Restorasyon Forum

Hoşgeldiniz Ziyaretçi. Lütfen giriş yapın veya kayıt olun.

Restorasyon Forum - Reklam Alanı

Gönderen Konu: Yeşil Türbe Çinileri Dökülüyor; Eskileri 600 yıldır sağlam, yenileri 2 ay dayanamadı  (Okunma sayısı 9965 defa)

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Restorasyon

  • Restorasyon Forum
  • *****
  • İleti: 824
  • Cinsiyet: Bay
Restorasyonu geçtiğimiz aylarda tamamlanan Bursa'nın simgelerinden tarihi Yeşil Türbe'nin yenilenen çinileri Restorasyondan sonra iki ay geçmesine rağmen bir bir dökülmeye başladı.


 
Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği'nin (TOBB) deseteği ile 2 milyon liraya mal olan restorasyon 3 yıl sürmüştü. Orjinalleri yaklaşık 600 yıldır ayakta duran çinilerin, 2 ay önce takılan yenilerinin kısa bir sürede dökülmesi tepkiye yol açtı. Geçtiğimiz Aralık ayında açılışı yapılan Yeşil Türbe, restorasyon kapsamında baştan sona elden geçirildi. Kırılan ve çalınan çinilerin yerine orijinale uygun çiniler yeniden imal edilerek restorasyon tamamlandı. Türbenin açılışı Devlet Bakanı Faruk Çelik, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği Başkanı Rıfat Hisarcıklıoğlu ve Bursa Valisi Şahabettin Harput'un katılımıyla yeniden ziyarete açıldı. Açılması ile birlikte ziyaretçi akınına uğrayan Yeşil Türbe'de, aradan 2 ay gibi kısa bir süre geçmesine rağmen, onarılan çinilerin böyük bir bölümünün döküldüğü görüldü. Ziyaretçilerin hayal kırıklığı ile izlediği Yeşil Türbe'deki bu durum üzüntüyle karşılandı. Orijinal İznik çinileri yaklaşık 600 yıldır sapasağlam yerinde dururken, türbenin kuzey ve kuzeybatı cephesinde yeni yapılan çinilerden bir kısmının patlayıp sırlarının dökülmesi tepki çekti.



Vatandaşlar, çinilerin dökülmesinin üretim hatasından kaynaklanmış olabileceğini belirterek, ecdad yadigarlarına gereken değerin verilmesini ve özen gösterilmesini istedi. Dünyanın hemen yer yerinden ziyaretçi akınına uğrayan Yeşil Türbe'nin bu halinin kendilerini hayal kırıklığına uğrattığını belirten vatandaşlar, bu durumun Bursa'ya yakışmadığını dile getirdi.

Bursa Rölöve Anıtlar Müdürlüğü yetkilileri ise türbenin restorasyonu ile ilgili kesin kabulün henüz yapılmadığını belirterek, doğal koşullara karşı çinilerin test edildiğini, ilerleyen aylarda da durum değerlendirmesi yapılacağını ifade etti.
 
 
13 Şubat 2010, Cumartesi
Zaman

BMurtekin
  • Restorasyon Forum
  • **
  • İleti: 62
  • Cinsiyet: Bay
Bizim restorasyon anlayışımız bu kadar işte. Avrupa Kültür Başkentiyiz ama ucuz malzemeyi dayamışlar her yana sağolsunlar. Nerde ne kadar iş yapıldıysa takdire şayan bir şey göremiyorum. Şöyle bir İstanbulda gezerken "vay be adamlar koruyor kardeşim kültürel mirasa sahip çıkmak budur işte" dediğimiz günler gelicek mi...Neden hep başkalarının yaptığı güzellikleri görüp hayıflanmak zorunda bırakılıyoruz.

Bari Türbenin çinileri iyi olsaydı da o kadar müslümanız deseydik :D

yasmin
  • Yeni Üye
  • *
  • İleti: 7
Yok kardeş biz hiç birzaman o günleri göremeyiz. Gerçekten işinin ehli insanların işsiz kalmadığı bir çağda belki o günleri görebiliriz...
İşçilik sıfır malzeme sıfır 2 ay iyi dayanmış zavallı çiniler..

falmarindi

  • Yeni Üye
  • *
  • İleti: 13
  • Cinsiyet: Bayan
ülkemizde yapılan restorasyon uygulamalarından utanıyorum.
acaba o çinilerin herhangi bir parçasına herhangi bir malzeme analizi yapıldı mı. Teknik şartname e böyle bir madde var mı. İhaleyi alıp da bu işi yapan firma bunu yapmak üzere ne kadar ehliyetli. ve yeni yapılan çini!!!! özgün malzeme ile ne kadar benzer. bunu kim kontrol eder, kim denetler.
işin daha vahim bir tarafı daha var.
yapmakta olduğum bir restorasyon işi için gerekli olan sıva analizini yaptıramadım. bursa izmir ve istanbuldaki bütün laboratuvarlar resmi olarak yazı ve evrak istediler.
yani bir işi düzgün yapmak istemek aptallık olarak görülüyor.
Devletin görevlendirdiği kontrol mühendisi olarak müteahhitlere hiç bir işi olması gerektiği gibi yaptıramadım. En çok direndiğim konularda en sonunda ya kontrol arkadaşlarımın ya müteahhitin ya da sıva analizindeki gibi sistemin zorlukları ile karşılaştım
analizi yaptırsan bile malzemenin aynısını yapamıyorsun.
Elimizdeki desenli karo mozaik uygulamasını yapacak firma bulamadık. az m2 iş için kimse o zahmete girmek istemedi.
Marangoz 5 cmlik kasa yapmak dururken orijinal 4 cmlik detayı uygulamak istemedi ve bunun içinde herşey yeniden yapıldı. adı da restorasyon oldu.
aksayan bişeyler var ama sadece tek taraflı değil demek istediğim. yapabileceğimiz ne var görmemiz lazım.

bildiğiniz gibi ihale usulü restorasyonu yapılan sahip ata medresesinin (umarım yanlış hatırlamıyorum) 700 yıllık çinileri blokaj olarak kullanılıp yerine temiz ve modern!!! karo seramik döşendi işi alan müteahhit tarafından.

kimi ve neyi sorgulamamız gerektiğini bulalım ve gerekeni yapalım.
Geçmişine sahip çıkmayanın geleceği olmaz.

NURICANs
  • Yeni Üye
  • *
  • İleti: 29
  • Cinsiyet: Bay
Eskileri 600 yıldır sağlam, yenileri 2 ay dayanamadı? Neden?
« Yanıtla #4 : 14 Şubat 2010, 02:20:32 »
Bizim restoratörler olarakta yaptığımız en buyuk yanlış işin aslını bilmeden yorum yapmak...
Bursa yeşil türbe restorasyon ekıbının tamamı istanbuldan topkapı sarayı ayasofya dolmabahce sarayı gıbı onemlı tarıhı yerlere emek vermiş, ki özellikle çini konusunda lisan sahibi alanında uzman olmuş kişiler çalışmıştır...
Orda sorunun ana kaynağı eksik ve orjınal olmayan  çinilerin yerine yeniden imal edilen çinilerin soğuğa dayanaıklı olmayışıdır... Hiç bir şekilde işçilikten kaynaklanan bir sorun yoktur... Orjınal iznik çinileri -60 -90 derece soğuğa kadar dayanabilme özellikleri vardır. kendine has yapımından dolayı kaynaklanan özellikleri vardır. Fakat eksik ve orjınal olmayan çiniler için Türkiyenin dört  bir yanından numuneler toplanıp testlere tabi tutulmuş ve bu süreçiçersinde yeşil türbede bu nedenle restorasyon çalışmalarına ara verilmiştir. Hatta geçmiş tarihlerde bu konuyla ilgili haberler bulabilirsiniz.(BKNZ:1) Toplanan numunelerden sadece 1-2 tanesi sağlamlık testlerini geçmiş ve onlarda -13 derece soguktan sonra çatlamalar ve patlamalar meydana gelmiştir. İstanbul Restorasyon ve Konservasyon Merkez Laboratuvarı Müdürlüğü yetkilileri uygun numune bulunana kadar beklemenin ve mevcut çinilerin kullanılırsa ilerde sorun olacağını savunurken nedense birden bire yeşil türbenin restorasyonu bitirildi... Acaba  sebebi neydi?
Başta koltukta oturanların bakın burayı ben yaptırdım açılışını ben yaptım bu kadar para harcadık reklam yapma sevdası mı?
Burda soruyu kime sormak lazım?

BKNZ-1 http://www.tumgazeteler.com/?a=2507308

Yeşil Türbe'ye Çini Aranıyor
http://www.arkitera.com/h27401-yesil-turbeye-cini-araniyor.html
http://www.bursa.bel.tr/bbb_kent_haber.asp?id=274

Yeşil Türbe'nin Çinileri Geldi!!! ama nerden nasıl geldi hangi koşullara dayanabildi? Sağlamlık kaç level çıktı? kim biliyor?
http://www.buyfromdeveloper.com/news/detail/4341/Yesil-Turbenin-Cinileri-Geldi


Yeşil türbeye cayır cayıt çini aranırken birden yeşil türbenin restorasyonu tamamlanıyor!!!!


http://www.emlakkulisi.com/22609_bursa_daki_yesil_turbe_nin_restorasyonu_tamamlandi_
http://www.memurhabercisi.com/genel-haberler/yerel/yesil-turbe.html
Saygılarımla....
Restoratör - Konservatör
Akdeniz Üni. Serik MYO
ΣΩΤΗΡ

yeşil türbe
  • Ziyaretçi
Bizim restoratörler olarakta yaptığımız en buyuk yanlış işin aslını bilmeden yorum yapmak...
Bursa yeşil türbe restorasyon ekıbının tamamı istanbuldan topkapı sarayı ayasofya dolmabahce sarayı gıbı onemlı tarıhı yerlere emek vermiş, ki özellikle çini konusunda lisan sahibi alanında uzman olmuş kişiler çalışmıştır..

Merhaba size sorarım bunun ekiple alakası yoksa suç kimdedir? Restorasyonu üç sene sürmüş zaten uygun çini bulunması için daha kaç yıl beklenmeli sizce? Koltukta oturanlara suçu yüklemekle olmuyor bence, herkez kendi yapabileceği kadar iş alsa bu sonuçlar ortaya çıkmaz. bu kadar çok iş yapmışlar topkapı sarayı, ayasoyfa, dolmabahçe sarayı vs. ve kim bilir bu işi yaparlarken başka hangi işlerle uğraşıyorlardı hangi ihalelere giriyorlardı! sadece kendi yapabilecekleri kadar iş alsalar aç gözlülük yapmasalar bu sonuçlar ortaya çıkmaz diye düşünüyorum.
Bence burda devletin tek suçu ucuz fiyatlarla iş yaptırmaları, bu sebeplede şirketlerin ne cebi doluyor nede gözü doyuyor.. şirketin suçu ise bütün işleri ben yapacağım sevdasıdır.

Sürmenaj
  • Restorasyon Forum
  • ***
  • İleti: 193
Konuyla ilgili bir forum başlığı açmıştım ekim ayında, restorasyon süreciyle ilgili detaylı bilgiler verilmiş. Özellikle şu kısım çok enteresan:


"Dış çinilerin üretimi epey zaman aldı. Çünkü teklif veren şirketler yeterli görülmedi. Sonunda görev Anikya İznik Çini'ye kaldı. Şirketin ortağı ve Tasarım, Üretim Grup Başkanı Nejla Anıl, süreci şöyle anlatıyor:
“2006 ortalarında başlayan yenileme inşaatı 1.5 yıl gecikmişti. Kültür ve Turizm Bakanlığı Rölöve Anıtlar Müdürlüğü ile Restorasyon ve ve Konservasyon Merkezi'nce istenen ve İstanbul Teknik Üniversitesi'ne yaptırılan bazı testlerde onay almak kolay değildi. Bize başvurdular. Başlattığımız AR-GE çalışmaları sonucunda orijinaline en yakın çinileri imal ettik. İTÜ Mimarlık Fakültesi Yapı Malzemesi Laboratuvarı tarafından incelendiler, 10 ayrı donma testine tabi tutuldular. Don kaybı oranının yüzde sıfır olarak belirlendiği raporu aldık. Titiz incelemeler sonucunda onay verildi, üretime geçtik. Cephede büyük oranda dökülme ve eski restorasyonlardan kalma fayanslar vardı. Sağlam kalan çini bordürler, mozaik panolar ve alınlık çinilerinin orijinalleri üzerinden hassas bir çalışmayla ilerledik. Daha önce uygulanan yenilemelerde çinilerin her biri birbiriyle uyumsuzdu. Kalebodur olarak bilinen banyo fayansları vardı. Dış cephede sır altı tekniği ile toplam 1800 civarında çini bordür, 8.4 metrekare alınlık pano, 6 tane mozaik pano yaptık. Tarihi bir görevdi.”

http://www.restorasyonforum.com/haberler/yesil-turbe-banyo-fayanslarindan-kurtuldu-t2424.0.html

Bu betimlemeye göre yapıldığını düşündüğüm titiz çalışma sonucunda böyle bir sonucun baş göstermesi üzücü..

süperman, süperman olmak lazım bazen (:

NURICANs
  • Yeni Üye
  • *
  • İleti: 29
  • Cinsiyet: Bay
Merhaba size sorarım bunun ekiple alakası yoksa suç kimdedir? Restorasyonu üç sene sürmüş zaten uygun çini bulunması için daha kaç yıl beklenmeli sizce? Koltukta oturanlara suçu yüklemekle olmuyor bence, herkez kendi yapabileceği kadar iş alsa bu sonuçlar ortaya çıkmaz. bu kadar çok iş yapmışlar topkapı sarayı, ayasoyfa, dolmabahçe sarayı vs. ve kim bilir bu işi yaparlarken başka hangi işlerle uğraşıyorlardı hangi ihalelere giriyorlardı! sadece kendi yapabilecekleri kadar iş alsalar aç gözlülük yapmasalar bu sonuçlar ortaya çıkmaz diye düşünüyorum.
Bence burda devletin tek suçu ucuz fiyatlarla iş yaptırmaları, bu sebeplede şirketlerin ne cebi doluyor nede gözü doyuyor.. şirketin suçu ise bütün işleri ben yapacağım sevdasıdır.

Yeşil türbede çalışan arkadaşlar şirketin belirlediği insanlar değil Restorasyon merkezinin seçtiği kişilerdi hepside lisan sahibi ufak bir hatırlatma...
Restoratör - Konservatör
Akdeniz Üni. Serik MYO
ΣΩΤΗΡ

NURICANs
  • Yeni Üye
  • *
  • İleti: 29
  • Cinsiyet: Bay
Dış cephede sır altı tekniği ile toplam 1800 civarında çini bordür, 8.4 metrekare alınlık pano, 6 tane mozaik pano yaptık

acaba bunun kaç tanesi teste gönderilen numeler gibi yapıldı? Yada yapılan testler gerçek dış hava koşulları baz alınarak mı ? yapıldı...

benim demek istediğim burda çalışan restoratör arkadaşların herhangi bir suçu olmayışı... Çünkü onlarda onlara verilen malzeme ve ımkanlarla yapabildiklerinin en iyisini yapmaya çalışıyorlar!!!
Restoratör - Konservatör
Akdeniz Üni. Serik MYO
ΣΩΤΗΡ

Hasan Emrah AKSOY

  • Restorasyon Forum
  • **
  • İleti: 64
  • Cinsiyet: Bay
Katıldığım ve restorasyon üzerine konuşma yaptığım her platformda söylemekten sıkıldım bu durumları ama,
adamlar tarihimizi, kültürel varlık ve değerlerimizi yok etme yolundaki bu tip kalitesiz restorasyon çalışmalarından bıkmadılar. :-[ :-[
Heykeltraş

Sürmenaj
  • Restorasyon Forum
  • ***
  • İleti: 193
Sayın NURICANs sanırım bir yanlış anlaşılma oluşuyor.. kimse sizin bahsettiğiniz restoratör arkadaşları suçlamıyor. İşleyişi suçluyor.. Testleri suçluyor. Öyle yada böyle o testlerden çıkan hatalı kararları suçluyor. En önemlisi de eserlerimize verilen bu değersizliği, insanların para uğruna rant uğruna ne kadar bilinçsiz kararlar almasını suçluyor. Yani sizinle aynı şeyleri.

"İstanbul Restorasyon ve Konservasyon Merkez Laboratuvarı Müdürlüğü yetkilileri uygun numune bulunana kadar beklemenin ve mevcut çinilerin kullanılırsa ilerde sorun olacağını savunurken nedense birden bire yeşil türbenin restorasyonu bitirildi... Acaba  sebebi neydi?
Başta koltukta oturanların bakın burayı ben yaptırdım açılışını ben yaptım bu kadar para harcadık reklam yapma sevdası mı?"

demişsiniz. Yeterince açıklık getirmişsiniz konuya fakat bunları hepimiz biliyoruz zaten. Olumsuz bir yargı hiçbir zaman işçiye gelmez, baştakilere gelir. Kararları alanlar, testleri yapanlar, sonuçlara göre bir çözüm yolu getiren yine onlardır. Biz de işleyişi bildiğimizden olumsuz yorumlarımızı onlara yaparız..  

Konumuza dönersem; Adı geçen üniversitemiz ve değerli hocaları nasıl oldu da böyle galeyana geldi. Artık bu açgözlü paraya doymaz insanlarla uğraşamıyorlar mı, uğraşmak mı istemiyorlar. Gerekli uyarıyı yapıp köşeye çekilmekle olmuyor. Karşımızda değer verdiğimiz birşeyi zedelemek isteyen kişiler var ise tek yapabileceğimiz bu olmamalı. Sonuç da yalnız değiller. Mezun olmuş, olmamış tüm restoratörler "kendi öğrencilerine güvenmeyeceklerse kime güvensinler" tarihi eser sevgisiyle eğitim alıyor okulunda. Bir şekilde kamuoyuna duyurulabilir ve destek alınabilir.. Öyle bir çağdayız ki, bir kaç tuşla bize ulaşabilirler. Hadi çocuklar, şu programa çıkacağız, ülkemizde yapılan restorasyonlarla ilgili tartışacağız deseler, hangimiz gitmeyiz??
 
süperman, süperman olmak lazım bazen (:

falmarindi

  • Yeni Üye
  • *
  • İleti: 13
  • Cinsiyet: Bayan
asıl mesele posedür yanlışlığı
projenin hazırlanması aşamasından itibaren süregelen yanlışlıklar silsilesi var.
restorasyon çok cidi bir süreç ve binayı restore ederken altıdan ne çıkacağını bilmediğimiz bir süreç. Örneğin temel kazısı yaparken rölöve  sırasında öngörülemeyen bazı detaylar açığa çıkarak süreçi etkileyebilir. bu durumda rölöve ve restitüsyona geri dönülerek bazı düzenlemeler yapılması gerekir. Fakat bizde işleyen süreç kağıt üstünde kaldığı için işler böyle yürüyemez.
raspa ya da kısmi sondaj yapmak genellikle mümkün olamadığı için pek çok şey havada kalabilir.
uygulama sırasında ise işler genellikle ihale usulü yürüdüğü ve ihaleler de restorasyon mantığına göre düzenlenmediği için pek çok sıkıntı yaşanabilir. en basiti en az fiyat veren firma işi alır. ne kadar ehil diye baklmaz ve verilen sürede işin bitirilmesi beklenir.
çoğu yönetim ise işi bitirip bunu yaptık demenin peşindedir. kimse orada birşeyin korunup korunmadığı ile ilgilenmez.
bir analiz veya tahliliçin gereken süreç ihale içine dahil edilemez. bazen siz analizi bekelrken deformasyon artar yapıda.
acil müdahale gerektirir.
restosasyon süreci dinamiktir. sürekli geri dönüşler, ve aktif bir araştırma gerektirir.
yeşil türbe ile ilgili analiz ve araştırmalar mutlaka titizlikle yapılmılştır fakat sonuç üzücü.
benim amacım tek başına bir kişi yada ekibi suçlamak değil. bu ve bunu gibi yanllışlıklara dur diyebilecek bir düzenlemenin temellerini atmak
kendi içinde dayanışmalı bir şekilde, birbirine destek olan bir birim, danışma kurulu veya uygulama birliği kurulması.
yasal düzenlemelerin yapılması ve tarihimize gerçekten sahip çıkmak.
ne yapabiliriz. biz biraraya gelelim bir konu başlatalım. fikirleirmizi paylaşalım ve bir taslak oluşturalım
ne dersiniz.
saygılarımla :)
Geçmişine sahip çıkmayanın geleceği olmaz.

NURICANs
  • Yeni Üye
  • *
  • İleti: 29
  • Cinsiyet: Bay
Sayın NURICANs sanırım bir yanlış anlaşılma oluşuyor.. kimse sizin bahsettiğiniz restoratör arkadaşları suçlamıyor. İşleyişi suçluyor..
 


benımde ilk başta anlatmak istediğim oydu ve acık bı sekılde dile getirmişim =) ama benim anlmadım her sey bu kadar acıkta ıken arkadasların yorum yaparken kendı meslektaşını suçlarcasına ıfade etmesi bu konuda hassas olan bıri olarak ınsanı alevlendiriyor =) sonuçta restorasyon ailesinde yeni oluşmakta olan dayanışmanın zedelenmesini kimse istemez... Zedelemek isteyenlerin zaten aramızda yeri yoktur :) en nıhayetınde restorasyona olan bağlılıgımız maddı yönden çok sevgi saygı üzerine olduğu için burda bulunmamız ya bildiklerimizi paylaşmak ya öğrenmek yada yanlışlarımızı düzeltmektir...
Saygılarımla...
Restoratör - Konservatör
Akdeniz Üni. Serik MYO
ΣΩΤΗΡ

ddamla29

  • Yeni Üye
  • *
  • İleti: 38
  • Cinsiyet: Bayan
İznikte var olan çini atölyelerinin bir çoğu gerçek İznik çinisinin hamurunu tutturmak için zaten bir çok çalışma yapıyor,bu yapılan çalışmalarda atolye sahibinin kendi reçetelerini hazırlayarak iç mekan ve dış mekanda çinileri test ediyorlar. Burada çalışma yapan insanlar,bilimsel bir laboratuvar ortamında değil, tamamen deneme yanılma yapıp en dayanıklısına, en az sır hatasına ulaşmaya çalışıyorlar ve hatta çok başarılı çalışmalarda mevcut.. Keşke iznik çini vakfına ve ya oradaki ustalara ulaşıp onlarla ortak bir çalışma yürütselerdi. Sonuçta oradaki ustalar ,Osmanlı çinicilerinin torunları değil mi? NURICAN da kızmasın bana şimdi meslekdaşlarımızı kötülüyor diye :)

NURICANs
  • Yeni Üye
  • *
  • İleti: 29
  • Cinsiyet: Bay
İznikte var olan çini atölyelerinin bir çoğu gerçek İznik çinisinin hamurunu tutturmak için zaten bir çok çalışma yapıyor,bu yapılan çalışmalarda atolye sahibinin kendi reçetelerini hazırlayarak iç mekan ve dış mekanda çinileri test ediyorlar. Burada çalışma yapan insanlar,bilimsel bir laboratuvar ortamında değil, tamamen deneme yanılma yapıp en dayanıklısına, en az sır hatasına ulaşmaya çalışıyorlar ve hatta çok başarılı çalışmalarda mevcut.. Keşke iznik çini vakfına ve ya oradaki ustalara ulaşıp onlarla ortak bir çalışma yürütselerdi. Sonuçta oradaki ustalar ,Osmanlı çinicilerinin torunları değil mi? NURICAN da kızmasın bana şimdi meslekdaşlarımızı kötülüyor diye :)

Nurican sana niye kızsın doğruları söyleyince... sonuçta bize verilen imkanlar doğrultsunda işçilik olarak elimizden gelenin en iyisini yapmaya çalışıyoruz... Malzemeyi ilk gördüğümüz zaman olumlu yada olumsuz yönde bi yorum yapabiliriz ama bizimde bilgimiz bi yere kadar her şeyin ustası olamayız herkezin kendi alanında uzmanlığı var herkez kendi uzmanlık alanına saygı gösterdikçe no problem...
Restoratör - Konservatör
Akdeniz Üni. Serik MYO
ΣΩΤΗΡ

ddamla29

  • Yeni Üye
  • *
  • İleti: 38
  • Cinsiyet: Bayan
Haklısın elimize malzeme ne verilirse diyorsun,fakat bir çiniyi eline alıp dayanıklılığını anlayamazsın maalesef. O yüzden birazda prensip sahibi olmalı bence sonuçta yapılacak iş belli ve yapan insanlarda belli,ben hiç bir zaman güvenmediğim malzemeyle çalışmadım,bu olmaz bu eksik dayanıksız vs.. diyebildim. İşe başlamadan önce krıterleri belirlememiz gerekir. İş iyi de olsa kötüde olsa sorumluluk bizim,altında imzamız var çünkü.. Sen çok daha iyi bilirsin nurıcan, yanlış restorasyon insanların ocağını batırıyor, bakanlık hesabını sorar adama. Nitekim bunun örnekleri de saymakla bitmez..

 

* Bizi Takip Edin

Son Mesajlar

Staj yeri arıyorum Gönderen: hierdal
[Bugün, 03:16:56]


rqazsdwc Gönderen: how to buy tadalafil
[27 Nisan 2024, 10:54:29]


hmukamur Gönderen: metformin generic
[27 Nisan 2024, 10:33:51]


İnşaat Mühendisi - Saha Şefi Gönderen: Erdim Mimarlık
[26 Nisan 2024, 20:48:51]


Taşınmaz Kültür Varlıklarına Yardım Sağlanmasına Dair Yönetmelik" kapsamında pr Gönderen: mguclu
[26 Nisan 2024, 15:31:42]


Ynt: Taşınmaz Kültür Varlıkları yardım basvurusunu yönetecek mimar inşaat mühendisi Gönderen: nimeteliff
[25 Nisan 2024, 13:47:43]

SimplePortal 2.3.7 © 2008-2024, SimplePortal