Restorasyon Forum

Hoşgeldiniz Ziyaretçi. Lütfen giriş yapın veya kayıt olun.

Restorasyon Forum - Reklam Alanı

Gönderen Konu: Ulucami restore edilecek  (Okunma sayısı 3410 defa)

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

AYDIN

  • Yeni Üye
  • *
  • İleti: 26
  • Cinsiyet: Bay
Ulucami restore edilecek
« : 01 Şubat 2009, 18:19:12 »
Ulucami restore edilecek 
 
Restorasyonu uzun yıllar bekleyen Sivas Divriği Ulucami'nin onarılması için Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay harekete geçti.Bakan Günay başkanlığında düzenlenen toplantıda 3'lü koordinasyon kurulu oluşturulması, ihale sürecinin hızlandırılması ve cami çevresinde kalan mülklerin kamulaştırılması için ödenek çıkarılmasına karar verildi.Sivas Valisi Veysel Dalmaz ise önceden yapılan işlerin tek taraflı olduğunu ve bu nedenle çalışmaların yavaş yürüdüğünü söyledi.
1228-1229 yılları arasında Emir Ahmed Şah tarafından inşa ettirilen Divriği Ulucami ve Darüşşifası'nın yılların biriktirdiği çok sayıda sorunu var. İnsan kaynaklı müdahaleler, tabiat (nem ve drenaj) ve zamanın yıpratması nedeniyle eser güçlükle ayakta duruyor. Özellikle tarihi eserin orjinal çatısının kaldırılarak yerine günümüz tuğlasından örülmüş mevcut çatının konulması, eserin statiği üzerinde önemli sorunlar oluşturdu. UNESCO tarafından 'Dünya Kültür Mirası Listesi'ne alınan cami ve darüşşifasının restorasyonu için uzun zamandır çalışma yapılıyor. Bugüne kadar yapılan ihaleler, katılımcı firma olmadığı için ertelendi. Son olarak eserin restorasyonu için Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay başkanlığında Ankara'da bir toplantı yapıldı.



Toplantıda, İslam mimarisinin örneklerini taşıyan tarihi eserin korunmasına yönelik bugüne kadar yapılan çalışmalar ve bundan sonra yapılacaklar masaya yatırıldı. Sivas Valisi Veysel Dalmaz'ın da hazır bulunduğu toplantıda, Kültür ve Turizm Bakanlığı, Sivas Valiliği ve üniversiteden oluşan 3'lü koordinasyon kurulu oluşturuldu.

Bakan Günay, açıklamasında, Divriği Ulu Cami'de yürütülecek olan çalışmaları bizzat kendisinin takip edeceğini açıkladı. Vali Dalmaz ise geride bırakılan süreçte özellikle Divriği ile ilgili çalışmalarda durgunluk yaşandığını söyledi.

Bundan sonra yapılacak olan çalışmalara hız verileceğini belirten Dalmaz, "Divriği Ulu Camii çevresinin kamulaştırılması için ödenek çıkarılacak ve yapılacak olan çalışmalarda her türlü ihale kolaylığı sağlanacak" dedi.

Toplantıdan böyle bir sonuç çıkmasını beklediğini ifade eden Vali Dalmaz, "Önceden yapılan işler tek taraflıydı. Ve kimse tek başına taşın altına elini koymak istemiyordu. Sayın Bakanımız Ertuğrul Günay'ın başkanlığında gerçekleştirilen toplantıda oluşturulan 3'lü koordinasyon kurulu bunun önüne geçecek. Herkes taşın altına elini koyacak. Bakan bey de konuyu kendisinin bizzat takip edeceğini söyledi" diye konuştu.


DİVRİĞİ ULUCAMİ VE DARÜŞŞİFASI'NIN TARİHİ


İslam mimarisinin örneklerini taşıyan Divriği Ulucami ve Darüşşifası, 1228-1229 yılları arasında Emir Ahmed Şah tarafından inşa ettirildi. Eser, iki kubbeli bir türbe, bir cami ve ona bitişik bir hastaneden oluşmakta. Yapılar, mimari özelliklerinin yanısıra sergiledikleri geleneksel Anadolu taş işçiliği örnekleriyle UNESCO tarafından 'Dünya Kültür Mirası Listesi'ne alındı.

Tarihi eser, Türkiye'den listede bulunan 9 doğal ve kültürel varlık arasında bir anıt olarak ilk üçüncü sırada. Plan, mimari oranların elemanları, süsleme ve örtü biçimlerinin dengeli ve uyumlu bir şekilde ayarlanmasıyla başlı başına kendine özgü bir yapısı var. Divriği Ulu Camii ve Darüşşifası'nın, eser olarak tek olduğuna işaret ediliyor. Şimdilerde ise yılların yorgunluğunu sırtında taşıyan tarihi eser, güçlükle ayakta duruyor
 
 
bu gün bundan sonraki hayatımın ilk günü ..

 

* Bizi Takip Edin

SimplePortal 2.3.7 © 2008-2024, SimplePortal