Restorasyon Forum

Hoşgeldiniz Ziyaretçi. Lütfen giriş yapın veya kayıt olun.

Restorasyon Forum - Reklam Alanı

Gönderen Konu: 'Görmedik, duymadık, bilmiyoruz'  (Okunma sayısı 4290 defa)

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

İSMAİL

  • Restorasyon Forum
  • *****
  • İleti: 685
  • Cinsiyet: Bay
  • Okul: Mimar Sinan Üniversitesi
'Görmedik, duymadık, bilmiyoruz'
« : 22 Temmuz 2013, 14:50:12 »

'Görmedik, duymadık, bilmiyoruz'

Tarihi Yarımada'da tonozlu bir yapı, iş makineleriyle yıkıldı. Yenileme Kurulu, "Firmayı yıkarken görmedik" diye ceza kesmeye bile gerek görmedi.

Fatih Belediyesi tarafından ‘kentsel yenileme alanı’ ilan edilen Ayvansaray’ın tarihi Türk Mahallesi’nde, Altınboynuz Turizm İnşaat Şirketi’ne ait kepçeler, 9 Temmuz 2013 tarihinde Arkeoloji Müzesi’ne haber vermeden şantiye alanında kazı yaptı. Arkeolog gözetiminde yapılmayan kaçak kazı sırasında, tarihi Meryem Ana Kilisesi ile şantiye alanı arasında kalan yolun altında tonozlu bir yapının yaklaşık 3 metre genişliğinde bir bölümüne rastlandı. Ancak şirket Arkeoloji Müzesi’ne haber vermek yerine tonozlu yapıyı yerle bir etti.
Radikal’in kaçak kazıyı Arkeoloji Müzesi’ne ihbar etmesi üzerine Arkeoloji Müzesi harekete geçti. Müze görevlileri şantiye alanında yaptıkları çalışma sonucunda tonozlu yapının bir kısmının yıkıldığını ve geriye kalanın firma tarafından çamurla kapatıldığını tespit ederek durumu İstanbul 2 Numaralı Yenileme Alanları Koruma Bölge Kurulu’na raporla bildirdi.
Kurul, 15.7.2013 tarihli kararında Meryem Ana Kilisesi ile şantiye arasında kalan yolda çıkan tarihi duvarın tescillenerek yerinde korunmasını istedi. Ancak ortada eserden geriye sadece bir duvar parçası kaldı.

Kepçe değil ‘toprak kaymasıyla’ yıkılmış!
Kurulun hazırladığı raporda tonozlu yapının kepçelerle değil ‘toprak kayması’ sonucunda yıkıldığı iddiası yer alıyor. Oysa fotoğraflarda tonozlu yapının kazı sırasında ortaya çıktığı ve kepçelerle duvarın bir kısmını yıktığı apaçık ortada. İş makinesinin kepçe darbeleri sonrası görünmeye başlayan tonozlu yapı, aradan 1 gün geçtikten sonra ise ortadan kayboluyor.

İDRİS EMEN

mimsk

  • Yeni Üye
  • *
  • İleti: 12
  • Cinsiyet: Bayan
Ynt: 'Görmedik, duymadık, bilmiyoruz'
« Yanıtla #1 : 09 Eylül 2013, 00:44:05 »
yer üstündeki eserleri çaktırmadan yıkıp imha eden bir anlayışın hakim olduğu bir ülkede, yer altındaki eserlere ne kadar değer verilebilirdi ki zaten. Tarihine ecdadına saygı duyduğunu sürekli yineleyen bir iktidarın bu nankör ve dürüstlükten nasibini almamış tavırları sayesinde ülkemiz sahip olduğu tüm güzellikleri kaybedecek.Amaç iktidar kötülemesi değil bizler de sorumsuz duyarsızız çoğu zaman. Bu ve benzeri haberlere tepki gösteren kaç tane üye var sitede? Konu iş bulmak veya iş almak olduğunda gösterdiğimiz çabayı bu gibi kayıpları engellemek için göstermedikçe çok okuruz böyle haberleri.

 

* Bizi Takip Edin

Son Mesajlar

SimplePortal 2.3.7 © 2008-2024, SimplePortal