Restorasyon Forum

Hoşgeldiniz Ziyaretçi. Lütfen giriş yapın veya kayıt olun.

Restorasyon Forum - Reklam Alanı

Gönderen Konu: Zeyrek’teki Şeyh Süleyman Mescidini İtalyanlar Restore Edecek  (Okunma sayısı 10465 defa)

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

İSMAİL

  • Restorasyon Forum
  • *****
  • İleti: 685
  • Cinsiyet: Bay
  • Okul: Mimar Sinan Üniversitesi

Zeyrek’teki Şeyh Süleyman Mescidini İtalyanlar Restore Edecek


Geçtiğimiz yıllar içersinde yaklaşık olarak 4 bin tarihi eseri restore edilmesini sağlayan Vakıflar Genel Müdürlüğü, restorasyon çalışmalarının daha modern yöntemler ve daha yeni teknolojilerle yapılması için İtalyan bilim insanlarından destek alacağını belirtti.


Vakıflar Genel Müdürlüğü, italyanlarla yapılacak çalışmaların için "Med-Art" isminde bir proje geliştirdi. İlk olarak çalışma yapılacak olan yapı ise İstanbul Zeyrek’te yer alan Şeyh Süleyman Mescidi olacak. Son yıllarda binlerce eserin Vakıflar Genel Müdürlüğü tarafından Türkiye'nin bir çok şehrinde restore edildiğini söylemiştik. Bu eserlerden pek çoğunun restorasyonları büyük eleştiri almıştı. Genel Müdürlük yanlış uygulamaya yapılan ve eleştiri toplayan yapıların restorasyonu'nu tekrar yapma kararı aldı. Restorasyon konusunda Dünya'da söz sahibi İtalya ile başlatılan "Med Art" projesi altında, Vakıflar Genel Müdürlüğünde çalışan Mimar yada Mühendis 30 personel yurt İtalya'da uygulamalı ve teorik restorasyon eğitimine katılacak. Şeyh Süleyman Mescidi Restorasyonuna katılacak olan bir başka grup ise yapı restorasyonunda çalışırken İtalyan uzmanlar tarafından verilen eğitimlerde yer alacaklar.





Şeyh Süleyman Mescidi 1491 yılında Şeyh Süleyman tarafından mescide çevrilmiş bir Bizans yapısıdır. 1756 yılında geçirdiği yangın sonrası yapılan yenileme çalışmaları sırasında Kazgan Hasan Ağa tarafından minber eklenti. Üst kısmı sekizgen planları olan yapının alt kısmı kare plan şemasına sahiptir. Yakınında yer alan Pantokrator Kilisesinin vaftizhanesi veya şapeli olduğu düşünülen tarihi yapı. İtalyan uzmanların en son modern restorasyon teknikleriyle Türkiye ile ortak onaracağı yapının, uygulama çalışmalarına Vakıflar Genel Müdürlüğü çalışanları dışında eski eser restorasyon'u konusunda Türkiye'de bulunan belediyeler kurum ve kuruluşlar, koruma kurulları, firmalar ve üniversiteler katılabilecektir.



 

* Bizi Takip Edin

Son Mesajlar

Çalışma arkadaşları arıyoruz. Gönderen: Yunus.teze
[Dün, 22:43:50]


cmbzrqjy Gönderen: metformin 100 mg
[Dün, 19:31:55]


ÇALİŞMA ARKADAŞLARI Gönderen: zeki0669
[17 Nisan 2024, 19:26:12]


Top-notch Ğ¡asual Dating - Legitimate Girls Gönderen: zgtasoluk
[17 Nisan 2024, 06:48:19]


Premier Ğ¡asual Dating - Verified Maidens Gönderen: Dursunfurkan
[16 Nisan 2024, 19:27:44]


RESTORATÖR ANKARA (7 YIL DENEYİM) Gönderen: Mehmet Güngör
[16 Nisan 2024, 18:54:22]

SimplePortal 2.3.7 © 2008-2024, SimplePortal