Restorasyon Forum

Hoşgeldiniz Ziyaretçi. Lütfen giriş yapın veya kayıt olun.

Restorasyon Forum - Reklam Alanı

Gönderen Konu: Sulu Boya ve Tarihçesi  (Okunma sayısı 12530 defa)

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

JeoPardy

  • Restorasyon Forum
  • ****
  • İleti: 356
  • Cinsiyet: Bay
Sulu Boya ve Tarihçesi
« : 01 Haziran 2009, 13:33:53 »
Suluboya resim sanatının İngiltere, Fransa, Hollanda , İtalya, Almanya, Avusturya gibi sanat düzeyleri önde gelen Avrupa ülkelerinde ve Amerika Birleşik Devletlerinde çok önemli bir yeri bulunduğu ve coşkuyla uygulandığı halde, bizde bu alandaki uğraşılar çok sınırlı kalmıştır.
 
Batı tekniği ile resim yaptığımız yıllarda bu alanda bizde de bir coşku göze batıyor. Hiç kuşkusuz bunda, suluboya sanatının İngiltere’de 18.yy. sonlarındaki patlamadan sonra 19.yy. da Avrupa’nın bütün sanat merkezlerini etkileyişinin payı vardır.
 
İkinci bir etken de menşe-i müfredat programlarında suluboyaya özenle yer verilmiş olmasıdır. Sonraları bizde bu resim türü bir yavaşlama dönemi geçirmiş, birkaç suluboya ressamından başka bu alanda uğraş verenlere pek rastlanmamıştır. Londra’da Kraliyet Akademisi suluboya resim sanatının İngiltere’de gelişmesi ve yaygınlaşmasına destek olurken, bizim Akademisyenlerimiz bu resim türüne kayıtsız kalmıştır. Kuşkusuz bunun da çeşitli nedenleri vardır. Bunların başında da, suluboya tekniğinin çok zor bir teknik oluşu gelmektedir.
 
Suluboya
 

İng. Watercolor, Fr. Aquarelle, Alm. Wasserfarbe, Aquarell, “Akvarel” olarak da bilinir. Geniş anlamda, bağlayıcı olarak suda eriyebilen bitkisel kökenli zamk ile pigment karışımından elde edilen boya türleridir. Gerçek suluboyanın guvaşdan ya da temperadan farkı açık renklerin beyaz boya katmak yerine suyla inceltilerek elde edilmesidir. Geniş anlamdaki suluboyanın en erken örneklerine Eski Mısır’ın papirüs rulolarında, Çin ve Japonya’da ipek ve pirinç kağıdı üstüne yapılan resimlerde rastlanır. Avrupa’daysa çırpılmış yumurta akıyla karıştırılarak elde edilen türü, ortaçağ el yazmalarını süslemede kullanılmıştır.Gerçek suluboyanın en erken tek renkli örnekleri, 17.yy’da, kahverengi kurum boya (bistre) ya da daha açık mürekkep kalem çizimlerde görülür.
 

Likit Suluboya

“Ülkemizde, az bilindiği için, istek üzerine, bu konuda kısa bir açıklama yapmak ihtiyacı duydum. En çok kullanılanı tablet suluboya olmakla beraber, tüp ve likit suluboya ile birlikte üç türlü suluboya vardır. Suluboyanın, bileşimindeki arap zamkı çok olduğunda akışkanlığı azalır, az olduğunda artar. Bunların içinde akışkanlığı en çok olan likit suluboyadır. Bu bakımdan, kullanılması daha zor olmakla beraber, çok etkileyici sonuçlar verir. Tablet suluboya ile birlikte kullanılmasını tavsiye ederim. Malzemeyi tanıdıktan sonra, verebileceğiniz kararla, bazı yerleri likit ile, bazı yerleri ise tablet ile boyamanız uygun olur. Ülkemizde, sadece “Ecolıne” markası satılan bu boya, yanlışlıkla markasının adıyla isimlendirilmektedir.”

 

* Bizi Takip Edin

Son Mesajlar

Çalışma arkadaşları arıyoruz. Gönderen: Yunus.teze
[Dün, 22:43:50]


cmbzrqjy Gönderen: metformin 100 mg
[Dün, 19:31:55]


ÇALİŞMA ARKADAŞLARI Gönderen: zeki0669
[17 Nisan 2024, 19:26:12]


Top-notch Ğ¡asual Dating - Legitimate Girls Gönderen: zgtasoluk
[17 Nisan 2024, 06:48:19]


Premier Ğ¡asual Dating - Verified Maidens Gönderen: Dursunfurkan
[16 Nisan 2024, 19:27:44]


RESTORATÖR ANKARA (7 YIL DENEYİM) Gönderen: Mehmet Güngör
[16 Nisan 2024, 18:54:22]

SimplePortal 2.3.7 © 2008-2024, SimplePortal