Restorasyon Forum

Hoşgeldiniz Ziyaretçi. Lütfen giriş yapın veya kayıt olun.

Restorasyon Forum - Reklam Alanı

Gönderen Konu: 5 Milyon Yıllık Fosilleri Makü İnceliyor  (Okunma sayısı 5442 defa)

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

İSMAİL

  • Restorasyon Forum
  • *****
  • İleti: 685
  • Cinsiyet: Bay
  • Okul: Mimar Sinan Üniversitesi
5  Milyon Yıllık Fosilleri Makü İnceliyor

Burdur'un Kemer İlçesi'nde 2006-2009 yılları arasında yapılan arkeolojik kazılarda ortaya çıkarılan 5 milyon yıl öncesine ait karasal memeli hayvanlara ait fosiller, Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi'nde (MAKÜ) inceleniyor.



MAKÜ Fen Edebiyat Fakültesi Antropoloji Bölüm Başkanı Yrd.Doç.Dr. Arzu Demirel, Pliyosen Dönemi'ne (Günümüzden yaklaşık 5.3- 2.5 milyon yıl öncesi) ait 'Karasal memeli hayvan fosilleri'nin Burdur Arkeoloji Müzesi Müdürlüğü tarafından yürütülen 'Elmacık Köyü Fosil Kurtarma Kazısı'nda ortaya çıkarıldığını söyledi. Fosillerin fakültenin laboratuvarında incelenmeye başlandığını kaydeden Yrd.Doç.Dr. Arzu Demirel, eski kaynaklarda 'Pliyosen Göl Havzası' olarak geçen Burdur'un iklim özellikleri açısından göç hayvanlarının rotası üzerinde bulunduğunu belirtti.

FİL VE GERGEDAN FOSİLLİER VAR

Elde edilen bulguların, yöredeki omurgalı hayvan varlığı hakkında önemli ipuçları verdiğini anlatan Yrd.Doç.Dr. Demirel, şunları dedi:

"Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih Coğrafya Fakültesi Antropoloji Bölümü öğretim üyesi Prof.Dr. Berna Alpagut'un bilimsel danışmanlığında, Yrd.Doç.Dr. Nurfettin Kahraman'ın alan sorumluluğunda 2006-2009 yılları arasında yapılan kazılarda, karasal memeli hayvanlara ait çok sayıda fosil ortaya çıktı. Bulunan fosiller arasında filgiller, gergedangiller, atgiller, otçullar ve kimi kuş türlerine ait kalıntılar ile yumuşakçalara ait bol miktarda 'kavkı' (yumuşakçaların sert kabuğu) yer alıyor. Fosillerin büyük çoğunluğunu filgillere ait kalıntılar oluşturuyor. Bu kalıntılar arasında defans dişlerinin (savunma dişi) yanı sıra, bu canlıların vücut iskeletine ait çok sayıda kalıntı da mevcut."



BURDUR BÜYÜK BİR MEMELİ FAUNASINA SAHİP

Havzada mevcut diğer omurgalı fosil yataklarının bulunmasına yönelik Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın izniyle 2010 yılından bu yana yüzey araştırmasını sürdürdüklerini vurgulayan Yrd.Doç.Dr. Demirel, şöyle konuştu:

"Burdur coğrafya olarak Pliyosen Göl Havzası üzerinde. Buradan bakıldığında aslında memeli göçlerinin yer aldığı bir alandan bahsediyoruz. Böyle olunca Burdur'un bu memelilere ev sahipliği yapmış olabileceği son derece akılcı. Nitekim bu fosiller bize bu konuda kanıtları vermekte. Pliyosen döneme, yani yaklaşık 5 milyon yıl öncesine ait çok önemli büyük bir memeli hayvan faunasına sahibiz."


MÜZEDE SERGİLENECEK

Burdur Müze Müdürlüğü tarafından kendilerine teslim edilen fosilleri incelemeye devam ettiklerini aktaran Yrd.Doç.Dr. Arzu Demirel, fosillerin, restorasyonu devam eden ve Tabiat Tarihi Müzesi olarak kullanılacak Kavaklı Rum Kilisesi'nde sergileneceğini kaydetti. MAKÜ Rektörü Prof. Dr. Mustafa Saatcı ise "Fosiller bizi çok heyecanlandırdı. İncelemeler arttıkça heyecanımız da artıyor. Çok önemli ve değerli fosiller. 5 milyon yıla kadar uzandığı söyleniyor. Çok heyecanlandırıcı bir rakam. Belki de bunlar bu dalda yeni bir çığır açacak fosiller" dedi. -







DHA - Burdur

 

* Bizi Takip Edin

Son Mesajlar

Ynt: KKTC Lefkoşa Selimiye Camii (Aya Sofya Katedrali) Gönderen: karacanenes
[25 Mart 2024, 12:09:22]


Teknik Personel Gönderen: TAŞYAPI
[24 Mart 2024, 16:13:27]


ÖN MUHASABE VE MİMAR PERSONEL ALIMI Gönderen: osman.blnk
[24 Mart 2024, 10:19:47]


Restorasyon alanında iş arıyorum Gönderen: Sudenur uysal
[22 Mart 2024, 19:19:58]


RESTORASYON ALANINDA DENEYİMLİ İNŞAAT TEKNİKERİ Gönderen: cabiyotlu
[22 Mart 2024, 11:02:48]


Ynt: NAKKAŞ/KALEMİŞİ/RESTARASYON EKİBİ Gönderen: nAKkaŞBey38
[22 Mart 2024, 01:59:53]

SimplePortal 2.3.7 © 2008-2024, SimplePortal