Restorasyon Forum

Hoşgeldiniz Ziyaretçi. Lütfen giriş yapın veya kayıt olun.

Restorasyon Forum - Reklam Alanı

Gönderen Konu: Yabancı arkeologlar Muğla`yı paylaşamıyor  (Okunma sayısı 4808 defa)

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

RestorasyonForum

  • Yönetici
  • *****
  • İleti: 739
Yabancı arkeologlar Muğla`yı paylaşamıyor
« : 14 Ağustos 2009, 20:01:36 »
Muğla Üniversitesi Arkeoloji Anabilim Dalı Başkanı ve Pedesa Kazı Başkanı Prof. Dr. Adnan Diler, üzerlerinde çok ciddi baskı olduğunu, yabancı arkeologların Karia bölgesinde kazı yapmak için çok fazla talepleri bulunduğunu söyledi.



Muğla`ya yabancı arkeologlardan çok talep olduğunun altını çizen Diler, `Bizde daha arkeolojinin A`sı yokken yabancı seyyahlar 2-3 asır önce buralarda çalışmış. Yabancılar bu bölgede araştırma yapıyor. Biz kimsenin başkanlığında ve ortaklığında değiliz ve çalışmayız. Onlar gelebilirler, misafirperveriz, bizim ekibimizde çalışabilirler. İngilizler bir taraftan, Almanlar bu taraftan, diğeri o taraftan. O orayı, bu burayı kazımak istiyor. Çalışmak isteyenler bize müracaat etsin, şemsiyemizin altına alırız. Doğrusu budur.` diye konuştu.


Sadece Bodrum yarımadası değil, bütün antik Karia bölgesinin kültür envanteri, korunması ve tescillerini yaptıklarını ifade eden Diler, `Bundan sonra da her türlü mücadeleye varız. Her şeyimizi paylaşırız ama hiç kimseye teslim etmeyiz.` dedi.


Ekiplerinde çalışan Almanların amatör ruhlu olduğunun altını çizen Prof. Dr. Diler, `Almanya`dan gelen arkadaşların biri doktor, diğeri ise yeni mezun olmuş. Burayı çok seviyorlar. Şu anda surları çalışıyorlar ama yayınlarında, benim ismimin birinci yazılması şartıyla sadece bir rapor hazırlayacaklar. Birlikte çalışıyoruz. Ben burada kimseye bir şey vermiş değilim. Ekibimizi yabancılarla biraz çeşitlendirdik, zenginleştirdik, çünkü arkeoloji evrensel bir bilimdir.` şeklinde konuştu.


Kazı Başkanı Diler, yaklaşık 10 yıldır süren yüzey araştırmalarından sonra 3 yıl önce Bodrum`un Konacık beldesindeki Pedesa antik kentinde kazılara başladıklarını aktardı.


Diler, Türkiye`nin çeşitli üniversitelerinden ve Almanya`dan bir ekip olmak üzere 25 araştırma ekibi ve 20 işçiyle 2009 yılı kazılarına bir ay önce başladıklarını ve bir ay daha çalışacaklarını kaydetti.


Geçen yıl başladıkları Akrapolis(yukarı kent), Athena tapınağı ve Nekropolis`te (mezarlık alanı) kazılara devam ettiklerini belirten Adnan Diler, şunları söyledi: `Bu sene çevre düzenlemelerine ağırlık verdik. İki yıldır yapılamayan ihaleler yüzünden bir türlü ödenek gelmeyince, restorasyonlara başlayamamıştık. Bu yıl Muğla İl Özel İdaresi`nin destekleriyle çalışmalarımıza hız verdik.`

Kaynak: Cihan Haber Ajansı  Tarih: 14 Ağustos 2009, Cuma
Bu Foruma yaptığınız ilk ziyaretiniz ise, Forumumuzda bilgi alışverişinde bulunabilmeniz için öncelikle Kayıt olmalısınız. Üye olmayanlar Forumumuzda. Konu açamaz, Eklenti indiremez. Forumumuzu tam anlamıyla kullanmak için Üye olabilirsiniz..

ddamla29

  • Yeni Üye
  • *
  • İleti: 38
  • Cinsiyet: Bayan
Ynt: Yabancı arkeologlar Muğla`yı paylaşamıyor
« Yanıtla #1 : 26 Mart 2010, 15:01:06 »
Adnan hocam haklı benimde 3 senedir çalıştığım Karia bölgesinde yabancı talebi o kadar çok ki Türk kazıları azınlıkta malesef.. Hatta o kadar ki Türkleri kazılarında çalıştırmak bile istemiyorlar. Ben hiç çalışmadım yabancı hocalarla ama çalışan arkadaşlarım vardı, çizim yapsınlar diye kazıya alıp boş boş oturtturuyorlar, ellerinden gelse kazı alanını bile göstermeyecekler..Tabi tüm yabancı kazıları böyle değil, bunun tersi küçük bir azınlık var..

NURICANs
  • Yeni Üye
  • *
  • İleti: 29
  • Cinsiyet: Bay
Ynt: Yabancı arkeologlar Muğla`yı paylaşamıyor
« Yanıtla #2 : 27 Mart 2010, 19:35:06 »
Yabancı arkeologlar sadece Muğla'yı değil Türkiye'yi paylaşamıyor!!! Yabancı arkeologlar ısrarla talep edıyorlarsa vardır bı sebebi... En basitinden Berlin Müzesindeki Bergama Zeus Altarından yola cıkın =) Mesela Sagalassos'da bulunan Hadrian heykeli daha Türkiye'de sergilenmeden yurt dışına sergilenmek için gitti...=)
  
Restoratör - Konservatör
Akdeniz Üni. Serik MYO
ΣΩΤΗΡ

 

* Bizi Takip Edin

Son Mesajlar

Çalışma arkadaşları arıyoruz. Gönderen: Yunus.teze
[Dün, 22:43:50]


cmbzrqjy Gönderen: metformin 100 mg
[Dün, 19:31:55]


ÇALİŞMA ARKADAŞLARI Gönderen: zeki0669
[17 Nisan 2024, 19:26:12]


Top-notch Ğ¡asual Dating - Legitimate Girls Gönderen: zgtasoluk
[17 Nisan 2024, 06:48:19]


Premier Ğ¡asual Dating - Verified Maidens Gönderen: Dursunfurkan
[16 Nisan 2024, 19:27:44]


RESTORATÖR ANKARA (7 YIL DENEYİM) Gönderen: Mehmet Güngör
[16 Nisan 2024, 18:54:22]

SimplePortal 2.3.7 © 2008-2024, SimplePortal