Restorasyon Forum

Hoşgeldiniz Ziyaretçi. Lütfen giriş yapın veya kayıt olun.

Restorasyon Forum - Reklam Alanı

Gönderen Konu: Adıyaman da kutsal alan keşfedildi.  (Okunma sayısı 4405 defa)

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Sürmenaj
  • Restorasyon Forum
  • ***
  • İleti: 193
Adıyaman da kutsal alan keşfedildi.
« : 12 Ekim 2009, 16:53:13 »


Adıyaman'a 5 kilometre uzaklıkta olan ve adeta bir açık hava müzesini andıran Perre Antik kentindeki kazılarda, kutsal bir alan keşfedildi.

Adıyaman Valiliği ve Müze Müdürlüğü'nün ortaklaşa yürüttüğü çalışmalarla 2001 yılında başlatılan Perre kazılarında yeni bulgular ortaya çıktı. Yaklaşık 120 kişinin çalıştığı Perre kazılarında, galeride bu kez kutsal bir alan keşfedildi. Alanda 3 kartal kabartması yer alırken bir de Teknos isimli mahalli bir tanrı ismine rastlandığı belirtildi.

Kabartmaların Roma dönemine ait olduğu, Doğu Romalılara ait de haç işaretlerinin bulunduğu bildirildi. Kazı çalışmalarını yerinde inceleyen Kültür ve Turizm İl Müdürü Mustafa Ekinci, Adıyaman'ın sadece Nemrut Dağı ören yerinden ibaret olmadığını, keşfedilmeyi bekleyen birçok tarihi mekanın bulunduğunu, gelecekte Adıyaman'ın bölgenin ve Türkiye'nin en önemli kültürel değerlerine sahip cazibe merkezi haline gelerek açık hava müzesi görevini göreceğini söyledi.

Kazı alanında inceleme yapan Müze Müdürü ve Kazı Başkanı Fehmi Eraslan da Perre Antik Kentin önemine dikkati çekerek, yazıtların çözülmesiyle kutsal alanla ilgili bilgilere ulaşacaklarını söyledi.

Eraslan, bugüne kadar Perre Antik kentinde birçok galeriyi ortaya çıkardıklarını, ancak gün ışığına çıkan mezar odasının, şimdiye kadar bulunanlar içinde en ilgi çeken odalardan birisi olduğunu ifade etti.

Kazı çalışmaları sırasında bulunan mezar odasının kutsal mekan olabileceğine dikkati çeken Eraslan, sözlerini şöyle sürdürdü: "Titizlikle devam eden kazı çalışmalarında işçilerin bulduğu bu odada yer alan üç kartal, tanrıların habercisi, aynı zamanda Roma'nın gücüdür. Üç kartal, gücü temsil ediyor. Siyasi mi yoksa dini bir güç mü olduğu yazıtın çözümlemesinden sonra belli olacak. Epigraf arkadaşları getirerek bunu çözeceğiz. Kazıyı tamamen yaptıktan sonra açıklayıcı bir bilgi vereceğiz. Burada Roma döneminden sonra Bizans döneminde de kullanılmış. Yazıtın altında hac işareti var. Belki erken olacak ama 'Teknos' diye bir tanrı okuduk. Belki mahalli tanrıdan bahsediliyor. Bu açıdan burası önemlidir. İlk kez mahalli bir tanrı ismiyle karşılaşıyoruz.''

Mezar odasında, 6 metre metre uzunluğunda, 4.7 metre genişliğindeki mabedin kapısının karşısındaki duvarda, 2 metre uzunluğunda 90 santim genişliğinde kartal kabartması ve bir yazıt da bulunuyor.


Cumhuriyet, 07.10.2009

süperman, süperman olmak lazım bazen (:

 

* Bizi Takip Edin

Son Mesajlar

Ynt: KKTC Lefkoşa Selimiye Camii (Aya Sofya Katedrali) Gönderen: karacanenes
[25 Mart 2024, 12:09:22]


Teknik Personel Gönderen: TAŞYAPI
[24 Mart 2024, 16:13:27]


ÖN MUHASABE VE MİMAR PERSONEL ALIMI Gönderen: osman.blnk
[24 Mart 2024, 10:19:47]


Restorasyon alanında iş arıyorum Gönderen: Sudenur uysal
[22 Mart 2024, 19:19:58]


RESTORASYON ALANINDA DENEYİMLİ İNŞAAT TEKNİKERİ Gönderen: cabiyotlu
[22 Mart 2024, 11:02:48]


Ynt: NAKKAŞ/KALEMİŞİ/RESTARASYON EKİBİ Gönderen: nAKkaŞBey38
[22 Mart 2024, 01:59:53]

SimplePortal 2.3.7 © 2008-2024, SimplePortal