Restorasyon Forum

Türkiye Ve Dünya’dan Doğal, Kültürel Miras Alanları => Osmanlı Mimarisi ve Eserleri => Konuyu başlatan: İSMAİL - 11 Eylül 2013, 01:38:12

Başlık: Şehzade Mahmut Türbesi
Gönderen: İSMAİL - 11 Eylül 2013, 01:38:12
II. Sultan Beyazıt, Manisa’da ölen oğlu Mahmut için 1505/06 da annesinin Ali bin Abdullah adlı mimara yaptırdığı  Şehzade Mahmut Türbesi de sekizgen biçimin¬de, önü mermer revaklı bir yapıdır. Planı, Şehzade Ahmet Türbesi’ne benzer. Duvar¬lar, altta çini, üstte kalemişleri ile çok zengin süslemelidir. Lâcivert ve firuze altıgen biçiminde ve altın yaldızla çevrilmiş çini¬lerle bordürler de mavi üzerine beyaz, ru- mî ve hatayîlerle süslüdür. Çiniler 2.50 m. yüksekliğe kadar duvarları kaplar. Daha yukarıda ve kubbede görülen kalemişleri, kısmen son asırlarda yenilenmiştir.

(http://www.restorasyon.info/wp-content/uploads/2013/09/sehzade-mahmut-turbesi.jpg)

Çini süslemeleri olan dördüncü türbe, Mustafa Cedid Türbesi adı ile tanınır. Kaynaklara göre türbe, Yavuz Sultan Selim’in kardeşleri Ahmet, Şahinşah ve Korkut için 1513 den az sonra yapılmıştır. Sonradan Kanunî’nin oğlu Şehzade Mustafa 1552 de buraya gömülünce, türbe onun adını almış, Fatih’in oğlu Şehzade Mustafa’dan ayırtetmek için ona «Atik», buna «Cedid» denilmiştir. Diğerleri ile aynı üslûpta, tuğla, kesmetaş örgülü duvarlarla sekizgen biçimindeki türbede revak yoktur. Yassı duvar payeleri üzerine kemerler ve pandantiflerle kubbeye geçiş sağlanmıştır. Kapıdaki ki¬tabeden anlaşıldığına göre, II. Sultan Selim’in 1574 de kaplattığı 3 m. boyunca duvarları süsleyen çiniler, beyaz zemin üzerine kırmızı, mavi, yeşil renkler, nar çiçeği, sünbül, lâle, karanfil, şakayık gibi, tamamı ile natüralist çiçeklerle, XVI. yüzyılın en kaliteli örnekleri arasında yer alır. Bordürlerde- örnekler, mavi zemin üzerinedir. Üst kenarda, koyu mavi üzerine beyaz olarak Ayet el-kürsî ile geniş bir kita¬be kuşağı dolanıyor. Daha yukarıda, beyaz sıvaların altından son yıllarda, eski renkli kalemişleri meydana çıkarılmıştır.
Muradiye’deki diğer türbeler, aynı üslûpta, bazen dış görünüşleri daha zengin şekilde yapılmışsa da çini süslemeleri yoktur. Bazılarında eski kalemişleri meydana çıkarılmıştır.
İstanbul’da padişahlar, şehzadeler, devlet ricali, ilim ve sanat adamları ve ailelerine ait 400 kadar türbe vardır.

Kaynak :
Osmanlı Devri Mimarisi
Osman Aslan APA
SimplePortal 2.3.7 © 2008-2024, SimplePortal