Restorasyon Forum

Hoşgeldiniz Ziyaretçi. Lütfen giriş yapın veya kayıt olun.

Restorasyon Forum - Reklam Alanı

Gönderen Konu: Taşınmaz kültür varlıkları için ayrılan 4 milyon 782 bin TL fon hesabında  (Okunma sayısı 2843 defa)

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

RestorasyonForum

  • Yönetici
  • *****
  • İleti: 739
Adana İl Özel İdaresi son üç yılda taşınmaz kültür varlıklarının korunmasına ait katkı payından belediyelerin projelerine toplam 1 milyon 746 bin 245 TL aktardı.

Belediyelerin Emlak Vergileri`nden kesilen yüzde 10`luk paydan oluşan fonda biriken 4 milyon 781 bin 774 TL ise yeni projeler için kullanımı bekliyor. Söz konusu kaynaktan bugüne kadar Büyükşehir, Kozan, Sarıçam ve Yumurtalık Belediyeleri yararlandı.


Adana Büyükşehir Belediye Başkanı Aytaç Durak, yaptığı değerlendirmede, belediyeler eliyle kullanılması gereken bu fonun bürokrasiye takıldığını söyledi. Projelerinin hazır olduğunu ifade eden Durak, `Biz belediyeciler başladığımız işi bir an önce bitirmek istiyoruz. Ama devlet memurları bu hızımıza ayak uydurmazlar. Kentte kültür varlıklarının korunması için elimizden geleni yapıyoruz. Versinler bu kaynağı kullanalım.` dedi.


Seyhan Belediye Başkanı Azim Öztürk ise taşınmaz kültür varlıklarının korunması ve canlandırılması amacıyla meydana gelen bu fonun çok rasyonel bir şekilde kullanılması gerektiğinin altını çizdi. Valilik işbirliğinde bu havuzda biriken parayla tarihi Tepebağ bölgesinde 12 dönüm üzerinde dünyada iki üç yerde örneği bulunan Arkeopark Projesi`ni hayata geçirmeyi planladıklarını belirten Öztürk, kazıların yanında bazı binaların restorasyonunu da içeren bu çalışmanın ilk etabı için 5 milyon 500 bin TL öngörüldüğünü vurguladı. İl Özel İdaresi`nde toplanan emlak vergilerindeki katkı paylarının doğru bir biçimde harcanması için belediyelerin koordineli hareket etme zorunluluğu bulunduğunu anlatan Öztürk, kentlerdeki farklılıkların ve önceliklerin tespitinde titiz davranılmasını istedi.


Kozan Belediye Başkanı Kazım Özgan, valiliğe sundukları üç projeden ikisinin kabul edilerek bu fondan yararlanma hakkını elde ettiğini açıkladı. Destekleri için Vali İlhan Atış`a teşekkür eden Özgan, kaynağın yeterince değerlendirilememesini belediyelerin istenen oranda proje üretememesine bağladı. Kozan Kalesi ve sit alan çevresinin düzenleme işinde sözleşme bedelinin yüzde 50`si oranında katkı payı aldıklarını aktaran Özgan, Kozan Hoşkadem Camii, bedesten ve tarihi dükkanları içine alan 3 hektarlık kentsel sit bölgesi için de finansman temin ettiklerini söyledi.


Adana Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Zihni Aldırmaz, ilçe belediyelerin kültür varlıklarının korunması için toplanan katkı payı kadar, il özel idaresine borcunun bulunduğunu kaydetti. Büyükşehir Belediyesi`nde kurulan Koruma Uygulama Denetim Bürosu`nun (KUDEP) tarihi ve kültürel eserlerin korunması için projeler ürettiğine işaret eden Aldırmaz, kabul edilenlerin yanında Ali Münif Yeğenağa Caddesi`nin Sağlıklaştırılması, sıra konakları gibi projeleri için müracaata bulunduklarını ifade etti. Aldırmaz, `Belediyelerin fonda bekleyen paranın tamamını kullanacak projeleri mevcut. Ama biraz bürokrasi yavaş işliyor. Ayrıca belediye gelirlerinden kesilen bu havuzdan valiliklerde yararlanmak istiyor. Bunun için bir yönetmelik çıkartıldı.` şeklinde konuştu.


ZAMAN


MEHMET ŞAHİN ADANA


09 Ağustos 2009, Pazar

Bu Foruma yaptığınız ilk ziyaretiniz ise, Forumumuzda bilgi alışverişinde bulunabilmeniz için öncelikle Kayıt olmalısınız. Üye olmayanlar Forumumuzda. Konu açamaz, Eklenti indiremez. Forumumuzu tam anlamıyla kullanmak için Üye olabilirsiniz..

 

* Bizi Takip Edin

Son Mesajlar

Çalışma arkadaşları arıyoruz. Gönderen: Yunus.teze
[18 Nisan 2024, 22:43:50]


cmbzrqjy Gönderen: metformin 100 mg
[18 Nisan 2024, 19:31:55]


ÇALİŞMA ARKADAŞLARI Gönderen: zeki0669
[17 Nisan 2024, 19:26:12]


Top-notch Ğ¡asual Dating - Legitimate Girls Gönderen: zgtasoluk
[17 Nisan 2024, 06:48:19]


Premier Ğ¡asual Dating - Verified Maidens Gönderen: Dursunfurkan
[16 Nisan 2024, 19:27:44]


RESTORATÖR ANKARA (7 YIL DENEYİM) Gönderen: Mehmet Güngör
[16 Nisan 2024, 18:54:22]

SimplePortal 2.3.7 © 2008-2024, SimplePortal