Restorasyon Forum

Hoşgeldiniz Ziyaretçi. Lütfen giriş yapın veya kayıt olun.

Restorasyon Forum - Reklam Alanı

Gönderen Konu: Trabzon'da bir dönem cephanelik olarak kullanılan İrene kulesi restore edildi  (Okunma sayısı 6122 defa)

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

rosemoon

  • Restorasyon Forum
  • ***
  • İleti: 233
  • Cinsiyet: Bayan
Trabzon'da, 14. yüzyılda yapıldığı tahmin edilen ve bir dönem cephanelik olarak kullanılan tarihi kule, restore edilerek turizm işletmesi haline dönüştürüldü.



Trabzon'un Kavaklı mevkisinde bulunan, Fatih Kulesi veya İrene Kulesi olarak bilinen, Rus işgali sırasında mühimmat deposu olarak kullanıldığı için halk arasında cephanelik olarak adlandırılan tarihi kulenin restorasyonuna bir grup iş adamı tarafından Turizm Bakanlığı'ndan alınan izinle 2000'li yılların başında başlandı.

Restorasyon işini bir süre sonra Trabzonlu bir başka iş adamları grubu üstlendi. Tarihi kule, son bir yıl içinde hızlı çalışmayla restorasyonu tamamlanarak turizm işletmesi haline dönüştürüldü.

İşletme sahiplerinden iş adamı Ahmet Sarı, AA muhabirine yaptığı açıklamada, restorasyonun yanı sıra kulenin etrafındaki 30 dönümlük alanda çevre düzenlemesi yaptıklarını, eğlence merkezi, çay bahçeleri, restoran ve dinlenme alanları oluşturduklarını belirtti.

Restorasyon çalışmaları sırasında tarihi dokunun korunması için büyük özen gösterdiklerini vurgulayan Sarı, ''Yok olmak üzere olan tarihi tekrar gün ışığına çıkardık. Perişan bir halde olan İrene Kulesi, yaptığımız çalışmalarla tekrar eski görkemli halini aldı. Vatandaşlara tarihi doku içerisinde rahat ve huzurlu hizmet vermek amacıyla tarihi kulenin etrafında yeşil alanlar oluşturduk'' dedi.

Restorasyon için yüklü miktarda harcama yaptıklarını belirten Sarı, şöyle devam etti:

''Restorasyonda taşı, malzemeyi özel seçiyorsunuz, çevre düzenlemesi yapıyorsunuz. Elimizden gelen tüm imkanları zorladık, hem Trabzon'a hem tarihe ışık tutmak acısından gerçekten ciddi masraflar yaptık. Restorasyona harcadığımız para ile bir fabrika kurabilirdik ama burası da farksız olacak. Çünkü 50 kişiye istihdam sağlayacağız. Daha sonra çalışan personel sayısı artabilir.''

Sarı, tarihi binanın iç ve dış mekanlarından aynı anda bin 500 kişinin ağırlanabileceğini de kaydetti.

-CEPHANELİK-

Fatih Kulesi veya Irene Kulesi olarak bilinen ve kitabesi olmadığından hakkında kesin 00bilgi bulunmayan kulenin İmparatoriçe Irene (1340-1341) tarafından Trabzon aristokrasisinin toplantı yeri olarak yaptırıldığı söyleniyor.

Ayrıca, Yıldız Sarayı albümünde fotoğrafları bulunan yapının II.Abdülhamit tarafından Fatih zamanından kalma bir yapının yerine yaptırıldığı da söylentiler arasında yer alıyor.

Yaklaşık 25 ve 40 metre çaplarında iç içe geçmiş iki daireden oluşan kulenin iç bölümü dört, dış bölümü ise üç katlı olarak inşa edilmiş. İç ve dış yapılarda oval kemerli pencereler bulunuyor. Yüksek bir koruma duvarı içine alınmış, batı kısmında karakol binası da bulunan yapı, 1916-1918 Rus işgali sırasında mühimmat deposu olarak kullanıldı. Binanın çatısı 09 Temmuz 1919'da bir patlamayla yıkıldı.

AA
...Bektüre Tasarım ve Danışmanlık...

Hiç hata yapmayan insan hiçbir şey yapmayan insandır,
Ve en büyük hata; kendini hatasız sanmaktır.

Ali Nihat AYAR
  • Ziyaretçi
yaaaaa ne büyük iş yapmışsınız resmi kopyalatmadınız  alkışla   süper bişe  cephanelik resmini sakla aman kimseye verme  alkışla

 

* Bizi Takip Edin

Son Mesajlar

Restoratör iş arıyorum Gönderen: İrem yıldız
[Bugün, 07:54:33]


Staj yeri arıyorum Gönderen: hierdal
[Bugün, 03:16:56]


rqazsdwc Gönderen: how to buy tadalafil
[27 Nisan 2024, 10:54:29]


hmukamur Gönderen: metformin generic
[27 Nisan 2024, 10:33:51]


İnşaat Mühendisi - Saha Şefi Gönderen: Erdim Mimarlık
[26 Nisan 2024, 20:48:51]


Taşınmaz Kültür Varlıklarına Yardım Sağlanmasına Dair Yönetmelik" kapsamında pr Gönderen: mguclu
[26 Nisan 2024, 15:31:42]

SimplePortal 2.3.7 © 2008-2024, SimplePortal