdık. Çünkü bölgede Roma, Osmanlı ve Cumhuriyet olmak üzere 3 dönem yapılaşma mevcut" diye konuştu.

2 eser kazandı
İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin son yıllarda Agora'nın batısında yaptığı kamulaştırmalar, ören yerine Kent Meclisi ve mozaik alan gibi çok önemli 2 eser kazandırdı. Anıtsal bir eser olarak gördüğü mozaik alanın bugüne kadar İzmir'de bulunmuş en büyük mozaik alan olduğunu belirten Ersoy, "Şu ana kadar mozaik alanın 100 metrekarelik kısmını kazarak ortaya çıkardık. Ancak biz bu alanın 250 metrekare büyüklüğünde olduğunu tahmin ediyoruz. Bu alanın Roma döneminde Kent Meclisi'nin salonu olarak kullanıldığını düşünüyoruz. Ayrıca Kent Meclisi'nin de büyük bölümü, korunmuş olarak karşımıza çıktı. Meclisin komisyon odalarını dahi tespit etmiş ve kazarak gün yüzüne çıkarmış bulunuyoruz" diye konuştu.

Agora'da kazıların 2.5 yıldır normal bir hızla ilerlediğini belirten Ersoy, bölgede güçlü bir Osmanlı yapılaşmasının da bulunduğunu ifade etti. Ersoy, "17'inci yüzyıl seramikleri ve cam örneklerden tutun, 1963'e kadar basılmış paralar, metal veya plastik oyuncaklara kadar Agora'da kazılıp çıkarıldı. Agora bana göre İzmir tarihinin bir kesiti ve serüveni gibi" şeklinde konuştu.

Hedef Kadifekale
Bu yıl Kadifekale kazılarına ağırlık vereceklerini belirten Ersoy, önemli eserler bulmayı beklediklerini söyledi. Ayrıca Altınpark ve Şifa Hastanesi arkasındaki kazıları da sürdüreceklerini belirten Ersoy, bu alanlarda da geride kalan süreçte önemli yerleşim alanları ve eserler bulduklarını, benzerlerini bulmayı ümit ettiklerini ifade etti. İşte Agora ve Ersoy'un sorumluluğunda olan alanlarda son 2.5 yıl içinde bulunan eserlerin bazıları:

1-Eros başı: Milattan sonra 1. yüzyıla ait bir eser. Aşk Tanrısı Eros'un baş kısmı yüzündeki tebessüm nedeniyle Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay'ı dahi etkilemişti.

2-Kent Meclisi:Militan sonra 2'inci yüzyılda inşa edilmiş ve duvarları yapılırken Agora ve çevresinden edinilmiş mermer parçaları kullanıldı. Oturma alanı altında 11 odası bulunuyor.

3-Mozaik alan: Kent Meclisi'nin salonu ve miyattan sonra 2'inci yüzyılın sonunda yapılmış. Geometrik ve bitkisel dekorasyon örnekleri bulunan alanın, bugüne kadar İzmir'de bulunmuş en büyük mozaik alan olduğu belirtiliyor.

4-Venüs Genetriks Heykeli: Milattan sonra 2'inci yüzyıla ait bir eser. Basmane Altınpark'ta bulundu.

5-Gordianus 3 Heykeli: Roma İmparatorlarından Gordianus 3'e ait portre heykelciğinin milattan sonra 3'üncü yüzyıla ait olduğu tahmin ediliyor. Şifa Hastanesi arkasında bulundu.

6-Kandil: 2'inci ya da 3'üncü yüzyıla ait Roma Dönemi kandili, Şifa Hastanesi'nin arkasında bulundu.

7-Kadın başı heykeli: Milattan sonra 2'inci yüzyıl sonuna ait olan kadın başı heykeli, Agora'da bulundu.

8- Esans şişeşi: Roma döneminde esans şişesi olarak kullanılan ve "ampulla" adı verilen şişe, milattan sonra 4'üncü ya da 6'ıncı yüzyıla ait. Basmane Altınpark kazılarında bulundu.

Tarih: 13 Ocak 2010 Kaynak: Yeni Asır Yazan: İlker Çoban

http://www.yeniasir.com.tr/Sarmasik/2010/01/13/kent_merkezinde_bir_hazine_agora
MiMaR

 

* Bizi Takip Edin

Son Mesajlar

Ynt: Taşınmaz Kültür Varlıkları yardım basvurusunu yönetecek mimar inşaat mühendisi Gönderen: nimeteliff
[Dün, 13:47:43]


Taşınmaz Kültür Varlıkları yardım basvurusunu yönetecek mimar inşaat mühendisi Gönderen: mguclu
[24 Nisan 2024, 14:36:55]


GAZİANTEP ŞANTİYE SORUMLUSU - MİMAR - Gönderen: MELİKE ALPSOLEY
[24 Nisan 2024, 13:00:39]


Restoratör İş İlanı !!! Gönderen: Kübraercaggg
[24 Nisan 2024, 08:47:07]


N Gönderen: Williamsaf
[23 Nisan 2024, 16:37:38]


TUĞLA MİNARE USTASI ARANIYOR Gönderen: BÜŞRAABZ
[23 Nisan 2024, 16:21:55]

SimplePortal 2.3.7 © 2008-2024, SimplePortal