Restorasyon Forum

Arkeoloji => Arkeolojik Restorasyon => Konuyu başlatan: tmr-50 - 19 Temmuz 2013, 17:02:00

Başlık: Laodikya Antik Kenti'nin en eski yerleşim yeri bulundu!
Gönderen: tmr-50 - 19 Temmuz 2013, 17:02:00
Laodikya Antik Kenti'nin en eski yerleşim yeri bulundu!

Denizli ovasının ve Laodikya Antik Kenti'nin 7 bin 500 yıllık eski yerleşim yeri verilerine ulaşıldı.

 (http://www.restorasyon.info/wp-content/uploads/2013/07/denizli-eski-yerlesim-yeri.jpg)

   Laodikya Antik Kenti’nin olduğu bölgede 2008 yılından bu yana yapılan kazı çalışmaları aralıksız devam ediyor. Çalışmalar kapsamında önemli eserler ortaya çıktı. Bu yıl kazı ve restorasyonda Laodikya batı mezarlığı yanında MÖ. 5 bin 500 yıllarına dayanan tarih öncesine ait mezarlık ve yerleşim yeri tespit edildi. Batı prehistorik nekropol alanındaki kazı çalışmaları 11. döneminde de restorasyon, konservasyon işlemlerine devam ediliyor.

Geçmiş yıllarda Helenistik dönem öncesindeki kent kuruluşunun nereye kadar indiği ile ilgili Asopos Tepesi'nde çalışmalar yapılmıştı. Özellikle de prehistorik nekropol üzerinde yapılan çalışmalarda Denizli ovasının ve Laodikya Antik Kenti'nin 7 bin 500 yıllık bilinen eski yerleşim yeri verilerine ulaşıldı.

Kazılarda erken kalkolitik dönem çanak ve çömlekleri toprak altından çıkartıldı. Bu alanda yapılan çalışmalarda Tunç Çağı'na ait pitos mezarlar bulundu. Nekropolin nereye ait olduğunu kanıtlayacak yerleşim yerleri ortaya çıkartılmaya başlandı. Bulunan yapı kalıntıları oval bir mekan ve megaron dikdörtgen planlı en eski yapı kalıntıları olma özelliği taşıyor. Bunun yanında küp mezar gömüleri, mezar başında yapılmış tören kalıntılarına ulaşıldı.
SimplePortal 2.3.7 © 2008-2024, SimplePortal