Restorasyon Forum

Restorasyon Forum => Haberler => Konuyu başlatan: RestorasyonForum - 02 Ağustos 2018, 00:45:44

Başlık: Doğu Karadeniz'de arkeolojik keşif: 2100 yıllık heykeller bulundu
Gönderen: RestorasyonForum - 02 Ağustos 2018, 00:45:44
Doğu Karadeniz'de arkeolojik keşif: 2100 yıllık heykeller bulundu

Doğu Karadeniz'in ilk bilimsel arkeolojik kazı alanı olan 2 bin 300 yıllık Ordu Kurul Kalesi'nde üç farklı figürden oluşan heykeller bulundu. Kazı Başkanı Prof. Süleyman Yücel Şenyurt yaptığı açıklamada "Bu yılki çalışmalarımızda da kazı çalışmalarının başında yüzeye yakın bir noktada, tapınak alanı olarak öngördüğümüz bir alanda yeni bir heykel grubuyla karşılaştık. Bu grup bir kült, bir ritüel alanın içerisinde açığa çıktı" dedi.

(https://www.restorasyonforum.com/reklamresim/karadenizde-arkeoloji-kesif4.jpg)

Doğu Karadeniz'in ilk bilimsel arkeolojik kazı alanı 2 bin 300 yıllık Ordu Kurul Kalesi'nde, 2 bin 100 yıllık olduğu tahmin edilen üç farklı figürden oluşan heykeller bulundu.

(https://www.restorasyonforum.com/reklamresim/karadenizde-arkeoloji-kesif1.jpg)

Altınordu ilçesindeki Bayadı Mahallesi sınırları içerisinde yer alan ve 2 yıl önceki kazılarda 2 bin 100 yıllık olduğu tahmin edilen Ana Tanrıça Kibele heykelinin bulunduğu kalede çalışmalar, Gazi Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Arkeoloji Bölümü Başkanı Prof. Dr. Süleyman Yücel Şenyurt başkanlığında 15'i arkeolog, 35 kişilik ekip tarafından yürütülüyor.

(https://www.restorasyonforum.com/reklamresim/karadenizde-arkeoloji-kesif3.jpg)

Kazı Başkanı Prof. Dr. Süleyman Yücel Şenyurt yaptığı açıklamada, 2010 yılında başlanılan kazı çalışmalarının, bölge arkeolojisine önemli katkı sağlamaya devam ettiğini söyledi.

(https://www.restorasyonforum.com/reklamresim/karadenizde-arkeoloji-kesif8.jpg)

Bu seneki çalışmalara kısa süre önce başladıklarını anlayan Şenyurt, "Bu yılki çalışmalarımızda da kazı çalışmalarının başında yüzeye yakın bir noktada, tapınak alanı olarak öngördüğümüz bir alanda yeni bir heykel grubuyla karşılaştık. Bu grup bir kült, bir ritüel alanın içerisinde açığa çıktı." dedi.

(https://www.restorasyonforum.com/reklamresim/karadenizde-arkeoloji-kesif7.jpg)

Şenyurt, Kurul Kalesi'nin, özellikle tanrıça Kibele'yi Türkiye ve dünya gündemine Doğu Karadeniz'den tanıttığını belirterek, şunları kaydetti:

(https://www.restorasyonforum.com/reklamresim/karadenizde-arkeoloji-kesif6.jpg)

"Bu yeni buluntu grubumuz yeni bir tanrıyı, Kibele'nin partneri olan Anadolu kökenli bir tanrıyı karşımıza çıkartıyor. Bu da Dionysos. Yeni bulduğumuz bu buluntular, pişmiş topraktan yapılmış bir tane çocuk Dionysos ve onu yetiştiren tanrı Pan figürü, yine Dionysos kültü ve tanrı Pan'la ilişkili olan keçi biçimli hayvan şeklindeki kaplar... Bunlar törenlerde kullanılan kaplardır. Böyle bir grup bulduk."

(https://www.restorasyonforum.com/reklamresim/karadenizde-arkeoloji-kesif5.jpg)

Şu anda kazıların devam ettiğini dile getiren Şenyurt, "Daha fazla buluntu da bekliyoruz. Açık söylemek gerekirse Dionysos ile ilgili daha farklı buluntularla da karşılaşacağız" diye konuştu.

(https://www.restorasyonforum.com/reklamresim/karadenizde-arkeoloji-kesif2.jpg)

A-A
SimplePortal 2.3.7 © 2008-2024, SimplePortal