Restorasyon Forum

Hoşgeldiniz Ziyaretçi. Lütfen giriş yapın veya kayıt olun.

Restorasyon Forum - Reklam Alanı

Gönderen Konu: Tokat Hamamları Kaderine Terk Edildi  (Okunma sayısı 11018 defa)

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

İSMAİL

  • Restorasyon Forum
  • *****
  • İleti: 685
  • Cinsiyet: Bay
  • Okul: Mimar Sinan Üniversitesi
Tokat Hamamları Kaderine Terk Edildi
« : 03 Eylül 2013, 15:36:11 »

Tokat Hamamları Kaderine Terk Edildi

Uzun süredir kapıları kilitdi olan, Tokat Tarihi Hamamları, kaderine terk edilmiş şekilde Restorasyon bekliyor

Türk denilince ilk akla gelenlerden biri olan hamamlar eski değerini kaybediyor. Bunlardan yalnızca bir kaçı olan Tokat Cemalettin Mahallesi'nde yer alan Sultan Hamamı , Cami-i kebir Mahallesi'nde yer alan Mustafa Ağa ve Erenler Mahallesi'ndeki Paşa Hamamlarının kapılarına kilit vurularak yok olmaya bırakıldı. Aynı bölgede bulunan ve uzun süredir kapalı olan Takyeciler Camisi'nin yanında olan Mustafa Ağa Hamamı güçlükle ayakta durmakta. Tarihi hamamların günden güne yok oluşu mahalle sakinlerini de üzmekte.Kışla semti denilen bölgede yer alan hamamların eski görkemli günlerine kavuşmasını istediklerini söyleyen Tokat Muhtarlar Derneği Başkanı Mustafa Görkem , hamam sahiplerinin hiç bir beklentisi olmadığını da dile getirdi.

“Bu hamamların restore edilerek yaşatılacağına inanıyorum. Gelin, damat hamamları en güzel geleneklerimizden birisi. Mahalle hamamların kapanması ile bu kültürümüz sıkıntıya girdi. Gelin-damat hamamı kültürünü yaşatan azaldı. Bizler bu kültürle büyüdük” diye konuşan Başkan Görkem Tokatlının hamam kültürüne bağlılığının altını çizdi. Tarihi mekanların restorasyonu sırasında kültürel zenginliklerin göz ardı edilmesinden yakınan Görkem sözlerini şöyle tamamladı  “Mustafa Ağa ve Paşa Hamamlarının bölgedeki bedestenle aynı kodda olmasın bedestene geçişin olup olmadığını bilmiyoruz. Çünkü restore çalışmalarında bu yönde çalışma yapılmadı. Bu binaların kültürel ve ileri ki zenginliklerini göz ardı ediyorlar. Bu da bizi üzüyor. Çünkü buradan yer altına geçiş varsa çıkartılıp esas onarılması gerekenin bu olduğunu tahmin ediyorum. Çünkü bu yapıya geçitler bir kimlik verecektir.” Tokat merkezde yer alan Ali Paşa    Hamamı, Pervane Hamamı ve Mevlana Hamamı hala hizmet vermektedir.

çiğdem
  • Yeni Üye
  • *
  • İleti: 13
Ynt: Tokat Hamamları Kaderine Terk Edildi
« Yanıtla #1 : 03 Eylül 2013, 17:50:43 »
Tarih yok oluyor.

ahmet1
  • Ziyaretçi
Ynt: Tokat Hamamları Kaderine Terk Edildi
« Yanıtla #2 : 04 Eylül 2013, 16:27:58 »
Çok yazık. Maalesef bunun gibi bir çok eser kaderine terkedilmiş durumda. Tarih yok oluyor...

mimsk

  • Yeni Üye
  • *
  • İleti: 12
  • Cinsiyet: Bayan
Ynt: Tokat Hamamları Kaderine Terk Edildi
« Yanıtla #3 : 07 Eylül 2013, 01:22:41 »
Fotoğrafta görülen yapı Tokat Ali Paşa Hamamı.Yakınında Ali Paşa Camii Ali Paşa Mahallesi tarihi Sulusokak ve bir çok sivil mimari yapı bulunmakta.Bölge sit alanı sınırları içerisinde ve Tokat'ın en işlek caddesini de içine alıyor.Belediye oy alma amacıyla Ali paşa Hamamı giriş kısmında yol çalışmaları başlattı.Genel olarak belediyenin yaptığı yegane iş yol çalışmaları zaten.Ali Paşa Hamamı ve birçok anıtsal nitelikteki eski eserler konusunda herhangi bir sağlıklılaştırma çalışması yapılmıyor.Kent içinde kurtarılmayı bekleyen bir çok nitelikli eser var.Tokat'ta hiç biryerde olmadığı kadar fazla bir hamam kültürü varken ve kentteki birçok hamamın inatla işlevini sürdürmesine rağmen yapıların kaderine terk edilmesi ne kadar düşündürücü.

apsis

  • Yeni Üye
  • *
  • İleti: 4
  • Cinsiyet: Bay
Ynt: Tokat Hamamları Kaderine Terk Edildi
« Yanıtla #4 : 16 Eylül 2013, 10:49:45 »
Haberde bahsedilen hamamlardan iki tanesi özel mülkiyete aittir.Öncelikle bu şahısların kültür müdürlüğü ile irtibata geçerek proje yardımı daha sonrasında onarım yardımı alarak bu eserlerin restorasyonunu yapmaları gerekmektedir.Bu da biraz zor, zaman alan ve para gerektiren bir iş olduğu için eserler kendi halinde yok olmaya bırakılıyor.O nedenle belediye ve özel idareler, KUDEP bu işlerin takipçisi olması gerekmektedir. Tabiki yapılar yok olmadan... Uzaklara gitmeden Amasya bunun en güzel örneğidir. Vatandaş, İdareci ve yerel yöneticilerin birlikte çalışmaları ile ancak bu işler yapılabilmektedir.O nedenle ilk görev öncelikle İl'in yöneticisi tarafından başlatılacak organizasyonla bu yapıların ayağa kaldırılması ve turizm ile de bu yatırımların meyvelerinin alınmasıdır....

zuu83

  • Restorasyon Forum
  • **
  • İleti: 68
  • Cinsiyet: Bayan
Ynt: Tokat Hamamları Kaderine Terk Edildi
« Yanıtla #5 : 16 Eylül 2013, 21:52:20 »
İstanbuldaki tarihi eserleri kurtarıcaz derken malesef ülkemin diğer güzel eserlerini unutuyoruz. Bir tokatlı olarak üzüldüm...


 

* Bizi Takip Edin

Son Mesajlar

Ynt: KKTC Lefkoşa Selimiye Camii (Aya Sofya Katedrali) Gönderen: karacanenes
[25 Mart 2024, 12:09:22]


Teknik Personel Gönderen: TAŞYAPI
[24 Mart 2024, 16:13:27]


ÖN MUHASABE VE MİMAR PERSONEL ALIMI Gönderen: osman.blnk
[24 Mart 2024, 10:19:47]


Restorasyon alanında iş arıyorum Gönderen: Sudenur uysal
[22 Mart 2024, 19:19:58]


RESTORASYON ALANINDA DENEYİMLİ İNŞAAT TEKNİKERİ Gönderen: cabiyotlu
[22 Mart 2024, 11:02:48]


Ynt: NAKKAŞ/KALEMİŞİ/RESTARASYON EKİBİ Gönderen: nAKkaŞBey38
[22 Mart 2024, 01:59:53]

SimplePortal 2.3.7 © 2008-2024, SimplePortal