Restorasyon Forum

Hoşgeldiniz Ziyaretçi. Lütfen giriş yapın veya kayıt olun.

Restorasyon Forum - Reklam Alanı

Gönderen Konu: Agora'da Bulunan Duvar yazıları Ziyaretçiye Açılacak  (Okunma sayısı 2807 defa)

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

tmr-50

  • Restorasyon Forum
  • **
  • İleti: 94
  • Cinsiyet: Bay
Agora'da Bulunan Duvar yazıları Ziyaretçiye Açılacak

    İzmir'de, Cumhuriyet döneminin en eski kazı alanlarından Agora'da, son dönemde ortaya çıkarılan duvar yazıları ziyaretçiye açılacak. M.S. 2 ve 4'üncü yüzyıllar arasındaki yaşam kültürüne ilişkin ilginç bilgiler sunan yazıların, Yunan alfabesi kullanılan en zengin duvar yazısı koleksiyonu olduğu biliniyor.



Alandaki kazılarda son 6 yılda kent meclisi, mozaikli yapı ve Roma hamamı ortaya çıkarılırken, çok sayıda heykel, seramik parçaları ve sikkeler bulundu.Kazılar sırasında diğer antik kentlerde çok fazla görülmeyen duvar yazılarına da rastlandı. Bazilika yapısının altındaki bodrum katında duvarlar üzerinde sayısı bin 500'e yaklaşan yazı ve resim bulundu.

İki katman halindeki M.Ö 2 ile 4. yüzyıllar arasında yazılan yazılardan, birinci katmandakiler tespit edildi. İkinci katmandakiler için ise İsviçre'den bir grup bilim insanıyla temasa geçildi. Yüksek teknoloji kullanılarak yapıya zarar vermeden sıvanın altındaki yazılar tespit edilecek. Buna bağlı olarak yazıların anlamı üzerinde çalışmalar yapılıyor. Galerinin ise ilk etapta konservasyon işlemi tamamlanan 30 metrelik bölümü ziyaretçiye açılacak.

Aydınlatma ve gezi parkuru

Kamulaştırma ve yıkım çalışmalarıyla kazıların hızlanmasına yönelik çalışmalar da yapılıyor. Bu bağlamda İzmir Büyükşehir Belediyesi Agora çevresine güvenlik duvarı yapımına başlayacak. Böylelikle kazı alanı güney aksında genişleyecek.

Yeni düzenlemeyle ziyaretçi giriş kapısı İkiçeşmelik otoparkı tarafına alınacak. Agora içinde ziyaretçiler için gezi parkuru oluşturulacak ve kentin aydınlatılması projesi gündeme gelecek. Bir kaç ay içinde duvarın tamamlanmasının ardından yazı galerisi ziyarete açılabilecek.

Duvar yazılarının ziyarete açılması ve ışıklandırılmayla Agora güçlü bir çekim noktası olacak. Yıllık 15 bin ziyaretçinin geldiği antik alan, ziyaretçi sayısını katlayabilecek.

buyuyenturkiye
Tarihe Ve Doğaya Saygılı Tasarımlarla Daha Modern Bir Dünya...

 

* Bizi Takip Edin

Son Mesajlar

A Gönderen: İrem yıldız
[Bugün, 14:45:45]


A Gönderen: İrem yıldız
[Bugün, 11:49:13]


Restoratör iş arıyorum Gönderen: İrem yıldız
[Bugün, 07:54:33]


Staj yeri arıyorum Gönderen: hierdal
[Bugün, 03:16:56]


rqazsdwc Gönderen: how to buy tadalafil
[27 Nisan 2024, 10:54:29]


hmukamur Gönderen: metformin generic
[27 Nisan 2024, 10:33:51]

SimplePortal 2.3.7 © 2008-2024, SimplePortal