Restorasyon Forum

Hoşgeldiniz Ziyaretçi. Lütfen giriş yapın veya kayıt olun.

Restorasyon Forum - Reklam Alanı

Gönderen Konu: Türkiyenin En Büyük Mozaik Yapısı Restore Edilecek  (Okunma sayısı 3622 defa)

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Arkeoloji

  • Restorasyon Forum
  • **
  • İleti: 89
Türkiye'nin En Büyük Mozaik Yapısı Restore Edilecek

Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi (MAKÜ) Arkeoloji Bölümü tarafından Burdur'un Gölhisar ilçesindeki Kibrya antik kentinde yapılan kazılarda, bulunan mozaik cadde restore edilecek. Kazılarda ortaya çıkan Medusa resmi gibi mozaik caddenin de Kibyra'yı, eşsiz bir yapıya dönüştürdüğü belirtildi.



Yeni dönem Kibyra kazısı, MAKÜ tarafından Yrd. Doç. Dr. Şükrü Özdoğru Başkanlığında Temmuz ayında başladı. MAKÜ Arkeoloji Bölümü öğrencilerinin gerçekleştirdiği kazılarda, 55 metre uzunluğundaki ön cephesini bir uçtan bir uca kaplayan mozaik döşemin tamamı ortaya çıkartıldı. Yaklaşık 560 metrekarelik alanın açıldığı ve bulunan mozaik tabakanın, şu ana kadar bulunanlar arasında Türkiye'de en büyük mozaik alan olduğu bildirildi. Genelde sağlam olan yapını bazı bölümlerinde zamanla çöküntüler meydana geldi. Mozaik yapılar açısından Kibyra’nın Türkiye’de çok önemli kazı alanı olduğunu söyleyen İl Kültür ve Turizm Müdürü Mehmet Tanır, başka benzeri olmayan Medusa Başının ve bütün olarak bulunan mozaik caddenin kazılarda ortaya çıkartıldığını söyledi.

Mozaik yapının yüzde 90 oranından sağlam olarak ortaya çıkarıldığını belirten MAKÜ Kibrya Kazı Başkanı Yrd. Doç. Dr. Şükrü Özdoğru, ülkemizde bulunan ve yerinde sergilenen en büyük mozaik yapı olduğunu anlattı. Mozaik yapının korunması ile ilgili Batı Akdeniz Kalkınma Ajansın’a (BAKA) proje sunduklarını anlatan Kazı Başkanı Özüdoğru, "Bu projemiz onaylandı. Bayramdan sonra projeyle ilgili çalışmalar başlayacak. Restore için gelecek arkadaşlar bu mozaiği kış şartlarına dayanacak ve ziyaretçiler için konserve edilip küçük onarımları tamamlanıp ziyarete açılacak." şeklinde konuştu.

Antik kentte kazı çalışmaları devam ediyor.



Cihan

 

* Bizi Takip Edin

Son Mesajlar

Ynt: KKTC Lefkoşa Selimiye Camii (Aya Sofya Katedrali) Gönderen: karacanenes
[25 Mart 2024, 12:09:22]


Teknik Personel Gönderen: TAŞYAPI
[24 Mart 2024, 16:13:27]


ÖN MUHASABE VE MİMAR PERSONEL ALIMI Gönderen: osman.blnk
[24 Mart 2024, 10:19:47]


Restorasyon alanında iş arıyorum Gönderen: Sudenur uysal
[22 Mart 2024, 19:19:58]


RESTORASYON ALANINDA DENEYİMLİ İNŞAAT TEKNİKERİ Gönderen: cabiyotlu
[22 Mart 2024, 11:02:48]


Ynt: NAKKAŞ/KALEMİŞİ/RESTARASYON EKİBİ Gönderen: nAKkaŞBey38
[22 Mart 2024, 01:59:53]

SimplePortal 2.3.7 © 2008-2024, SimplePortal