Restorasyon Forum

Hoşgeldiniz Ziyaretçi. Lütfen giriş yapın veya kayıt olun.

Restorasyon Forum - Reklam Alanı

Gönderen Konu: Knidosun Antik Tiyatrosunda Restorasyon Basladı  (Okunma sayısı 2466 defa)

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Restorasyon

  • Restorasyon Forum
  • *****
  • İleti: 824
  • Cinsiyet: Bay

Knidosun Antik Tiyatrosunda Restorasyon Basladı

MUĞLA'nın Datça İlçesi'nde, 2 bin 600 yıllık Knidos Antik Kenti'nde bulunan 5 bin kişilik tarihi tiyatronun restorasyonuna başlandı.

Datça Kaymakamlığı tarafından hazırlanan ve finansmanı Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğü ile Güney Ege Kalkınma Ajansı (GEKA) tarafından karşılanan "Knidos Tiyatrosu Röleve, Restitüsyon, Restorasyon ve Aydınlatma Projesi' için ilk aşamada 942 bin lira bütçe ayrıldı.
1850'li yıllarda Ch. Newton tarafından kısmen kazılan tiyatroda, 1970'lerde ABD'li arkeologlar tiyatronun izleyici ve sahne bölümünü neredeyse tamamen açığa çıkartmıştı. Orkestra bölümünde ve batı tarafı dışında kalan son dolgu toprak 2006 ve 2013 yıllarında Türk arkeologlarca kazılmış, Knidos'un iki tiyatrosundan biri olan 'Küçük Tiyatro' tümüyle gün yüzüne kavuşmuştu.
İlk kez kazılmaya başladığından bugüne yaklaşık 160 yıl geçtikten sonra limana hakim konumu ile eşiz bir manzaraya sahip olan bu görkemli anıtın eski ihtişamlı günlerine dönmesine yönelik çalışmalara hız verildi.

Datça Kaymakamı Hamdi Üncü, Selçuk Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Arkeoloji Bölümü öğretim üyelerinden Knidos Kazısı Başkanı Doç. Dr. Ertekin Doksanaltı'nın koordinatörlüğünde 18 ay sürmesi planlanan proje ile Knidos Antik Kenti'nin en göz alıcı yapılarından biri olan küçük tiyatronun onarılarak, çevre düzenlemesi ve aydınlatma çalışması yapılacağını açıkladı.

KÜLTÜREL VE SANATSAL ETKİNLİKLER YAPILACAK
Knidos tiyatrosunun tüm ziyaretçiler tarafından sağlıklı bir şekilde gezilebilecek, kültürel ve sanatsal etkirlikler yapılabilecek hale geleceğini ifade eden Kaymakam Üncü, açıklamasında şu görüşlere yer verdi:



"Knidos, iki tiyatrosu ve bir odeon binası ile antik dönemde kültür ve sanata hak ettiği değeri veren kentlerden biridir. Kentin güneyinde 'büyük liman' olarak da adlandırılan ticaret limanının kuzey kıyısında yer alan küçük tiyatro Knidos'taki en görkemli anıtlardandır. Kente deniz yolu ile ulaşan ziyaretçilerin ilk karşılaştıkları yapıdır. Bu nedenle mevcut durumu ile ziyaret koşulları açısından bazı tehlike ve zorluklar barındıran Knidos Antik Tiyatrosu'nun genel durumu, görünümü ve ziyaret koşullarının iyileştirilerek ziyarete açılması bu projenin temel amacını oluşturmaktadır. Diğer taftan içten ve dıştan aydınlatma ile tiyatro, özellikle geceleri ziyaretçilere görsel bir ziyafet sunulacaktır."



Küçük Tiyatro'nun tarihçesi
Ana kara bölümünde yamacın güneyinde ve ticari limana hakim konumda inşa edilen küçük tiyatro, Greko-Romen tarzda olup yaklaşık 5 bin kişiliktir. Orkestra at nalı formundadır. Seyirci sıralarının uç noktalarında, doğu ve batıya yerleştirilmiş tonozlu iki giriş bulunmaktadır. İki katkı olduğu düşünülen sahne binası birçok kez tadilat görmüştür. Bulunan mimari bloklar, sütunlar ve heykeller sahne binasının nişlerle ve bunların içlerine yerleştirilmiş heykellerle süslendiğini göstermektedir. İlk kez M.Ö. 2'nci yüzyılda inşa edildiği düşünülen tiyatro, M.S. 1-2 yüzyıllarda son şeklini almıştır.

 

* Bizi Takip Edin

Son Mesajlar

Ynt: KKTC Lefkoşa Selimiye Camii (Aya Sofya Katedrali) Gönderen: karacanenes
[25 Mart 2024, 12:09:22]


Teknik Personel Gönderen: TAŞYAPI
[24 Mart 2024, 16:13:27]


ÖN MUHASABE VE MİMAR PERSONEL ALIMI Gönderen: osman.blnk
[24 Mart 2024, 10:19:47]


Restorasyon alanında iş arıyorum Gönderen: Sudenur uysal
[22 Mart 2024, 19:19:58]


RESTORASYON ALANINDA DENEYİMLİ İNŞAAT TEKNİKERİ Gönderen: cabiyotlu
[22 Mart 2024, 11:02:48]


Ynt: NAKKAŞ/KALEMİŞİ/RESTARASYON EKİBİ Gönderen: nAKkaŞBey38
[22 Mart 2024, 01:59:53]

SimplePortal 2.3.7 © 2008-2024, SimplePortal