Restorasyon Forum

Hoşgeldiniz Ziyaretçi. Lütfen giriş yapın veya kayıt olun.

Restorasyon Forum - Reklam Alanı

Gönderen Konu: Photoshop Menüler Resimli Anlatım  (Okunma sayısı 6797 defa)

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

JeoPardy

  • Restorasyon Forum
  • ****
  • İleti: 356
  • Cinsiyet: Bay
Photoshop Menüler Resimli Anlatım
« : 21 Ocak 2009, 13:01:29 »
PHOTOSHOP


 

Navigator: penceresi çalışma alanını kolay bir şekilde ayarlamanız, belirtmeniz ve boyutlandırmanız için kullanılır. Buradan Zoom aracını kullanmadan doğrudan gerçek zamanlı olarak çalışma alanını ayarlayabiliyorsunuz.

Info :Bu pencerede yer alan ilk kart olan Info imlecin ekran üzerinde bulunduğu pozisyonun x ve y koordinatları ile bu kordinatlardaki pixel'in hem RGB hem de CMYK olarak değerini verir. Eğer bir alan seçili ise, bu alanın yükseklik ve genişlik değerlerini belirtir.




Layers penceresi: çalışılan resim üzerindeki katmanların ayrı ayrı izlenebilmesine ve gerekli ayarların yapılabilmesine olanak sağlar. Çalışılan resim üzerine eklenen her yeni resim ya da metin parçası ana resim üzerinde ayrı bir katman olarak yer alır. Yani resim ile kaynaşmaz ve istenildiği zaman Layers penceresinden silinerek resimden çıkarılabilir. Bu şekilde çalışmaya oldukça esneklik kazandırılmış olunur ve istenildiği zaman hatalı katman resim bozulmadan çıkarılarak hız kazanılması sağlanır

Channels penceresi özellikle profesyonel anlamda çalışan grafik atelyeleri ve matbaalar için oldukça faydalı bir araçtır. Bu araç yardımı ile CMYK ya da RGB olarak her bir renk kanalı üzerinde ayrı ayrı çalışma olanağı sağlanmış olur. Bu pencere ile tek tek renklerin izlenmesi de mümkündür.

Paths penceresi, çalışılan resim dosyası içinde yer alan bir görüntünün ya da yazının vektörel anlamda belirlenmesi anlamına gelen Path'ler ile ilgili ayarlamaları içerir. Bu pencereden bir Path içindeki alanı seçim haline getirme ya da içini seçili renk ile doldurma gibi işlemler yapılabilmektedir.

History paletini görüntülemek için window menüsünden show history seçin. History paleti görüntüde yaptığınız değişiklikleri kaydeder ve son yaptığınız değişiklikleri iptal etmenize olanak tanır. Son yapılan işlemi iptal eden Undo (Geri Al) komutunun tersine History paleti komutlar ya da araçlarla yapılan bir dizi işlemleri geri almanızı sağlar. Her bir işlemden sonra bir durum (state) oluşur ve History paleti sizi en son yarattığınız durumlardan birine geri götürür. Her bir durum görüntüyü değiştirip o duruma getiren araç ya da komutun adıyla palette listelenir. Paleti kullanarak, çizimin daha önceki bir uyarlamasına geri dönebilir ve o noktadan itibaren çalışmaya devam edebilirsiniz. History paleti görüntüde yaptığınız değişiklikleri kaydeder ve son yaptığınız değişiklikleri iptal etmenize olanak tanır. Son yapılan işlemi iptal eden Undo (Geri Al) komutunun tersine History paleti komutlar ya da araçlarla yapılan bir dizi işlemleri geri almanızı sağlar. Her bir işlemden sonra bir durum (state) oluşur ve History paleti sizi en son yarattığınız durumlardan birine geri götürür. Her bir durum görüntüyü değiştirip o duruma getiren araç ya da komutun adıyla palette listelenir. Paleti kullanarak, çizimin daha önceki bir uyarlamasına geri dönebilir ve o noktadan itibaren çalışmaya devam edebilirsiniz.
Buradan da anlaşılacağı gibi Photoshop’ta çalışırken doğru yapmak için kendinizi sıkıntıya sokmaya gerek yoktur, çünkü fikrinizi değiştirdiğinizde ya da yanlış yaptığınızda önceki durumlara dönmek oldukça kolaydır.
History paleti dosya üzerinde çalışmanıza başladıktan sonraki herhangi bir duruma geri dönmenize olanak tanır. Görüntüye her değişiklik yapışınızda, görüntünün yeni durumu palete eklenir. Örneğin bir alan seçip, boyama yapar ve görüntünün bir parçasını döndürürseniz, bu durumların her biri palette ayrı ayrı listelenir. Daha sonra bu durumlardan birini seçebilir, ve görüntüyü o değişikliği yaptıktan sonra nasıl gözüküyorsa o hale getirebilirsiniz. Daha sonra çalışmaya o durumdan devam edebilirsiniz. Aşağıdaki bilgiler History paletini kullanırken size yardımcı olacaktır

!! Burada henüz başka komut verilmezse ilerideki durumlara geri dönmek mümkün.

Actions penceresi ile çok sık yapılan ve birden fazla hareketten oluşan işlemler bir makro gibi kaydedilip, daha sonra tek bir tuşa basarak gerçekleştirilebiliyor. Bu kart ile bu hareketlerin kaydedilmesi, oynatılması, düzenlenmesi ya da silinmesi işlemleri yapılabiliyor.




Color penceresi, araç çubuğu penceresinden de ulaşılan renk seçimini yapabilmek için daha kısa bir yol içeriyor. Altta yer alan renk skalasından renk seçimi yapılabilmesinin yanında, RGB değerlerini girerek renk

Swatches kartı ise yine renk seçimi için bir menü. Yalnız burada sadece resim içerisindeki palette yer alan renkler bulunuyor ve zaten resim içinde olan bir renk seçimi yapılacaksa buradan yapmak daha kolay oluyor.


Boyama ve düzeltme araçlarının hepsi birbirine benzer. Birini ayarlamayı öğrendiğinizde diğerlerini nasıl ayarlayacağınızı tahmin etmek kolaydır. Önce aracın uygulayacağı rengi seçer, gerekirse araç mouse göstericisinin nasıl görüntüleneceğini ayarlar, sonrada fırça boyutu ve ayarlanması gereken seçenekleri belirlersiniz.
Hangi boyama aracını kullanacağınıza karar verirken şu farklılıkları göz önünde bulundurmanızda fayda vardır:
•   Paintbrush (boya fırçası) yumuşak darbelerle boyar
•   Airbrush (boya tabancası) klasik boya tabancası tekniklerini taklit eder ve tuvale kademeli tonlar uygular. Darbelerin kenarları Paintbrush’a göre daha yayılmıştır. Pressure (basınç) ayarı boya spreyinin boya püskürtmesinin ne kadar hızlı olacağını belirler. Basınç yükseldikçe birim zamanda püskürtülen boya miktarı artar.
•   Pencil (kalem) aracı keskin kenarlı serbest çizim yapmanızı sağlar.

Boyama işleminde çıkabilecek sorunlar:
Boya istediğiniz gibi ve istediğiniz yerde uygulanamıyorsa şunları kontrol edin:
1.   Seçili alanın dışına boya uygulayamazsınız, boya uygulanamıyorsa ve varsa seçili alanın dışını boyamaya çalışmadığınıza emin olun.
2.   Boyama işlemini doğru tabakada yaptığınızdan emin olun. Yanlışlıkla diğer bir tabakayı boyuyor olabilirsiniz
3.   Üzerinde dolu tabaka olan bir tabakayı boyamak isterseniz boya gözükmeyebilir, çünkü üstteki tabaka boyadığınız yerin üstünü kapatmaktadır. Bu durumda dolu tabakayı geçici olarak görünmez yapıp boyama gerçekleştirmelisiniz.
4.   Doğru aracı seçtiğinizden emin olun, yanlışlıkla başka araç seçmiş olabilirsiniz.
5.   Options (Seçenekler) paletinden doğru seçenekleri ve Brushes paletinden doğru fırçaları seçtiğinizden emin olun. Örneğin Paintbrush’ta wet edges seçeneği işaretli ise suluboya etkisi uygulanacaktı. İstediğiniz normal boya işlemi ise ve boya suluboya gibi uygulanıyorsa seçenekleri kontrol etmeniz gerekir.
6.   Boyama araçları beklediğiniz sonucu vermediğinde bu olasılıkları kontrol etmelisiniz.




artfly
  • Yeni Üye
  • *
  • İleti: 3
  • Cinsiyet: Bayan
Ynt: Photoshop Menüler Resimli Anlatım
« Yanıtla #1 : 29 Ağustos 2009, 10:59:29 »
paylaşım için saolun faydalı bilgiler.

 

* Bizi Takip Edin

Son Mesajlar

Ynt: KKTC Lefkoşa Selimiye Camii (Aya Sofya Katedrali) Gönderen: karacanenes
[25 Mart 2024, 12:09:22]


Teknik Personel Gönderen: TAŞYAPI
[24 Mart 2024, 16:13:27]


ÖN MUHASABE VE MİMAR PERSONEL ALIMI Gönderen: osman.blnk
[24 Mart 2024, 10:19:47]


Restorasyon alanında iş arıyorum Gönderen: Sudenur uysal
[22 Mart 2024, 19:19:58]


RESTORASYON ALANINDA DENEYİMLİ İNŞAAT TEKNİKERİ Gönderen: cabiyotlu
[22 Mart 2024, 11:02:48]


Ynt: NAKKAŞ/KALEMİŞİ/RESTARASYON EKİBİ Gönderen: nAKkaŞBey38
[22 Mart 2024, 01:59:53]

SimplePortal 2.3.7 © 2008-2024, SimplePortal