Restorasyon Forum

Hoşgeldiniz Ziyaretçi. Lütfen giriş yapın veya kayıt olun.

Restorasyon Forum - Reklam Alanı

Gönderen Konu: Trakyanın ilk eski eserler Laboratuvarı Edirnede kuruluyor  (Okunma sayısı 3194 defa)

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

İSMAİL

  • Restorasyon Forum
  • *****
  • İleti: 685
  • Cinsiyet: Bay
  • Okul: Mimar Sinan Üniversitesi

Trakya’nın ilk eski eserler laboratuvarı Edirne’de kurulacak

İtalya’nın Floransa kentinden sonra dünyada, metrekareye en fazla tarihi eserin düştüğü ikinci şehir Edirne'ye eski eser laboratuvarı kuruluyor.

Tarih öncesi dönemlerden itibaren birçok kültür ve medeniyete ev sahipliği yapmış olan şehirde, bin 200 civarında taşınmaz ve on binlerce taşınır kültür varlığı bulunuyor. Taş, toprak, metal, cam ve ahşap gibi malzemeden yapılan eserler günümüze ulaşıncaya kadar zamanın yıkıcı ve yıpratıcı etkisine maruz kaldı. On binlerce eserin sergilendiği Edirne Müzesi’ndeki eserlerin bazılarında bu tahribatın izlerini görmek mümkün. Eserlerin geleceğe aktarılabilmesi için korunması lazım. Bu çalışmaların yapılması ve eserlerde kullanılan malzemenin analizi için bir laboratuvar ortamı gerekiyordu.

    Tarihi eser zengini bölgenin eski eserler laboratuvar bulunmuyordu. Bu eksikliğin giderilmesi için Edirne Valisi Hasan Duruer’in talimatıyla İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü tarafından bir proje hazırlandı. “Edirne Müzesi’nde Restorasyon ve Konservasyon Laboratuvarı Kurulması” projesi Trakya Kalkınma Ajansı’na sunuldu. Müzenin projesi ajans tarafından kabul edildi. Yakın zamanda hazırlık çalışmaları yapılacak laboratuvarın gelecek yıl faaliyete geçmesi hedefleniyor. Tarihi eser zengini şehirde şu ana kadar yapılan restorasyon çalışmaları öncesinde alınan numuneler başka şehirlere gönderiliyordu. Son olarak Tunca Nehri yakınlarında bulunan Süleyman Paşa Camii’nin örnekleri Mardin’deki eski eserler laboratuvarına gönderildi.

    Türkiye’de az sayıda ilde bulunan laboratuvarın Edirne’de kurulması zaman, emek ve ekonomik kaybı önlemiş olacak. Trakya bölgesindeki kültür mirasına hizmet verecek laboratuvarın kurulmasından sonra alanın uzmanları tarafından verilecek uygulamalı eğitim seminerleriyle müze uzmanları ve personeli bilgilendirilecek.

Zaman

Kumralım

  • Yeni Üye
  • *
  • İleti: 23
  • Cinsiyet: Bayan
Hayırlı olsun :)

 

* Bizi Takip Edin

Son Mesajlar

A Gönderen: İrem yıldız
[Bugün, 14:45:45]


A Gönderen: İrem yıldız
[Bugün, 11:49:13]


Restoratör iş arıyorum Gönderen: İrem yıldız
[Bugün, 07:54:33]


Staj yeri arıyorum Gönderen: hierdal
[Bugün, 03:16:56]


rqazsdwc Gönderen: how to buy tadalafil
[27 Nisan 2024, 10:54:29]


hmukamur Gönderen: metformin generic
[27 Nisan 2024, 10:33:51]

SimplePortal 2.3.7 © 2008-2024, SimplePortal