Restorasyon Forum

Hoşgeldiniz Ziyaretçi. Lütfen giriş yapın veya kayıt olun.

Restorasyon Forum - Reklam Alanı

Gönderen Konu: 520 yıllık Galata Mevlevihanesi'nin Restorasyon Çalışmaları Bu Yıl Tamamlanıyor  (Okunma sayısı 9731 defa)

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

RestorasyonForum

  • Yönetici
  • *****
  • İleti: 739
520 yıllık Galata Mevlevihanesi'nin Restorasyon Çalışmaları Bu Yıl Tamamlanıyor

Tarihî Galata Mevlevihanesi, İstanbul 2010 Avrupa Kültür Başkenti Ajansı'nın1 milyon 533 bin 812 TL'lik bütçesiyle yenilendi. Restorasyon yanı sıra Çevre düzenlemesi yapılan mevlevihanenin bahçesi ziyaretçilere daha iyi hizmet verecek.
 


İstanbul'un en eski Mevlevi tekkesi olan 520 yıllık Galata Mevlevihanesi, restorasyon çalışmalarının ardından yenilenen yüzüyle bu yıl ziyaretçilerini karşılayacak. Mevlevihane, İstanbul 2010 Avrupa Kültür Başkenti Ajansı tarafından yürütülen restorasyon ve yenileme çalışmalarıyla ihya edilen tarihî ve kültürel miras eserleri arasında yer alıyor. Mevlevi kültürünün gün ışığına çıkarılması ve günümüz müzecilik anlayışının sunduğu modern tekniklerle sergilerin yapılmasına yönelik 2009 yılında başlayan bakım, onarım ve koruma çalışmalarının tamamlandığı Mevlevihane, ajansın 1 milyon 533 bin 812 TL'lik bütçe desteğiyle yenilendi. Mevlevihanede ayrıca Osmanlı İmparatorluğu döneminin önemli dervişleri, neyzenleri ve divan şairlerinin kabirlerinin bulunduğu Hamuşan Hazire Alanı'nın restorasyonu da yapıldı. Restore edilen eserler arasında Halet Efendi Kütüphanesi, Halet Efendi Türbesi ve Şeyh Galip Dede Türbesi de bulunuyor. Çevre düzenlemeleriyle de mevlevihane bahçesinin ziyaretçilere daha nitelikli hizmet vermesi sağlandı. Galata Mevlevihanesi'nin yanı sıra Surp Vortvots Vorodman Kilisesi, Arap Camii, Haseki Külliyesi ve Kılıç Ali Paşa Camii de yenileme çalışmalarıyla ihya edilen eserler arasında yer alıyor. Ajansın Genel Sekreter Yardımcısı Mehmet Gürkan, kültürel miras alanında birtakım yeni yöntemlerle bilinçlenmeyi sağlayarak yol almaya çalıştıklarını söyledi. Projeler içinde en büyük ağırlığı kültürel miras ve kentsel projelere verdiklerine işaret eden Gürkan, "Bunun sonucunda da ulaştığımız 188 tane yapının restorasyonu, yeni kültür merkezi, müze yapımı İstanbul'a önemli bir katkıdır." dedi.



Galata Mevlevihanesi

Beyoğlu'nda Tünel tarafında Galip Dede Caddesindedir. Orijinal adı Kulekapı Mevlevihanesi olan Galata Mevlevihanesi, İstanbul’un fethinden sonra 1491 yılında Osmanlı’nın yeni başkentinde kurulan ikinci mevlevi tekkesidir. Theophile Gautier, Enmondo de Amicis gibi meşhur Batılı İstanbul gezginlerinin “Beyoğlu Mevlevihanesi”, “Kulekapı Mevlevihanesi” olarak sözünü ettiği mevlevihanenin bulunduğu yerde daha önce Bizans’ın St. Theodore Manastırı vardı.

Ağaçlarla kaplı bu ıssız yeri, Sultan II. Bayezid bostancıbaşılık ve beylerbeylik yapan İskender Paşa'ya verir, o da burada bir av çiftliği kurar. Mevlâna'nın torunlarından Sema-i Mehmet Dede, paşadan arazisinin bir bölümünü mevlevi dergâhı yapmak için ister. İskender Paşa da bu dileği kabul eder ve 1491'de Galata Mevlevihanesi'nin yapımına başlanır. Galata Mevlevihanesi, kuruluşundan kısa bir süre sonra halveti zaviyesine dönüşür; 17. yüzyıl başlarında Kasımpaşa Mevlevihanesi'nin kurucusu Sırrı Abdi Dede'nin çabalarıyla yeniden mevlevihane haline getirilir.

Girişte sol tarafta bulunan küçük mezarlıkta Şeyh Galip ve Nayi Osman Dede'nin mezarları bulunur.

Mevlevihane 27 Aralık 1975 tarihinde halkın ziyaretine açılmıştır. Divan Edebiyatı Müzesi olarak kullanılmaktadır. Her ayın ikinci ve son Cuma günleri düzenlenen sema gösterileri ile geçmişle günümüz arasındaki bağı devam ettirir.



A-A
Bu Foruma yaptığınız ilk ziyaretiniz ise, Forumumuzda bilgi alışverişinde bulunabilmeniz için öncelikle Kayıt olmalısınız. Üye olmayanlar Forumumuzda. Konu açamaz, Eklenti indiremez. Forumumuzu tam anlamıyla kullanmak için Üye olabilirsiniz..

aynurcnr
  • Yeni Üye
  • *
  • İleti: 1
  • Cinsiyet: Bayan
Galata Mevlevihanesi (bütün binaları ve mezarlıklarla beraber) 2005-2006 tarihlerinde Hüsnü Özyeğin Vakfı tarafından projelendirilmiştir.
Ana bina olan Semahane ise 2007-2008 tarihleri arasında Hüsnü Özyeğin Vakfı tarafından restore edilmiştir.
İstanbul 2010 Avrupa Kültür Başkenti Ajansı'nın bu dönemdeki çalışmalarla bir ilgisi yoktur.

edu
  • Yeni Üye
  • *
  • İleti: 2
  • Cinsiyet: Bayan
  • Ad Soyad: EDA UMUTOĞLU
  • Meslek: İÇ MİMARLIK
Merhaba ben iç mimarlık 2.sınıf öğrencisiyim rölöve ödevim için galata mevlevihanesinin ölçülerini aldım ve autocad çizimi lazım sadece bir kere ölçü almamıza izin verildi. Giremiyoruz bir daha elinizde varsa bana iletebilirseniz çok sevinirim.
edau mut99@gmail.com

 

* Bizi Takip Edin

Son Mesajlar

rqazsdwc Gönderen: how to buy tadalafil
[Dün, 10:54:29]


hmukamur Gönderen: metformin generic
[Dün, 10:33:51]


İnşaat Mühendisi - Saha Şefi Gönderen: Erdim Mimarlık
[26 Nisan 2024, 20:48:51]


Taşınmaz Kültür Varlıklarına Yardım Sağlanmasına Dair Yönetmelik" kapsamında pr Gönderen: mguclu
[26 Nisan 2024, 15:31:42]


Ynt: Taşınmaz Kültür Varlıkları yardım basvurusunu yönetecek mimar inşaat mühendisi Gönderen: nimeteliff
[25 Nisan 2024, 13:47:43]


Taşınmaz Kültür Varlıkları yardım basvurusunu yönetecek mimar inşaat mühendisi Gönderen: mguclu
[24 Nisan 2024, 14:36:55]

SimplePortal 2.3.7 © 2008-2024, SimplePortal