Restorasyon Forum

Hoşgeldiniz Ziyaretçi. Lütfen giriş yapın veya kayıt olun.

Restorasyon Forum - Reklam Alanı

Gönderen Konu: Kahta Kalesi "Dünya Mirası" Olma Yolunda  (Okunma sayısı 2793 defa)

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

İSMAİL

  • Restorasyon Forum
  • *****
  • İleti: 685
  • Cinsiyet: Bay
  • Okul: Mimar Sinan Üniversitesi
Kahta Kalesi "Dünya Mirası" Olma Yolunda
« : 30 Nisan 2015, 14:30:07 »
Kahta Kalesi "Dünya Mirası" Olma Yolunda

Kommagene Krallığı zamanında inşa edilen ve "Kahta Kalesi" olarak da bilinen Yeni Kale, UNESCO Dünya Miras Listesi adaylığına hazırlanıyor.



Kahta'ya 30 kilometre mesafedeki Kocahisar köyünde bulunan, Romalılar ve Memluklular dönemlerinden sonra 1970'lerde restore edilen Yeni Kale'de yeniden restorasyon çalışması başlatıldı.

Çarşı, cami, zindan, su yolları, güvercinlik kalıntıları ve kitabelerin bulunduğu Yeni Kale'den Nymphois'e inen su yolu, bir tünelle Arsemia Ören Yeri'ne ulaşıyor. Yaklaşık 80 metreyi bulan bu yolla halen suya ulaşmanın mümkün olduğu belirtiliyor.

Adıyaman Valisi Mahmut Demirtaş, AA muhabirine yaptığı açıklamada, önemli bir tarihi yapı olan Yeni Kale'nin tek bir kaya üzerinde inşa edildiğini söyledi. Şu anda kullanılacak durumda olmayan kalenin birinci restorasyon çalışmasının sürdüğünü belirten Vali Demirtaş, Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından sağlanan bir milyon 350 bin liralık ödenekle ilk kısmın bitirildiğini ifade etti.

İkinci etaba İpekyolu Kalkınma Ajansı'nın geçen yıl 800 bin liralık ödenekle destek verdiğini aktaran Demirtaş, buna ilave olarak da Turizm ve Kültür Bakanlığından 3,5 milyon lira civarında ek ödenek geldiğini dile getirdi.

Adıyaman'da Kommegene uygarlığının en önemli eserlerinden birinin Kahta'daki Yeni Kale olduğuna işaret eden Demirtaş, şöyle konuştu:

"Burada çeşitli yerleşim yerleri var. Restorasyon çalışması bitip, turizm destinasyonu içerisinde yer aldığında hem yerele hem bölgeye hem de ülke turizmine ciddi anlamda girdi sağlayacağını düşünüyorum. Görülmeye değer bir yer. İçerisinde çarşılar, zindanlar, su yolları ve güvercinlik kalıntıları var. Restorasyon tamamlandığında buranın Nemrut'u da Perre'yi de geride bırakacağını tahmin ediyorum."

Vali Demirtaş, restorasyon çalışmaları tamamlandıktan sonra Yeni Kale'nin "Dünya Miras Listesi"nde yer alması için UNESCO'ya başvuracaklarını sözlerine ekledi.

"Türkiye'de türüne ender rastlanan kalelerden biri"

Kocahisar köyü Muhtarı İzzettin Avcı de köylerindeki kalenin Türkiye'de türüne ender rastlanan bir kale olduğunu ifade etti.

Kaledeki çalışmanın bir an önce bitirilmesini beklediklerini dile getiren Avcı, "Kalenin turizme açılması, hem ülke ekonomisinin hem de köyümüzün yararına olacaktır. Şimdi gelen turistler sadece dışarıdan fotoğraf çekip gidiyorlar. Tehlike arz ettiği için kalenin içine giremiyorlar. Restorasyon bittikten sonra turistler içerideki güzellikleri de görme imkanına kavuşacak" diye konuştu.

Kaynak : AA
Fotoğraf : alasayvan.com

 

* Bizi Takip Edin

Son Mesajlar

SimplePortal 2.3.7 © 2008-2024, SimplePortal