Restorasyon Forum

Hoşgeldiniz Ziyaretçi. Lütfen giriş yapın veya kayıt olun.

Restorasyon Forum - Reklam Alanı

Gönderen Konu: istanbul - Miniatürk  (Okunma sayısı 57487 defa)

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Restorasyon

  • Restorasyon Forum
  • *****
  • İleti: 824
  • Cinsiyet: Bay
istanbul - Miniatürk
« : 26 Eylül 2009, 15:40:05 »
istanbul - Miniatürk

30 Haziran 2001 tarihinde temeli atılan Türkiye'nin ilk minyatür parkı olan Miniaturk, 02 Mayıs 2003 tarihinde büyük bir törenle ziyarete açılmıştır.
Toplam 60.000 metrekare alan üzerine kurulan Miniaturk'te, 15.000 metrekare maket alanı, 40.000 metrekare yeşil ve açık alan, 3.500 metrekare kapalı alan, 2.000 metrekare havuz ve suyolu, 500 araçlık otopark yer almaktadır.

Eş zamanlı yürütülen proje koordinasyonu sayesinde 22 ay gibi kısa bir sürede tamamlanan Miniaturk, dünyanın en geniş maket alanına sahip ve en kısa sürede tamamlanan minyatür kentidir.



AYASOFYA


537 yılında inşa edilen yapı Sultan Ahmet Meydanı'nda bulunmaktadır. Doğu Roma İmparatorluğu devrinde İstanbul'da yapılan en görkemli Bizans eseri olan Ayasofya 1. Justinianus dönemine aittir. Pek çok kez çöken kubbesi en son 1346 yılında yeniden yapılmıştır. 13. yüzyılda 4. Haçlı ordusu tarafından yağmalanan bina, Osmanlı döneminde yapılan onarım ve güçlendirmeler sayesinde günümüze ulaşabilmiştir. Fatih döneminde eklenen tuğla minareyle camiye dönüştürülmüştür. İnce taş minare 2. Bayezıt dönemine aittir. Kalın taş minareler ise Mimar Sinan tarafından eklenmiştir. Avlusunda 2. Selim, 3. Murat ve 3. Mehmet'in türbeleri bulunmaktadır. Dünya mirasının en önemli şaheserlerinden biri olarak kabul edilen Ayasofya, 481 yıl cami olarak kullanılmış, 1934 yılından bu yana da müze olarak hizmet vermektedir.

ANITKABİR



Ankara'da bulunan eserin inşası 1944 - 1953 yılları arasında 9 yılda tamamlanmıştır. Kurtuluş Savaşı'nın başkumandanı ve Türkiye Cumhuriyeti'nin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk'e Türk milletinin şükran duygularının bir ifadesi olan Anıtkabir, 2. Ulusal Mimarlık Akımı'nın önemli yapılarındandır.

Emin Onat ile Orhan Arda tarafından projelendirilen ve 15.000 metrekare alan üzerine kurulan anıt mezar, 260 metre uzunluğundaki Aslanlı Yolu, Mozolesi ve Zafer Meydanı ile Cumhuriyet döneminin en önemli ve anlamlı yapısıdır.
 
ATATÜRK EVİ


Türkiye Cumhuriyeti'nin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk'ün doğduğu ve ailesinin uzun yıllar yaşadığı Selanik'teki ev, 1870 yılında inşa edilmiştir.

T.C. Selanik Başkonsolosluğu bahçesindedir

BALIKLIGÖL


Üç büyük dinin de kutsal mekanı olan Urfa'dadır. Zeliha Gölü adıyla anılan ve balıkları da kutsal sayılan Ayn-ı Zilha Gölü'nün yanındaki Halil-ür Rahman Camii, 1211-12 yıllarında kesme taştan inşa edilmiştir.

Selahattin Eyyubi'nin yeğeni Melik Eşref Muzafferiddin Musa tarafından yaptırılan Halil-ür Rahman Camii bugün de Urfa'nın en çok ziyaret edilen mekanlarındandır.
 
HAYDARPAŞA GARI


İstanbul'un simge eserlerinden biri olan Haydarpaşa Garı'nın mimarları Otto Ritter ve Helmut Cuno'dur. Yapımına 1906 yılında başlanan eserin yolcu salonu 1908'de bitirilerek hizmete açılmış, diğer bölümlerin tamamlanması ise 1,5 yıl daha sürmüştür.

Orta Avrupa barok mimarlığından Alman rönesansı ve neoklasik üsluplardan alınan öğeler bir arada kullanılmışlardır.

ÇİFTE MİNARELİ MEDRESE


Erzurum'daki eserin 1270-1291 yılları arasında Selçuklu Sultanı 1. Alaaddin Keykubat'ın kızı Hüdavend Hande Hatun tarafından yaptırıldığı sanılmaktadır. Selçuklu Dönemi'nden kalan medreselerin en büyüğüdür. Hatuniye Medresesi adıyla da anılmaktadır.

Savaşlar sonucu zarar gören medrese, 4. Murad tarafından onartılarak top dökümhanesine çevrilmiştir. 1846 yılına dek dökümhane olarak kullanılan yapı, daha sonra yeniden medreseye çevrilmiş ve Cumhuriyet'e kadar medrese olarak kullanılmıştır.

Düzgün kesme taştan yapılan, taş bezemeleri ve minareleriyle ünlenen yapı, 1942'de müze olarak hizmete açılmıştır.
 
ARTEMİS TAPINAĞI


İzmir Selçuk'taki Efes antik kentindedir. M.Ö. 334-250 yılları arasına tarihlenir. Artemision adıyla da bilinen tapınak, dünyanın antik çağdaki 7 harikası arasında sayılmaktadır.
M.Ö. 560 yılında inşaa edilen ilk tapınak yakılınca yerine aynı büyüklükte, ancak 3 metre daha yüksek yeni bir tapınak inşa edilmiştir. Helenistik dönem tapınaklarının en büyüğüdür. 262 yılında Gotlar tarafından yıkıldıktan sonra bir daha onarılmamıştır. 
British Museum adına 19. yüzyıl sonunda yapılan  kazılarda bulunan tapınak kalıntıları İngiltere'ye götürülmüştür. Tapınaktan geriye kalan çukur bugün İngiliz Çukuru adıyla anılmaktadır.

ECYAD KALESİ


Mekke'deki eser 16. yüzyıl sonunda Kabe'nin savunmasına yardımcı olmak üzere yapılmış ve Birinci Dünya Savaşı'na dek Türk Garnizonu olarak kullanılmıştır. Kabe'ye hakim bir tepede 23 dönümlük arazi üzerine inşa edilen kale Ocak 2002'de yerine otel yapılmak için yıktırılmıştır.

Kalenin yıkılmasıyla Mekke'deki yüzlerce yıllık Türk hakimiyetinden geriye Abdülaziz ve Abdülhamit tarafından Kabe'nin çevresinde inşa edilen revaklar dışında eser kalmamıştır.

MESCİD-İ AKSA


İslamın ilk kıblesi olan Kudüs'deki Mescid-i Aksa, 6. yüzyılda inşa edilmiştir. Miraç gecesi Hz. Muhammed'in namaz kıldığı yapıdır. 1517 yılında Yavuz Sultan Selim'in şehri fethetmesinin ardından, Osmanlılar tarafından yapılan bakım ve onarım sonucu bugünkü halini almış, 20. yüzyıl başında da Mimar Kemaleddin Bey tarafından onarılmıştır.
 
BURSA ULU CAMİİ


Bursa'nın en büyük camisi olan eser, 1400 yılında ibadete açılmıştır. Yıldırım Bayezid tarafından Niğbolu Zaferi sonrası, savaşın geliriyle halka armağan olarak inşa edilmiştir.

Kuzeydoğu'daki minare, 1. Mehmed döneminde, caminin onarımı sırasında eklenmiştir. Mevlid'in yazarı Süleyman Çelebi, ömrü boyunca bu camide imamlık yapmıştır.

Cami, ceviz oyma minberi ve hat levhalarıyla ünlüdür.

KUBBET-ÜS SAHRA


691 yıllında Halife Abdülmelik bin Mervan tarafından yaptırılan Kubbet-üs Sahra, İslam mimari tarihinin önde gelen eserlerindendir. Kanuni Sultan Süleyman döneminde onarılan Kudüs'deki eserin, alt kısmı mermer, üst kısmı ise yeşil, sarı ve mavi renkli çiniyle kaplatılmıştır. 20. yüzyılın başında da Mimar Kemaleddin Bey tarafından onarılmıştır.

MARDİN TAŞ EVLERİ


Hakkında ilk bilgilere Roma kaynaklarında rastlanan kentte, Perslerden Bizanslılara, Süryanilerden Araplara pek çok uygarlığın izlerine rastlanır. Yüzyıllardan bu yana kullanılmakta olan geleneksel Mardin taş evleri, sarı kalker ve kesme taştan yapılmıştır.

Mardin evinin kale etkisi veren avlu duvarları, anıtsal nitelikteki tonoz çeşitleri, dantela gibi işlenmiş kemerleri, silmeleri en belirgin özellikleridir. Önceden planlanmamış düz ya da merdivenlenmiş sokaklar ve meydancıklar insan ölçeğinde oluşturulmuş, evlerin her birinin bir diğerini perdelemeden ovayı görmesi sağlanmıştır

SÜMELA MANASTIRI


1300 metre yükseklikteki dağ gövdesi içine inşa edilmiş gizli bir tapınaktır. Meryem Ana Manastırı adıyla da bilinir.

İlk yapı efsaneye göre 385 yılında Atina'dan gelen iki keşiş tarafından kurulmuştur.

14. yüzyıl ortalarında yapılan eklemelerle bugünkü görünümünü almıştır.

Manastırdaki kilise yaklaşık 400 metrekare büyüklüğünde, mağaranın içine oyulmuş bir yapıdır.

Kale görünümündeki manastır vadiye 100 basamaklı dik ve dar bir merdivenle bağlıdır. İki katı teras olmak üzere altı katlıdır. İçerideki her katta tek sıra halinde, fresklerle süslü sekizer oda yer almaktadır.

İSHAK PAŞA SARAYI


Dönemin sancakbeyinin oğlu İshak Paşa tarafından 1784-1785 yılları arasında yaptırılmıştır. Doğubeyazıt yakınındadır. Yapı düzeni Osmanlı saraylarının şemasına uyarken taçkapıları Selçuklu mimarlığının izlerini taşımaktadır. Taçkapıların üzerindeki bezemelerde ise İran'dan Anadolu Selçuklularına, Gürcistan ve Kafkasya'ya kadar farklı kültürlerin işçiliği iç içe geçmiştir.

Sarayın yapı ve bezemeleri 1. Dünya Savaşı sırasındaki Rus işgalinde büyük zarar görmüştür.

Sarayın en önemli özelliği soğuk iklimin hüküm sürdüğü yörede kalorifer sisteminin ilk örneklerinden birinin kurulmuş olmasıdır.
 
TOPKAPI SARAYI


İstanbul'un yedi tepesinden biri üzerinde 700 dönümlük araziye yayılmıştır. Sarayın ilk yapılarının inşasına 1461-1468 yılları arasında Fatih Sultan Mehmet döneminde başlanmıştır. Fatih'ten itibaren 19. yüzyılın ortalarına dek tam 24 padişah eş ve çocukları, yardımcıları ve hizmetkarlarıyla bu sarayda yaşamışlar, devletin resmi törenleri burada yapılmıştır. Bugün Topkapı Sarayı Müzesi olarak hizmet vermekte olan yapı, dünyanın en önemli ve zengin müzeleri arasındadır.

SÜLEYMANİYE CAMİİ


Eski İstanbul'un sur içinde bulunan cami, Kanuni Sultan Süleyman tarafından, 1550-1559 yılları arasında Mimar Sinan'a yaptırılmıştır. İstanbul'daki en gösterişli camidir. Sinan'ın kalfalık dönemi eserleri arasında sayılır. Akustik ve havalandırma düzeniyle ünlenen Süleymaniye Camii'nin süslemeleri de dönemin en ünlü sanatçıları tarafından yapılmıştır. Caminin dört minaresinde, Kanuni'nin 10. padişah olduğunu gösteren 10 şerefe bulunmaktadır.

Camide kullanılan beyaz mermerler Marmara Adası'ndan, renkli mermerler Yemen'deki Belkıs kalıntılarından, yeşil mermerler ise Arabistan'dan getirtilmiştir.

ST. ANTUAN KİLİSESİ


Yapımına 1906'da başlanan kilise 1912 yılında ibadete açılmıştır. İstanbul'daki en büyük kilise olan St. Antuan, Fransisken tarikatına ait Katolik İtalyan kilisesidir. Mongeri'nin inşa ettiği bina, İtalyan gotiği tarzındadır. Avlusuna, İstiklal Caddesi'ne bakan ve kiliseye akar olması amacıyla inşa edilen altı katlı iki apartman bloğunun ortasındaki açıklıktan girilebilmektedir.

İtalyan rahiplerin yönetimindeki kilise, İstanbul'da yaşayan Latin-Katolik Hıristiyanların özellikle Noel'lerde toplandığı, en fazla cemaati olan, en popüler kilisedir.
 
MOSTAR KÖPRÜSÜ


Eski Mostar şehrinin mimari ve kentsel yapısının ayrılmaz bir parçası olan eser 1566-67 yıllarında inşa edilmiştir. Mimar Hayrettin'in eseridir. Mostar'ın simgesi haline gelen ve dünyanın en büyük tek gözlü taş köprülerinden biri olan köprü, 1993 yılında savaş sırasında yıkılmıştır. Büyük bir mimarlık mantığıyla estetiği buluşturan ve gerek sanatsal, gerekse bilimsel açıdan müstesna bir eser olan köprü, 2003 yılında, yeniden inşa edilerek hizmete açılmıştır.

BOĞAZİÇİ KÖPRÜSÜ


1973 yılında kullanıma açılan Boğaziçi Köprüsü Asya ve Avrupa yakalarını birbirine bağlayan ilk köprüdür.

Beylerbeyi ile Ortaköy arasındadır.

İstanbul'u simgeleyen yapılardan biri olan Boğaziçi Köprüsü, ‘İstanbul'un İncisi' olarak da tanımlanmaktadır. Asma köprü tekniği'yle inşa edilen köprünün ayakları arasındaki mesafe, 1074 metredir. Genişliği 33 metre , denizden yüksekliği 64 metre , ayaklarının yüksekliği ise 165 metredir.

ASPENDOS


2. yüzyılda Antalya'da inşa edilen tiyatro, Serik'in 6 kilometre doğusunda bulunan Aspendos antik kentinin en önemli yapısıdır. İmparator Antonius Pius döneminde yapılmıştır.

Kent, M.Ö. 5. yüzyılda Argoslular tarafından bir nehir limanı olarak kurulmuştur. Sahnesiyle birlikte günümüze ulaşan tiyatroda taş tabletler halinde bilet kullanıldığı bilinmektedir. 15.000 seyirci kapasiteli Aspendos, Anadolu'da İlkçağ'dan günümüze sağlam ulaşabilen dört tiyatrodan biridir.

Aspendos Tiyatrosu, Selçuklular zamanında istasyon olarak kullanıldığı dönemde gördüğü onarımdan ötürü günümüze bu kadar iyi durumda ulaşabilmiştir.

DOLMABAHÇE SARAYI


Sultan Abdülmecid tarafından 1848-1856 yılları arasında yaptırılmıştır. Mimarı Karabet Balyan'dır. Kullanım alanı 45.000 metrekareyi bulan sarayın duvarları neoklasik, ampir ve barok üsluplara özgü sütun ve bezemelerle kaplıdır. Rıhtım boyunca uzanan, simetrik ve girinti çıkıntılarla hareketlendirilen cephesi 284 metredir.

Atatürk, Cumhuriyet sonrası İstanbul'a gelen pek çok yabancı devlet başkanını ağırladığı Dolmabahçe Sarayı'ndaki odasında vefat etmiştir.

Saray bugün TBMM Milli Saraylar Daire Başkanlığı'na bağlı bir müzedir. Veliaht dairesi de 1937'den beri İstanbul Devlet Resim ve Heykel Müzesi olarak hizmet vermektedir.

SELİMİYE CAMİİ


Edirne'deki en görkemli Osmanlı yapısı olan Selimiye Camii, 2. Selim adına yaptırılmıştır. Mimar Sinan'ın ustalık dönemi eseri sayılır. 1568-1575 yılları arasında inşa edilen caminin üçer şerefeli ve her bir şerefesine ayrı merdivenlerle çıkılan 71 metre yüksekliğinde dört minaresi vardır.

İşlemeli kapısının açıldığı ön bahçe revaklarla süslü 18 kubbe ve sütunla çevrilidir. Caminin müezzin mahfili Kabe'nin tam yarısı olarak tasarlanmıştır.

Mermer minberi ve çinileriyle ünlü caminin çinilerinin bir bölümü Rusların Edirne'yi işgali sırasında sökülerek Rusya'ya götürülmüştür.

Cami, taş işçiliği, çinileri ve kalem işleriyle de büyük değer taşır.

GALATASARAY LİSESİ ( Mekteb – i Sultani )


 Galatasaray ilk kez 1481 yılında , Osmanlı İmparatorluğu’na devlet görevlisi yetiştirmek üzere İstanbul’da kurulmuştur. Galatasaray 500 yılı aşkın bir süredir bir eğitim ve kültür kurumu olarak varlığını sürdürmektedir ve Türk kültür hayatında önemli bir role sahiptir. Galatasaray 1868 yılında büyük bir reform geçirmiş, “ Galatasaray Mekteb-i Sultanisi “ adını almış; Cumhuriyetle birlikte de rol ve başarılarını sürdürmüştür. Galatasaray Türkiye’de pek çok edebiyatçı, yazar, bilim adamı, sanatçı,diplomat,öğretmen, devlet,siyaset ve iş adamı yetiştirmiştir. Galatasaray öğrencileri ve mezunları Çanakkale ve Kurtuluş savaşlarında da yer almışlardır.Galatasaray Spor Kulübü ve futbol takımı da Galatasaray Lisesi öğrencileri tarafından 1905 yılında kurulmuştur. Galatasaray’ın eski öğrencileri ve mezunlarını bir araya getiren Galatasaraylılar Derneği ise 1908 de kurulmuştur ve Türkiye’nin en eski sosyal kurumlarından birisi olarak varlığını sürdürmektedir
 
GALATA KULESİ


 1348 yılına ait kule, Tünel’le Karaköy arasındadır.
Bugün artık mevcut olmayan Galata surlarının baş kulesidir. İlk kule M.Ö. 6. yüzyılda ahşaptan yapılmıştır. Zamanımıza ulaşan kule Cenevizliler tarafından inşa edilmiştir.   
16. yüzyılda Kasımpaşa Tersanesi'nde çalıştırılan işçiler için zindan olarak da kullanılmış, daha sonraları tersanenin ambarı haline getirilmiştir.
3. Murat döneminde de gözlemevi olarak kullanılmıştır. Dünyanın ilk insan uçuşunu gerçekleştiren Hezarfen Ahmet Çelebi, Doğancılar'a kadar uzayan süzülüşüne Galata Kulesi'nden başlamıştır.
Bodrum katıyla birlikte 16 katlı kulenin yüksekliği,
62 metredir.
 
MEVLANA TÜRBESİ


1274 yılında inşa edilen eser Konya'dadır. Firuze çinilerle süslü kubbesi Selçuklu Dönemi'nin en güzel eserlerindendir. 16 dilimli yeşil kubbe, Türk çadırını andıracak bir mimari üslupta tasarlanmıştır. Dünyaca tanınan bu kubbe, Selçuklu Veziri Muhittin Pervane'nin eşi Gürcü Hatun tarafından Mimar Bedreddin Tebrizi'ye yaptırılmıştır. Semahane ile büyük kubbeli mescit Kanuni Sultan Süleyman tarafından yaptırılmıştır.
Mevlana'nın tüm dünyaya seslenen "Ne Olursan Ol, Gel" çağrısındaki sevgi ve hoşgörü nedeniyle, Anadolu ve çevresindeki çokkültürlülüğün eseri olan Miniaturk'te ziyaretçileri karşılayan ilk eserdir.
Atatürk'ün emriyle 1927 yılında "Konya Asarı Atika Müzesi" olarak törenle ziyarete açılmıştır.

DARÜŞŞAFAKA LİSESİ BİNASI



1868'te Fatih-Çarşamba'da inşasına başlanan bina 1873'te tamamlanmıştır. Bina Şehremini Server Paşa'nın başkanlığında oluşturulan bir kurulun denetimi altında yapılmıştır.

Osmanlı İmparatorluğu'nda bir özel eğitim kurumu tarafından kurulan ve yetenekli yoksul çocukların eğitimini amaçlayan ilk özel parasız okul olan Darüşşafaka, hizmetini 1873'ten 1993'e kadar 120 yıl süresince bu tarihi binasında sürdürmüştür.

İZMİR SAAT KULESİ


İzmir'in ünlü Konak Meydanı'nda, cami ile deniz arasında yer alan saat kulesi, kentin sembolü haline gelmiştir. 1901 yılında Sadrazam Küçük Sait Paşa tarafından yaptırılmıştır. 2. Abdülhamit'e tahta çıkışının 25. yıldönümü hediyesidir. Kulenin saati de Alman İmparatoru 2. Wilhelm'in hediyesidir. Kule o dönemde Hamidiye Kulesi adıyla anılmıştır.

İzmir'in işgali sırasında gazeteci Hasan Tahsin'in işgalcilere ilk kurşunu bu kulenin önünden attığı kaydedilmektedir.

İZMİT SAAT KULESİ


Sultan Abdülhamit’in tahta çıkışının 25. yılı nedeniyle, saat kulesi yapılması ile ilgili olarak valilere gönderilen irade sonucu, ülkenin pek çok yerinde saat kuleleri inşa edilmiştir. 1901 yılında İzmit Mutasarrıfı Musa Kazım Bey tarafından yaptırılan İzmit Saat Kulesi, Mimar Vedat Tek’in eseridir.
Sultan Abdülaziz’in Hünkar Köşkü’nün hemen önünde yer alan neoklasik üsluptaki saat kulesi dört katlıdır. Alt katta sebiller, en üst katta ise saat bulunur. Orta katın her cephesinde 2. Abdülhamit’in tuğrasına yer verilmiştir. Yapının sivri külahı kurşun kaplıdır.
20. yüzyıl boyu İzmit’in tarihi kent dokusunun ayrılmaz bir parçası olan saat kulesi, kentin simge eseri haline gelmiştir.

TBMM RARLAMENTO BİNASI


TBMM’nin halen çalışmalarını sürdürdüğü üçüncü binasının mimarı, 1938’de açılan proje yarışmasını kazanan Avusturya’lı mimar Prof. Clemens Holzmeister’dir. Temeli 26 Ekim 1939’da atılan bina 6 Ocak 1961’de açılmıştır.
TBMM binasının mimari özellikleri ve genel yapısı, Türkiye Cumhuriyeti’nin gücünü ve ölümsüzlüğünü simgeleyecek biçimde, ağır başlı, sağlam ve dayanıklı nitelikte tasarlanmıştır. Tüm mekanlar anıtsal, dengeli ve üç boyutlu bir düzenlemeyle ele alınmıştır.

TC. ZİRAAT BANKASI


1926-1929 yılları arasında İtalyan Mimar Guilio Mongeri tarafından yapılan Ziraat Bankası binası, 1. Ulusal Mimarlık Dönemi’nin önemli eserlerindendir.
Türkiye’nin en köklü bankalarından Ziraat Bankası’nın genel müdürlük binası olarak kullanıldıktan sonra müzeye dönüştürülmüştür. Bankanın 118. kuruluş yıldönümünün kutlandığı 20 Kasım 1981 tarihinde yurdumuzun ilk banka müzesi olarak hizmete açılmıştır.

HACI BAYRAM CAMİİ


Büyük mutasavvıf ve şair Hacı Bayram Veli adına yaptırılmıştır. Ankara'da bulunan cami 1427, türbe ise 1429 yılında inşa edilmiştir. İlk onarımı 16. yüzyılda Mimar Sinan tarafından yapılmıştır.
1947 tarihinde bir onarım daha gören türbede 8 sanduka bulunmaktadır.

AUGUSTUS TAPINAĞI


Hacı Bayram Camii'nin hemen yanındaki Augustus Tapınağı kalıntılarının büyük kısmı 1939 yılında yapılan kazılar sırasında gün ışığına çıkarılmıştır. Roma İmparatoru Augustus adına M.S. 10 yılında inşa edilen tapınak, Bizanslılar tarafından bir dönem kilise olarak kullanılmıştır.

ANTALYA YİVLİ MİNARELİ CAMİİ


Antalya Kaleiçi'nde bulunan Yivli Minare, Selçuklu Sultanı 1. Alaaddin Keykubat tarafından 1230 yılında yaptırılmıştır. Antalya'nın sembolü sayılmakta ve şehrin her yerinden görülebilmektedir. Silindir şeklindeki 8 yarım yivle süslü gövdesi kare bir taban üzerinde yükselmektedir.
Minarenin batı cephesinde bulunan Ulu Cami, Antalya'daki en eski İslam eseridir. Caminin doğu kapısında yer alan yazıtta, Bizans Kilisesi'nin yerine yaptırıldığı yazılıdır. Ulu Cami’yle birlikte medrese, mevlevihane ve iki türbe, bir külliye oluşturmaktadır.

CANAKKALE ŞEHİTLERİ ANITI


Çanakkale'de, Morto Koyu önündeki Hisarlık Tepe üzerindedir. Çanakkale'de şehit olan 250 bin askerin anısına yaptırılmıştır. Temeli 19 Nisan 1954 tarihinde atılan anıtın yapımı, 6.5 yılda tamamlanmıştır.
Anıt için 1944 yılında yapılan yarışmayı Mimar Doğan Erginbaş, İsmail Utkular ve Mühendis Ertuğrul Barla'nın projelendirdiği eser kazanmıştır. Açılışı 21 Ağustos 1960 tarihinde yapılan anıtın altında müze, yanında Mehmetçik Anıtı ve Türk Şehitliği bulunmaktadır.

SAFRANBOLU EVLERİ


Safranbolu evleri geleneksel Türk Evi’nin günümüze ulaşan nadir örneklerindendir. 18. yüzyıl sonlarından kalma konaklar, evler ve çeşmelerin oluşturduğu doku, bir açık hava müzesi görünümündedir.
Evlerde, zemin katta taş, üst katlarda ise iyi nitelikte ahşap kullanımı yaygındır. Taş zemin katlar, destek duvarı görevini de yaparak üst katları taşımakta, adeta sokak dokusu devam eder gibi görünmektedir.
Sokak döşemelerinde kaplama taş kullanılmıştır. Evler sokağa bitişik ve sokaklar genellikle dar, kıvrımlı, yokuş ve çıkmaz sokak şeklindedir. Sokakları, evlerin çıkma ve payandaları hareketlendirir.

MALABADİ KÖPRÜSÜ


Diyarbakır Silvan yakınlarında, Batman Çayı üzerindedir. Dünyadaki taş kemerli köprüler arasında en geniş kemere sahip köprüdür. Artukoğulları döneminde 1147 yılında Timurtaş bin İlgazi bin Artuk tarafından yaptırılmıştır.
Renkli taşlarla inşa edilen köprünün boyu 150, eni 7, yüksekliği ise alçak su seviyesinden kilit taşına kadar 19 metredir. Kemerinin her iki yanında kervan ve yolcular için iki barınak oda da bulunmaktadır.
Günümüzde ulaşım yeni bir köprüden yapılmakta ve eski Malabadi Köprüsü kullanılmamaktadır.

ADANA TAŞ KÖPRÜ


Adana, Seyhan Nehri üzerindeki Taş Köprü Seyhan Köprüsü adıyla da bilinmektedir. 2. yüzyılda Roma İmparatoru Hadrianus tarafından yaptırılmıştır. Harun Reşit döneminde yapılan eklentilerle Adana Kalesi'ne birleştirilen köprü, döneminin ticaret yollarını birbirine bağlayan önemli bir yapıdır.
Aralıklarla beş büyük onarım geçiren 319 metre uzunluğunda ve 13 metre yüksekliğindeki köprünün 21 kemeri bulunmaktadır. Ortadaki büyük kemerin üzerinde iki aslan kabartması yer almaktadır. Bugün bu kemerlerden yalnızca 14'ü ayaktadır.

AŞIK PAŞA TÜRBESİ


1322 yılında inşa edilen türbe, Kırşehir'dedir. Eretna Beyliği dönemine aittir. Kesme taştan yapılmıştır; Orta Asya etkileri taşır.
Türk dili üzerine araştırmalarıyla bilinen mutasavvıf ve halk şairi Aşık Paşa adına yapılmıştır. İstiridye kabuğu şeklindeki taç kapısının güzelliyle dikkat çeker

DİYARBAKIR ULU CAMİİ


Diyarbakır Surları üzerinde Harput Kapısı ile Mardin Kapısı’nı birleştiren eksenin batısında yer alan cami, Anadolu’daki en eski camidir.
İlk yapının 639’da Diyarbakır’ın Arapların eline geçmesinden hemen sonra kentteki bir kilisenin camiye çevrilmesiyle yapıldığı ileri sürülür. Duvarlarında bulunan Selçuklu, Artuklu, Akkoyunlu, Karakoyunlu ve Osmanlı dönemlerinden kalma 20 kadar yazıttan bu dönemlerde onarım gördüğü anlaşılmaktadır.

BURSA YEŞİL TÜRBE


Çelebi Mehmed'e ait olan türbe, 1421 yılında, Bursa Yeşil Camii'nin yanında yapılmıştır. Şehrin her yerinden görülebilen Yeşil Türbe, Bursa'nın sembolü haline gelmiştir.
1. Mehmed Çelebi, 1421 yılında, türbeyi yaptırdıktan 40 gün sonra vefat etmiştir.
Türbede 8 sanduka daha bulunmaktadır.
Dışarıdan bakıldığında tek katlı görünen türbe, sandukanın bulunduğu salon ve bunun altında yer alan basık tonozlu mezar kısmıyla birlikte iki katlıdır. Sandukanın üzerinde altın yaldızla yazılmış bir kitabe bulunmaktadır.

Restorasyon

  • Restorasyon Forum
  • *****
  • İleti: 824
  • Cinsiyet: Bay
Ynt: istanbul - Miniatürk
« Yanıtla #1 : 26 Eylül 2009, 17:23:54 »
ERTUĞRUL GAZİ TÜRBESİ


Osmanlı İmparatorluğu'nu kuran Osman Gazi'nin babası ve Selçuklu Uçbeyi Ertuğrul Gazi'nin türbesidir. 14. yüzyılda yapılan ve yapım tarihi kesin olarak bilinemeyen türbe, Bilecik ilimiz sınırları içinde, Söğüt'tedir.
Söğüt, Ertuğrul Gazi'ye yaptığı hizmetler karşılığında Selçuklu Sultanı 1. Alaaddin Keykubat tarafından verilmiştir.
Türbenin, torunu 1. Mehmed Çelebi tarafından yaptırıldığı sanılmaktadır. 1886 yılında Sultan 2. Abdülhamit tarafından onartılmıştır.

SELÇUK İSA BEY CAMİİ


Selçuk'ta Artemis Tapınağı’yla Hıristiyan kilisesi Saint Jean arasındadır. 1375 yılında Aydınoğlu İsa Bey tarafından yaptırılmıştır. Mimar Şamlı Ali'nin eseridir. Türk mimarlık tarihinin Anadolu Beylikleri dönemine ait en eski ve gösterişli eserlerindendir. 19. yüzyılda kervansaray olarak da kullanılmıştır.Simetrik olmayan bir planla inşa edilmiştir.Yamaçta konumlandırılan caminin iki giriş kapısı batı ve doğu tarafındadır. Batı kapısı yazılar ve geometrik şekillerle süslüdür. Batı yönündeki duvarlar mermerle kaplı, diğer cepheler ise kesme taştandır. Cephesi, pencere kenarları ve her iki kubbesinin de kasnağı Selçuklu çinileriyle süslüdür.

KONYA ALAADDİN CAMİİ


Erken dönem Selçuklu eserlerinden olan Alaaddin Camii, Konya’dadır. Yapımına 1155 yılında başlanmış, Selçuklu Sultanı 1. Alaaddin Keykubat zamanında 1200 yılında tamamlandığından Alaaddin Camii adını almıştır. Mimar Mehmet Bin Havland'ın eseridir.Sultan 2. Kılıçarslan döneminde eklemeler yapılarak genişletilmiştir. İçinde Selçuklu Sultanı Kılıçaslan'a övgülerle dolu kitabeler bulunmaktadır.
Eski Arap stilindeki çok sütunlu camilerin Anadolu'daki en eski örneğidir. Yüzyıllar boyu birçok kez onarım görmüştür.

MANİSA MURADİYE CAMİİ


Osmanlı Sultanı 3. Murad tarafından 1583-1586 yılları arasında şehzadeler şehri Manisa'da yaptırılmıştır. Mimar Sinan'a atfedilmekle birlikte, o dönemde iyice yaşlanmış olan Sinan'ın yapımı İstanbul'dan yönettiği düşünülmektedir. Kesme taştan inşa edilen caminin giriş kapısı da ağaç oymacılığının şaheserleri arasında sayılmaktadır.

AMASYA YALI BOYU EVLERİ


Amasya'da Yeşilırmak kıyısındaki evler, 19. yüzyıl sonu, 20. yüzyıl başlarında inşa edilmişlerdir. Evlerin önemli bir özelliği, Anadolu'nun ilk prefabrik konutları olmalarıdır. Öyle ki, bir günde yerine monte edilmiş olanları vardır. Amasya evleri, Anadolu sivil Türk mimarisinin güzel örneklerindendir.

NEMRUD DAĞI KALINTILARI


Adıyaman Kahta'daki Nemrut Dağı'nda, 2206 metre yükseklikteki Kommagene Krallığı'na ait kalıntılardır. Dünyanın 8. harikası olarak anılan kalıntılar,M.Ö. 80-M.S. 72 yılları arasına aittir.
Nemrut Dağı'ndaki açıkhava tapınağının doğu setinde 8 adet yontma taşlı, tahtların üzerine oturmuş, 8-10 metre yüksekliğinde büyük tanrı heykelleriyle kopmuş baş heykelleri bulunmaktadır.
Kalıntılar, 1881 yılında Almanlar tarafından keşfedilmiş, 1984 yılında restore edilmiş ve alan, 1989 yılında Milli Park ilan edilmiştir.

MERYEM ANA KİLİSESİ


İzmir'deki eserin geçmişi Roma Dönemi'ne kadar uzanmaktadır. Antik çağda meyve sebze hali olarak inşa edilen yapı, Hıristiyanlığın yaygınlaşmasından sonra kiliseye dönüştürülmüştür.
5. yüzyılda konsilin toplantı yerlerinden biri olarak da kullanılan Meryem Ana Kilisesi'nin bugün yalnızca Apsis bölümü ayakta kalmıştır. Miniaturk'te kaynaklara dayanılarak eserin bütününün maketi yapılmıştır

KONYA KARATAY MEDRESESİ


1251 yılında Selçuklu Veziri Karatay tarafından yaptırılan eser, Konya'dadır. Medresenin açılış töreninde Mevlana ve Şems-i Tebrizi de bulunmuşlardır.
Gök rengi ve beyaz mermerden yazı ve desenlerle süslü kapısı, Selçuklu taş işçiliğinin şaheserlerindendir.
Bina, 1955 yılından bu yana Çini Eserleri Müzesi olarak kullanılmaktadır.

KARAMAN HATUNİYE MEDRESESİ


1382 yılında inşa edilen eser Karaman'dadır. Osmanlılardan sonra en kudretli ve devamlı Türk beyliği olan Karamanoğulları'ndan günümüze kalan pek çok eserden biridir. Mimarı Numan bin Hoca Ahmet'tir. Nefise Sultan Medresesi adıyla da bilinir. Kesme taştan dikdörtgen planlı yapı, beyaz mermer portalıyla ünlüdür.
Günümüzde ağır bir onarıma ihtiyaç duyan eser, Miniaturk'te restorasyon sonrası alacağı görünümle sergilenmektedir.

EFES CELSUS KÜTÜPHANESİ


İzmir, Selçuk'tadır. Roma döneminde 115-117 yılları arasında yapılan kitaplık, iki katlı cephesinin görkemli mimarisiyle ünlüdür.
Yapının kalıntıları üzerinde yapılan çalışmalar, ön cephenin iki katlı görünümüne karşın, yapının üç katlı olduğunu göstermektedir. Rulolar halindeki el yazmaları, galerilerden oluşan üst katlardaki dolap nişlerinde saklanmıştır.
3. yüzyılda bölgeyi sarsan depremler sırasında okuma salonu yanarak tahrip olan kitaplığın ön yüzü daha sonra, eski basamakların üstüne su havuzu yapılmasıyla bir çeşmenin görkemli arka duvarı haline getirilmiştir.
Kitaplığın ön yüzünün de Ortaçağ'da yine yer sarsıntısı sonucu yıkıldığı sanılmaktadır.

SİVAS GÖK MEDRESE


Sivas'ın sembolü haline gelen Gök Medrese, Selçuklu Başveziri Sahip Ata tarafından 1271 yılında Mimar Kaluytan'a yaptırılmıştır. Asıl adı Sahibiye Medresesi olan yapıya, minarelerinde bulunan çiniler nedeniyle Gök Medrese denilmektedir. Çifte minareli taç kapısı ve kapının üzerindeki süslemeler, yapının en görkemli bölümüdür. Süslemelerde 12 tür hayvan başı, yıldız ve hayat ağacı motifleri kullanılmıştır.
Duvarları yontma kalker taşından yapılan medresenin minareleri 25 metre uzunluğundadır.
1934-1967 yılları arasında müze olarak kullanılmıştır

HALİKARNAS MOZOLESİ


M.Ö. 4. yüzyıla ait eser, dünyanın antik çağdaki 7 harikasından biridir. Mısır Piramitlerinin görkemiyle yarışmak amacıyla Bodrum'da inşa edilmiştir.
Pers Valisi Maussolos'un anısına eşi tarafından yaptırılmıştır. Eşinin de aynı yere gömülmesinin ardından lahit kısmı özel bir düzenekle kilitlenmiştir.
Mozole kelimesi Pers Valisi Maussolos'un adından gelmektedir. Mozolenin parçaları bugün Londra'da British Museum'da sergilenmektedir.



ZEUS SUNAĞI


M.Ö. 197-159 yılları arasında İzmir’in Bergama ilçesindeki antik Pergamon kentinde inşa edilmiştir. Pergamon kralının zaferlerini anlatan ve Zeus ile Athena’ya adanan anıtta mitolojik Yunan tanrılarının tümü yer alır.
Sütunları Ion düzenindeki eser Helenistik dönem heykel sanatının ve Bergama heykelcilik okulunun en görkemli kabartma örneklerini taşır.
1878 yılında Almanlar tarafından keşfedilerek Osmanlı hükümetinin izniyle Berlin’e götürülmüştür. Berlin’de sergilendiği müze Pergamon Müzesi adıyla anılmaktadır

DİVRİĞİ ULU CAMİİ


1229 yılında inşa edilen eser, Sivas’tadır. Mengücoğlu Sultanı Ahmet Şah tarafından yaptırılan eserin mimarı Ahlatlı Hürremşah'tır. Üzerindeki kitabelerde Selçuklu Sultanı 1. Alaaddin Keykubat'a övgüler yazılıdır.
Bezemeleri ve mimarisi nedeniyle, bitişiğindeki darüşşifa ile birlikte UNESCO'nun Dünya Mirası listesinde yer almaktadır. Özellikle oymalı geometrik ve çiçek motifli taç kapısıyla Anadolu'daki en önemli eserlerdendir

KONYA İNCE MİNARELİ MEDRESE


1260-1264 yılları arasında Selçuklu Başveziri Sahip Ata tarafından Konya'da yaptırılmıştır. Taçkapısında mimarının Abdullah Oğlu Keluk olduğu yazılıdır. Hadis dersleri verilmek üzere yaptırıldığından, döneminde Darülhadis adıyla anılmıştır. Çinilerle süslü minaresi ve işlemeli taş kapısıyla ünlüdür.
1956 yılında kısmen restore edilen İnce Minareli Medrese, Selçuklu Dönemi Taş ve Ahşap Eserler Müzesi olarak kullanılmaktadır. 1901 yılında düşen bir yıldırımla ilk şerefeye kadar yıkılan minaresi, Miniaturk'te restorasyon sonra alacağı görünümle sergilenmektedir.

AKSARAY SULTAN HAN


Aksaray’da, kendi adıyla anılan Sultan Han kasabasındadır. Anadolu Selçuklu Sultanı 1. Alaaddin Keykubat tarafından yaptırılan eser 1229 yılında tamamlanmıştır. Mimarı Şamlı Muhammed bin Havlan’dır.
4800 metrekare alanıyla Anadolu’daki Selçuklu kervansaraylarının en büyüğü olan Sultan Han, klasik Selçuklu kervansaray şemasının da en çarpıcı örneklerindendir.

NİĞDE ALAADDİN CAMİİ


Niğde'deki eser, 1223 yılında Selçuklu Sultanı 1. Alaaddin Keykubat tarafından yaptırılmıştır. Niğde'nin en eski eseri olan caminin mimarı Mahmut Oğlu Sıddık'tır. Geometrik motiflerle süslenen doğu kapısında mimarına ve Alaaddin Keykubat'a övgüler yer almaktadır. 1970 yılında onarılan eser Ulu Cami adıyla da anılmaktadır.

PERİ BACALARI


Eşine ender rastlanan Nevşehir'deki doğal oluşum, dünyada Kapadokya, Türkiye'de ise görüntüsünden ötürü Peribacaları adıyla anılır. Kapadokya ‘Güzel Atlar Ülkesi’ anlamına gelir. Kayalık vadide erozyon sonucu meydana gelen volkanik tüflerden oluşmuştur.
İçleri Bizans döneminde Roma işkencelerinden kaçan Hıristiyan papazları tarafından oyularak birkaç katlı kilise ve manastır haline getirilmiştir. Bu eserlerden 360 kadarı günümüze ulaşabilmiştir. Haç şeklindeki kiliselerin duvarlarında 8’le 14. yüzyıllar arasında yapılmış muhteşem freskler bulunmaktadır.

KAYSERİ DÖNER KÜMBET


Kayseri'de 1276 yılında inşa edilmiştir.
Selçuklu Sultanı 1. Alaaddin Keykubat'ın kızı Şah Cihan Hatun için yaptırıldığından Şah Cihan Hatun Kümbeti olarak da bilinir. Sarımsı renkli kesme taştan yapılan kümbet, kare taban üzerine oturtulmuş silindirik gövdeye sahiptir.
Türbenin 12 yüzünün her biri bitkisel ve geometrik motiflerle süslenmiştir.
Türbeye iki yönlü, dar bir merdivenle çıkılır. Kapı üzerinde bazı yerleri kırılmış insan başlı iki aslan kabartması bulunmaktadır.

PAMUKKALE


Denizli ilimizdeki doğal oluşumun dünyada bir başka örneği daha bulunmamaktadır. 35°C sıcaklıktaki karbon dioksit yönünden zengin kireçli suyun akarken donarak oluşturduğu basamaklı havuzlardır. Pamuğa benzer görüntüsü ve çevredeki tarihi kale kalıntıları nedeniyle Pamukkale adını almıştır.
Şifalı suyu kalp, damar sertliği ve sinir hastalıklarının tedavisinde faydalı görülmektedir. Son yıllarda kirlenerek beyaz rengini kaybetmeye başlamasından ötürü ziyaretçilerin travertenlerde dolaşmasına sınırlama getirilmektedir.

HACI BEKTAŞ-I VELİ KÜLLİYESİ


Bektaşi tarikatının esin kaynağı ve yeniçerilerin piri sayılan büyük Türk mutasavvıfı Hacı Bektaş-ı Veli’nin Nevşehir ilimizdeki türbesidir. 14. yüzyılda inşa edilmiştir. Antalya’daki Abdal Musa Dergahı ve İstanbul’daki Merdivenköy Şahkulu Dergahı gibi Bektaşi tekkelerinin pirevi olarak bilinir.
Türbede Hacı Bektaş-ı Veli ile birlikte kendisine hizmet eden 41 kişinin daha mezarı bulunmaktadır. 19. yüzyılda geçirdiği onarım sonucu bugünkü durumunu alan Hacı Bektaş-ı Veli Türbesi önemli bir ziyaret yeridir.

ATATÜRK OLİMPİYAT STADYUMU


Yeni ve modern bir stadyum olan Atatürk Olimpiyat Stadyumu, İstanbul'un Olimpiyat Oyunları'na ev sahipliği yapma çalışmaları sırasında inşa edilmiştir. Son derece modern ve görkemli bir yapısı olan stadyum 82.000 seyirci kapasitelidir. Olimpiyat Oyunları kapsamında yer alan spor karşılaşmaları için elverişlidir.

BELEDİYE SARAYI


İstanbul Büyükşehir Belediyesi Belediye Sarayı, 1953 yılında bir ulusal yarışma sonucu birincilik alan mimar Nevzat Erol'un projesine göre yapılmıştır. Belediye Sarayı, abartılı olmayan mimarisi ile, inşa edildiği tarihi çevreyle doğrudan ilişki kurmayan, ancak onu geriye de itmeyen modernist bir uygulamadır. Bu yönüyle, belediye sarayı binası Türkiye mimarlığının gelişim sürecinde önemli bir dönüşümün işareti sayılmaktadır.
Belediye Sarayı 2002 yılında onarıma alınmıştır.

MİMAR SİNAN TÜRBESİ


Mimar Sinan'ın ölümünden kısa bir süre önce 1588 yılında yaptığı türbe Süleymaniye Camii'nin köşesindedir. Penceresinin üstünde Mustafa Sai Çelebi'nin büyük usta için yazdığı 15 mısralık hayat hikâyesi bulunmaktadır.
Türbe, 1933 yılında restore edilmiştir.

KIRKÇEŞME SU YOLU SİSTEMİ


İstanbul’da yapılmış tarihi su tesislerinin en büyüğü olan Kırkçeşme su tesislerini dönemin padişahı kanuni Sultan Süleyman tarafından 1554-1563 yılları arasında mimar Sinan’a yaptırılmıştır.
55.374 m. uzunluğundaki dev isale hattı üzerinde Mağlova kemeri, güzelce kemer, paşa kemeri gibi 33 adet su kemeri birbirine ekleyerek Belgrad ormanlarındaki suları İstanbul’a ulaştıran Mimar Sinan Kırkçeşme su tesisleriyle mimarlık ve mühendislik bakımından eşsiz bir eser ortaya koymuştur. Yapıldığı dönemde ortalama günlük 5.720 m3 su ulaştırmaktaydı.

Parkımızda sergilediğimiz Kırkçeşme su tesisinin bir bölümü olan su havzası, kirazlı bent, baş havuz, Mağlova kemeri, güzelce kemer, paşa kemeri, şehzadebaşı su terazisi ve Saliha Sultan çeşmesi mimarlık ve mühendislik harikası su tesisinin nasıl çalıştığını gözler önüne sermektedir.

ANADOLU HİSARI


1394 yılında Yıldırım Bayezıt tarafından yaptırılan ve Fatih Sultan Mehmet döneminde genişletilen hisar, İstanbul'daki en eski Türk eseridir. Bulunduğu semte adını vermiştir. Boğaz'ın en dar yerinde bulunan hisar, geçişleri kontrol altına almayı amaçlamaktadır. Güzelce Hisar ve Yenice Hisar adlarıyla da anılır.
Rumeli Hisarı ile karşı karşıyadır. Cumhuriyet döneminde müzeleştirilen hisar, Miniaturk'te içinden yol geçirilmeden önceki haliyle sergilenmektedir.

KIZ KULESİ


İstanbul'un simgelerinden olan eserin tarihi, efsanelerden ayıklanamamaktadır.
Türkiye'de yaygın olan efsaneye göre, devrin yöneticisi, rüyasında, çok sevdiği kızını yılan sokması sonucu kaybettiğini görür. Denizin ortasında bir kule yaptırır ve kızını kuleye kapatır. Ne var ki, kızına yolladığı üzüm sepetinin içine sızan yılan, güzel prensesin ölümüne neden olur.
Bugüne ulaşan kule, 1719’da Nevşehirli İbrahim Paşa tarafından yaptırılan taş kuledir.
Harem ve Salacak kıyıları arasında, kıyıya 180 metre mesafedeki kayalar üzerinde yer alan taş kuledeki fenerde, 3 saniyede bir, 4 mil uzaktan görünen kırmızı bir ışık yanıp sönmektedir. Kız Kulesi, bugün motor ve kayıklarla ulaşılan bir restoran olarak kullanılmaktadır.

DOLMABAHÇE SAAT KULESİ


Dolmabahçe Sarayı’nın Hazine-i Hassa Kapısı ile Dolmabahçe Camii arasındadır. 1890-94 yılları arasında inşa edilen eser 1895 yılında açılmıştır.
Mimarının Sarkis Balyan olduğuna dair bilgiler ağırlıktadır. Üzerindeki saatlerin Fransa’dan getirtildiği eserde barok, neoklasik ve ampir üslup öğeleri bir arada kullanılmıştır.
27 metre yüksekliğindeki kesme taştan kule, kare bir taban üzerinde dört katlıdır.

KULELİ ASKERİ LİSESİ


Çengelköy’ün en ünlü yapılarından biri olan Kuleli, aynı yerde yapılan ve aynı adla anılan eserlerin üçüncüsüdür. Biri köşesinde diğeri de ortasında yer alan iki kule nedeniyle ‘Kuleli’ adı verilmiştir. Günümüze ulaşan yapı, 1863 yılında Sultan Abdülaziz tarafından inşa ettirilmiştir. Rokoko üslubundaki iki katlı bina Selimiye Kışlası’nın daha küçük bir modelidir.
Dönem dönem kışla ve hastane olarak da hizmet veren yapı 1947 yılından bu yana askeri lise olarak kullanılmaktadır. 1967 yılında geçirdiği onarım sırasında sembolik kuleleri yeniden inşa edilmiştir.

EYÜP SULTAN CAMİİ


Hz. Muhammet’in sancaktarı Ebu Eyyup El-Ensari’nin İstanbul kuşatması sırasında şehit düştüğü yere, İstanbul’un fatihi Sultan 2. Mehmet tarafından yapılmıştır.
Eyüp Sultan adına inşa edilen cami, aynı zamanda İstanbul’un ilk camisi olma özelliğini taşır. Zamanla harap hale gelince, minareler korunarak cami yıktırılmış, Sultan 3. Selim tarafından yeniden yaptırılmıştır. Günümüze ulaşan da, barok üslubunda yaptırılan bu camidir.
Tahta çıkan Osmanlı şahzadelerinin kılıç kuşanma törenleri burada yapılmıştır.
Eyüp Sultan Camii, manevi kimliğin simgeleri sayılan türbeleri ve tekkeleriyle birlikte kutsal bir ziyaretgah yeri işlevi görmektedir.

BEYLERBEYİ SARAYI


Sultan Abdülaziz tarafından 1861-1865 yılları arasında Mimar Sarkis Balyan'a yaptırılmıştır. İstanbul Boğazı'nın Anadolu yakasında, Kuzguncuk’la Çengelköy arasındadır. Dış mimarisi neoklasik üsluptadır. İki katlı yazlık sarayın harem ve selamlık bölümlerinde altı salon, yirmi dört oda bulunmaktadır. Süslemesinde resim de kullanılan sarayın tavan süslemelerinin eskizlerini bizzat Sultan Abdülaziz yapmıştır.
Sarayın bahçesinde ve sahilde çeşitli zamanlarda inşa edilmiş köşklerle birlikte, çok sayıda aslan heykeli de bulunmaktadır. Kıyıdan başlayarak yukarıya doğru setler biçiminde yükselen bu bahçeler, son dönem Osmanlı mimarlığının özgün çizgilerini sergilemektedirler. En üstteki set bahçesinde bir de havuz bulunmaktadır.

HİDİV KASRI


Çubuklu'da koruluk içindedir. Mısır Hıdivi Abbas Hilmi Paşa tarafından 1907 yılında İtalyan mimar Delfo Seminati'ye yaptırılmıştır. Art Nouveau tarzındadır. Neo-Klasik, Neo-İslam, Neo-Osmanlı öğelerle bezenmiştir. Sütun başlıklarına, duvarlara, tavanlara, çiçek, meyve ve av hayvanlarının resimleri işlenmiştir.
270 dönüm bahçe içinde yer alan Hıdiv Kasrı 1000 metrekarelik alanda, şato biçiminde inşa edilmiştir.
Binanın büyük seyir kulesine birinci kattan girilmektedir. Balkonlu bir orta katı ve açık üst terası bulunan kuleye hem asansör hem de merdivenle çıkılabilmektedir. 1937 yılında Atatürk'ün rızasıyla, İstanbul Belediyesi tarafından satın alınan kasır, restoran olarak işletilmektedir

ÇIRAĞAN SARAYI


Yapımına 1863 yılında başlanan saray ara verilmesi nedeniyle 1872 yılında tamamlanabilmiştir. Sultan Abdülaziz tarafından yaptırılan eserin mimarı, Karabet Kalfa'nın oğlu Sarkis Balyan'dır. Yapımında en değerli taşlar kullanılmış, kapı tokmakları dahil pek çok parça som gümüşten imal edilmiştir.
1909'da Meclis-i Mebusan'ın taşındığı Çırağan Sarayı 1910'da geçirdiği yangında büyük hasar görmüştür. 1987'de restore edilen bina, bugün İstanbul'un en ünlü otellerinden biridir.

ATATÜRK HAVA LİMANI


1938 yılında Yeşilköy adıyla uçuşa açılan Türkiye'nin ilk havalimanıdır. İlk seferler İstanbul- Ankara arasında gerçekleştirilmiştir. Havalimanının adı 1985 yılında Atatürk Havalimanı olarak değiştirilmiştir.
1998 yılında yenilenmeye başlanan havalimanı bugün dünyanın en hızlı inşa edilen dış hatlar terminaline sahiptir. Terminal, aynı anda 18 uçağa hizmet verebilmektedir. Atatürk Havalimanı, modern tasarımı ve teknolojik donanımlarıyla binlerce yolcuya konforlu bir havayolu ulaşımı sağlayarak konusunda hizmet vermektedir.
Miniaturk'te havalimanı 7 uçak maketiyle canlandırılmıştır.

PROFİLO ALIŞVERİŞ MERKEZİ


Mecidiyeköy’de 1953 yılından başlayarak inşa edilen ve fabrika olarak kullanılan binalar alışveriş merkezine dönüştürülerek 1998’de hizmete açılmıştır. Mimari proje ve uygulamayı Profesör Utarit İzgi’nin danışmanlığında Profilo mimari bürosu ve inşaat grubu gerçekleştirmiştir. Alışveriş merkezinin yanı sıra sinema, tiyatro, kültür, sanat, eğlence amaçlı işlevleri de içeren yapı, 110.000m kapalı alanıyla günde ortalama 30.000 kişinin ziyaret ettiği çekim noktalarından biridir. Türkiye’nin ilk İSO 9002 kalite belgeli alışveriş merkezi olan Profilo ayrıca yenileme projesiyle “Yılın Alışveriş Merkezi” seçilmiş ve “Tüketiciyle Dost Altın Kalite” ödülünü almıştır.

SADULLAH PAŞA YALISI


Boğaziçi'ndeki en güzel yalılardan biri olarak anılan Sadullah Paşa Yalısı, Çengelköy sahilindedir. 1770'lerde, 3. Selim döneminde yapıldığı sanılan yalının mimarı bilinmemektedir. Adını taşıdığı Sadullah Paşa'dan çok daha eski olan yalının ilk sahibinin saray görevlilerinden biri olduğu sanılmaktadır.
Bugün yalnız harem bölümü ayakta olan lebiderya yalı, geleneksel Türk konutlarının tüm özelliklerini taşımaktadır.
1950 yılında TAÇ Vakfı tarafından finanse edilen büyük bir onarım geçiren yalıya aşı boyalı rengi de bu onarımda verilmiştir. Yalının mülkiyeti daha sonra malikler tarafından kurulan TEK-Esin Vakfı’na bağışlanmıştır

ÖRME SÜTUN


4. yüzyılda kalker bloklarından örülerek yapılan Örme Sütun 32 metre yüksekliktedir. Yapılan kazılar sonucu, dört yüzünde birer çeşme olduğu görülmüştür

BURMALI SÜTUN


31 Grek kentinin birleşerek Persler’e karşı zafer kazanmalarının anısına, Persler’in silahları eritilerek yapılan Burmalı Sütun M.Ö. 5. yüzyıla tarihlenmektedir. Bugün 5.5 metre yüksekliğindeki kısmı ayakta kalan anıtın orjinal yüksekliği 8 metredir

MISIR DİKİLİTAŞ


Dikilitaş, Mısır'daki Karnak Tapınağı'na M.Ö. 1547 yılında dikilmiş, 390 yılında İstanbul'a getirilmiştir. Kırmızı porfirden 25 metre yüksekliğindeki yekpare anıtta hiyeroglif ile firavunun zaferleri anlatılmaktadır

ALMAN ÇEŞMESİ


1901 yılında Alman İmparatoru Kayzer 2. Wilhelm tarafından Sultan 2. Abdülhamit'e hediye olarak Almanya'da yaptırılmıştır. Tasarımının bizzat Kayzer tarafından yapıldığı sanılmaktadır.

KUZEY DENİZ SAHA KOMUTANLIĞI


Kasımpaşa’da Haliç kıyısında yer alan divanhanelerin ilki Fatih Sultan Mehmet tarafından yaptırılmıştır. Bugüne dek aynı yerde yaptırılan beş divanhaneden dördü yıpranma ve çökme nedeniyle kullanılmaz hale gelerek yıkılmıştır. Günümüze uluşan bina, Sultan Abdülaziz döneminde yapımına karar verilen divanhanedir. 1867 yılında hizmete açılan binada padişahı ziyarete gelen elçiler ağırlanmıştır, Bahriye nazırları çalışmalarını hünkar dairesinde yürütmüşlerdir. Tarihte Şark Meselesinin konuşulduğu 1876 Tersane Konferansı ve Musul Meselesi de bu binada görüşülmüştür. Halen Kuzey Deniz Saha Komutanlığı olarak hizmet vermektedir.

HASEKİ HÜRREM HAMAMI


1556'da Hürrem Sultan için yaptırılan Haseki Hürrem Hamamı, Sultanahmet ile Ayasofya arasındadır. Ayasofya Hamamı ve Hürrem Sultan Hamamı adlarıyla da bilinir. Mimar Sinan'ın yaptığı en büyük hamamdır. Kadınlar ve erkekler için bir duvarla ayrılan iki ayrı bölümü bulunmaktadır.
Asırlarca hamam olarak kullanıldıktan sonra, önce belediyenin benzin deposu, daha sonra da Devlet Matbaası’nın deposu haline getirilmiş, erkekler kısmı ile kadınlar kısmı arasındaki kalın duvarda kapı açılmıştır. 1989 yılında aslına uygun olarak restore edilen hamamın ahşap soyunma odaları da yeniden yapılmış ve fıskiyeli havuz yerine yerleştirilmiştir. Onarımdan sonra halı satış yeri olarak kullanılmaya başlanmıştır.

AYA İRİNİ


537 yılında Bizans İmparatoru 1. Justinianus tarafından Ayasofya ile birlikte yaptırılmıştır. Grek-Ortodoks kilisesidir. İstanbul'un fethinden sonra Topkapı Sarayı'nı çevreleyen surların içinde kalan kilise, hiçbir zaman camiye çevrilmemiştir.
İstanbul'un fethedildiği ilk günden itibaren 1846 yılına kadar silah deposu olarak kullanılmıştır. İyi bir akustiği olan binada bugün İstanbul Müzik Festivali çerçevesinde konserler düzenlenmektedir. -

YEREBATAN SARNICI


Tarihi yarımadada günümüze ulaşan az sayıda erken dönem mimarlık örneklerinden biri olan Yerebatan Sarnıcı, Doğu Roma İmparatorluğu’nun en görkemli dönemine aittir.
6. yüzyılda, kente su dağıtımını sağlamak amacıyla Justinianus tarafından yaptırılmıştır.
Genellikle İyon ve Korent üslupları taşıyan sütunların arasında az sayıda işlenmeden bırakılmış Dor stili başlıklara da rastlanır.
1968 yılında kolon ve çatlakları onarılan, 1985 yılında da İstanbul Büyükşehir Belediyesi tarafından restore edilen sarnıç 1987 tarihinde ziyarete açılmıştır.
Bugün İstanbul Büyükşehir Belediyesi adına Kültür A.Ş. tarafından işletilmekte olan sarnıçta çeşitli kültürel etkinlikler düzenlenmektedir.

SOĞUK ÇEŞME SOKAĞI


 Bab-ı Humayun'un sonunda, tarihi İstanbul evlerinin bulunduğu sokaktır. Topkapı Sarayı'nın duvarına yaslanmış cumbalı, kafesli, 2-3 katlı, 8-10 odalı ahşap evlerin oluşturduğu bu sokağın geçmişi 18. yüzyıla kadar inmektedir. Sık çıkan yangınlar ve bakımsızlık nedeniyle giderek yıpranan evler, özellikle 1960'lardan itibaren eski sahiplerinin de terk etmesiyle zamanla enkaz haline gelmiştir.
Turing tarafından 1985-86 yıllarında günün malzemesi kullanılarak, yeniden inşa edilen sokaktaki 9 bina, bir pansiyon dizisi haline getirilmiştir. Roma Sarnıcı da restore edilerek taverna olarak hizmet vermeye başlamıştır. Adlarını çevrelerine dikilen çiçeklerden alan evler, Yaseminli Ev, Mor Salkımlı Ev, Hanımelili Ev gibi adlarla anılır. Evlerden biri de İstanbul Kitaplığı olarak hizmet vermektedir.
 
YAPI KREDİ BANKACILIK ÜSSÜ


Yapı Kredi, verimliliği artırmak ve daha üstün bankacılık hizmeti verebilmek için, Türk bankacılığında devrim yaparak, tüm teknik altyapı ve merkezi operasyon faaliyetlerini tek bir noktada topladığı Bankacılık Üssü’nü Gebze’de 1997 yılında hizmete açmıştır.
Bankacılık Üssü 40 bin m2’lik kapalı alanı ile bankanın hızlı değişen gereksinimlerine uygun tasarlanan esnek mimari yapısı ile 2000 çalışanının severek çalıştığı bir ortam sunmaktadır.
Mimar John McAslan tarafından tasarlanan yapı, Birleşik Krallık Tasarım Konseyi (United Kingdom Design Council) tarafından düzenlenen yarışmada mimari tasarımıyla “Milenyum Ürünü” ödülünü kazanmıştır. 
 
ÜÇÜNCÜ AHMET ÇEŞMESİ


1728 yılına ait çeşme, Sultan Ahmet Meydanı'ndadır. Sadrazam Damat İbrahim Paşa tarafından Padişah 3. Ahmet adına yaptırılmıştır. Mimarı Mehmed Ağa'dır.
Mermer ve taşları Marmara Adası'ndan getirilmiştir.
Lale Devri eserlerinden olan çeşme, barok üslubuyla klasik Osmanlı üslubunu birleştirmektedir. İstanbul'un en güzel ve en ünlü çeşmesi olan eser, işleme ve bezemelerinin zenginliğiyle dikkat çekmektedir. Üzerinde yer alan "Aç Besmeleyle, iç suyu, Han Ahmed'e eyle dua" dizesi, ebced hesabıyla çeşmenin yapıldığı Hicri 1141 tarihini göstermektedir.

BÜYÜK POSTANE


Birinci Ulusal Mimarlık Akımı’nın öncüsü sayılan yapı, yurtdışında mimarlık eğitimi gören ilk Türk mimar Vedat Tek’in eseridir. 1909 yılında hizmete açılan binanın planında, iki yanındaki iki kulede biri alaturka diğeri alafranga iki saat olmasına karşın, saatlerin yerine önce Abdülhamit sonra Sultan Reşat’ın tuğralarına yer verilmiştir.
Sirkeci’deki eser bugün halen postane olarak hizmet vermektedir.

KÜÇÜKSÜ KASRI


Sultan Abdülmecid tarafından Mimar Nikoğos Balyan’a yaptırılan eser 1856 yılında tamamlanmıştır. Göksu Kasrı adıyla da anılır.
İstanbul Boğazı’ndaki nadide eserlerden biri olan kasrın özellikle deniz cephesindeki Barok-Rokoko bezemeleri ve merdiveni ilgi çekicidir.
Cumhuriyetten sonra Atatürk tarafından çeşitli devlet kabullerinde kullanılmış ve bu gelenek 1970 yılına dek sürdürülmüştür. 1983 yılından bu yana müze olarak hizmet vermektedir.

RUMELİ HİSARI


1452 yılında 2. Mehmet tarafından Boğaz'dan Bizans'a gelecek yardımı engellemek üzere yaptırılmıştır. Mimarı Muhittin Bey'dir. İnşası dört ay gibi kısa bir sürede tamamlanmıştır. Yaklaşık uzunluğu 250 metre olan hisarın eni 50-125 metre arasında değişmektedir. Üç farklı noktasındaki kulelerle Boğaz'a hâkim bir konumdadır.
Fetih'ten sonra Yedikule Zindanları'nın onarım gördüğü dönemde bir süre cezaevi olarak da kullanılmıştır. Bahçesinde Fatih döneminden kalma toplar, bir minare ve çeşme kalıntısı bulunmaktadır.
1958 yılında Rumeli Hisarı Müzesi adıyla ziyarete açılan hisar, bugün açık hava tiyatrosu olarak kullanılmaktadır

TAKSİM CUMHURİYET ANITI


1928 yılında İtalyan heykeltıraş Pietro Canonica tarafından İtalya'da yapılmıştır. 11 metre yüksekliğindeki anıtta kullanılan yeşil ve kırmızı mermerler İtalyan mermeridir.
Anıtın Harbiye yönündeki yüzünde 30 Ağustos Zaferi canlandırılmaktadır. Atatürk heykeli, Atatürk'ün Kocatepe'ye çıkarken çekilen fotoğrafları esas alınarak yapılmıştır.
Diğer yüzde Atatürk, İsmet İnönü ve Fevzi Çakmak'ı ordu ve halk arasında gösteren bir kompozisyon bulunur. İki yan yüzde ise kahramanlığı simgeleyen sancaklı askerler yer almaktadır.

AHRİDA SİNAGOGU


Balat Kürkçü Çeşme Caddesi üzerindeki sinagog, 1400'lü yıllarda Makedonya Ohri'den gelen Yahudilerce inşa edilmiştir. 600 yılı aşkın süredir aralıksız hizmet veren Ahrida, sayısız törene evsahipliği yapmıştır.
Sinagogun barok ihtişamını yansıtan rengarenk boyalı tavan ve duvarları, 17. yy sonunda restore edilmiştir

KARİYE MÜZESİ


İlk bina Edirnekapı'da 509 yılında yapılmış ancak depremde yıkılmıştır. Bugüne ulaşan binanın 1321 yılında inşa edildiği sanılmaktadır. Dört sütun üzerine dayalı, kubbeli bir kilise olarak inşa edilen yapı, 1511 yılında minare eklenerek camiye dönüştürülmüştür.
Uzun süre cami olarak kullanıldıktan sonra 1935 yılında Ayasofya Müzesi’ne bağlı Bizans Mozaik Sanatı Müzesi haline getirilmiştir. Değerli mozaik ve fresklerinden ötürü halen müze olarak hizmet vermektedir.

ZEYREK CAMİİ


Ana bina "Pantokrator" adıyla 1125 yılında manastır olarak inşa edilmiş, sonraki yıllarda eklemeler yapılmıştır. Ortodoks manastırları, tarikat yapıları olmaktan öte, hastane ve yaşlılar bakım evi olarak da kullanılan toplumsal yapılardır. Tıp eğitiminin de yapıldığı sanılan manastırda keşişlerin oluşturduğu bir kitaplık da bulunmaktadır.
Fetihten sonra bir süre medrese olarak kullanan yapı, bugün Kilise Camii adıyla da anılmaktadır.

YEDİKULE


İstanbul’u dışardan gelecek saldırılara karşı koruma amacıyla inşa edilmişlerdir. Uzunluğu 21 km’ye ulaşan surlar, Avrupa’nın en uzun savunma yapılarındandır. İstanbul, kuruluşundan bu yana, ilki M.Ö. 7. yüzyılda Megaralılar tarafından olmak üzere dört kez surlarla çevrilmiştir. 50’ den fazla kapısı ve üzerinde 300’ü aşkın burç bulunan surların inşasında açık renkli kefeki taşı kullanılmıştır. Fetihten sonra işlevini yitiren surların bugüne dek gördüğü en kapsamlı onarım 1986 yılında İstanbul Büyükşehir Belediyesi tarafından yapılmıştır.
Fatih’in İstanbul’u aldıktan sonra inşa ettirdiği ilk yapılardandır. İstanbul’un en eski kapısı olan Altın Kapı kapatılarak beşgen planlı bir avlu oluşturacak şekilde ördürülen hisarlardan oluşmuştur.

MEHMET ALİ PAŞA CAMİİ


Kahire Kalesi’nin en güzel tepelerinden biri üzerindeki eser, bütün Kahire’ye hakim konumdadır. Yapımına 1830 yılında Mehmet Ali Paşa döneminde başlanılan cami, 1848 yılında Mısır Hıdivi Abbas Hilmi Paşa döneminde tamamlanarak hizmete açılmıştır. Mimarı Boşnak Yusuf’tur.
Mehmet Ali Paşa’nın Kahire’de yaptırdığı tüm eserler gibi İstanbul’da 18. yüzyılda uygulanan barok ve rokoko üsluplarını yansıtmaktadır.

ŞAM İSTASYONU


Tarihi Hicaz Demiryolu’nun Şam’daki durağı, 1911 yılında inşa edilen Şam İstasyonu bugün hâlâ tüm ihtişamıyla ayaktadır.

KUDÜS ŞAM KAPISI


Kudüs’ü çevreleyen 4 kilometre uzunluğundaki surlarda bulunan 7 kapıdan biri olan Şam Kapısı ve Süleyman Surları’nın 1542 yılında Kanuni Sultan Süleyman tarafından onarımı gerçekleştirilmiştir.

BUDAPEŞTE GÜL BABA TÜRBESİ


Gül Dede olarak da bilinen ve Budin Kalesi kuşatması sırasında ölen Bektaşi dervişi Cafer’in türbesidir. Budapeşte’de 16. yüzyılda inşa edilen türbe, Balkanlardaki önemli Türk eserlerindendir.

SULTAN MURAT TÜRBESİ


Kosova’daki en eski Osmanlı mimari eseri olan türbe 14. yüzyılda inşa edilmiştir. Kosova topraklarında Türklüğün ve İslamın da ilk simgesidir.
Kosova Savaşı’nda öldürülen Sultan Murat Hüdavendigar Bursa’ya götürülerek oradaki türbesine defnedilmişse de Yıldırım yine de Kosova’da babası adına bir türbe yaptırmıştır.

ROMANYA GAZİ ALİ PAŞA TÜRBESİ


17. yüzyılda yapılan ve bugün Romanya sınırları içinde kalan Gazi Ali Paşa Türbesi, bölgedeki önemli Türk eserlerindendir. Türbenin altıgen planlı kubbesi yalnızca Romanya’da görülen bir tarzda asfaltla kaplanmış ve üzerine çakıl taşları serpiştirilmiştir.

BAŞTARDA 1657


Osmanlı Donanması’na ait kadırga sınıfının en büyük ve en gösterişli tipi olan baştardalar, 17. yüzyılda estetik açıdan en görkemli dönemlerini yaşamışlar ve adeta bir sanat eserine dönüşmüşlerdir.
Baştarda 1657, 32 sıra kürekli ve 750 personelli olup türünün en iyi örneklerinden sayılmaktadır.

OTOBAN MAKETİ


TEM’den 14 metre uzunluğunda bir kesitte iki tünel içinden dönüş yapan 40 aracın seyrettiği minyatür otoban hareketli figürlerimiz arasında yer almaktadır

KALENDER VAPURU


1911’de, İngiltere, Newcastle’da, Hawthorn, Leslie & Co. Ltd. tezgahlarında yolcu vapuru olarak yapıldı.1911’de hizmete girdi. Saatte 12.5 mil hız yapıyordu. Yazın 975, kışın da 793 yolcu alabiliyordu. 1981’de Kabataş’a bağlanarak kısa bir süre için “ Atatürk Müzesi “ haline getirildi. 25 Haziran 1984’te hizmet dışı bırakılarak Pendik Tersanesi’ne bağlandı.

rosemoon

  • Restorasyon Forum
  • ***
  • İleti: 233
  • Cinsiyet: Bayan
Ynt: istanbul - Miniatürk
« Yanıtla #2 : 26 Eylül 2009, 21:49:44 »
güzel paylaşım..teşekkürler..
...Bektüre Tasarım ve Danışmanlık...

Hiç hata yapmayan insan hiçbir şey yapmayan insandır,
Ve en büyük hata; kendini hatasız sanmaktır.

a.can.y

  • Restorasyon Forum
  • ***
  • İleti: 143
  • Cinsiyet: Bay
  • ReNoVaTiO
Ynt: istanbul - Miniatürk
« Yanıtla #3 : 27 Eylül 2009, 03:20:40 »
bu son derece faydalı yayın için teşekkürler...

cemre

  • Yeni Üye
  • *
  • İleti: 1
  • Cinsiyet: Bayan
Ynt: istanbul - Miniatürk
« Yanıtla #4 : 10 Ekim 2009, 00:06:13 »
süper bir yer görmeyenlere tavsiye ederim.....paylaşım içinde tşkler...

zuu83

  • Restorasyon Forum
  • **
  • İleti: 68
  • Cinsiyet: Bayan
Ynt: istanbul - Miniatürk
« Yanıtla #5 : 11 Ekim 2009, 00:02:35 »
görmek nasip oldu gerçekten çok güzel çalışmalar var özellikle istanbuldaki arkadaşlar gitmenizi tavsiye ederim  ;)

restoratör_semrauysal

  • Yeni Üye
  • *
  • İleti: 6
  • Cinsiyet: Bayan
Ynt: istanbul - Miniatürk
« Yanıtla #6 : 11 Ekim 2009, 13:54:57 »
arkadaşlar gitmeyenlerin gidip görmesini tavsiye ederim çok güzeller heleki yakından görüp incelerken insan nasıl yaptıklarına şaşıyor :)
________SMR___________

RESTORATÖR_SEMRAUYSAL
Ege Üni. Bergama MYO.

tekniker_semrauysal@hotmail.com

_________________________________________________

honour007
  • Restorasyon Forum
  • **
  • İleti: 55
  • Cinsiyet: Bay
Ynt: istanbul - Miniatürk
« Yanıtla #7 : 11 Ekim 2009, 20:22:49 »
:( bi türlü gidemedim ama en yakın zamanda gidicem :D
((: SoNGoKu :))

.....
  • Ziyaretçi
Ynt: istanbul - Miniatürk
« Yanıtla #8 : 09 Mayıs 2011, 21:26:08 »
 alkışlaalkışla alkışla alkışla çok işime yaradıı  alkışla alkışla alkışla alkışla alkışla

şovalye

  • Yeni Üye
  • *
  • İleti: 1
  • Cinsiyet: Bayan
Ynt: istanbul - Miniatürk
« Yanıtla #9 : 01 Haziran 2011, 23:55:34 »
mrb arkadaşlar    minyatürkü   gezip görmenizi isterim ... Ben minyatürkün tarihi eserlerinde    9 senedir çalışmış bulunmaktayım  gezip görülmeye deger eserler. ayrıca Antalya konyaaltında minicity     minyatürk parkın açılışıyla birlikte     yogun  çalışmalarımızda oldu  gezin görün  tarihi elinizin altına getirdik.

safa
  • Ziyaretçi
Ynt: istanbul - Miniatürk
« Yanıtla #10 : 09 Aralık 2011, 15:43:36 »
çok güzel olmuş:) ;)

 

* Bizi Takip Edin

Son Mesajlar

Ynt: KKTC Lefkoşa Selimiye Camii (Aya Sofya Katedrali) Gönderen: karacanenes
[25 Mart 2024, 12:09:22]


Teknik Personel Gönderen: TAŞYAPI
[24 Mart 2024, 16:13:27]


ÖN MUHASABE VE MİMAR PERSONEL ALIMI Gönderen: osman.blnk
[24 Mart 2024, 10:19:47]


Restorasyon alanında iş arıyorum Gönderen: Sudenur uysal
[22 Mart 2024, 19:19:58]


RESTORASYON ALANINDA DENEYİMLİ İNŞAAT TEKNİKERİ Gönderen: cabiyotlu
[22 Mart 2024, 11:02:48]


Ynt: NAKKAŞ/KALEMİŞİ/RESTARASYON EKİBİ Gönderen: nAKkaŞBey38
[22 Mart 2024, 01:59:53]

SimplePortal 2.3.7 © 2008-2024, SimplePortal