Aizanoi Çavdarhisar
Proje,
Alman Arkeoloji Enstitüsü Merkezi tarafından yürütülmektedir.
konumuİç Batı Anadolu´da bir Roma şehridir. Konumu: Kütahya ilinin yaklaşık 50 km güneybatısında ve Çavdarhisar ilçesi sınırları içerisindedir. İyi korunagelmiş Zeus Tapınağı, iki hamam, tiyatro, stadyum, antik köprüler, meydanlar ve nekropollerden oluşan geniş bir alana yayılan harabe. DAI adına 1926 ve 1928 yıllarında yapılan ilk kazılar; 1970 yılından itibaren aralıksız süregelen kazı ve araştırmalar.
amaçlarDAI araştırmalarının amacı, başlangıcından Anadolu şehirlerinin parlak çağı olan Roma İmparatorluk çağı boyunca, Antik dönem sonrasına kadar olan dönemde Anadolu yerleşim tarihçesini ve hatta eski harabelerin, yeni dönem köylere dahil edilişini incelemektir. Aizanoi´daki antik yapıların iyi korunmuş olması ve üzerindeki modern yapılaşmanın az olması nedeni ile burası İç Anadolu arkeolojik arazi araştırmaları için çok uygundur.
güncel çalışmalarBugün çalışmaların ağırlık noktasını, Zeus Tapınağının üzerine kurulu olduğu ve 1996 yılından bu yana kazıların sürdürüldüğü bölge oluşturur. Bunun yanı sıra mimari süslemeler, keramik, sikke basımı, tiyatro- stadyum kompleksinin yapı tarihçesi, nekropoller ve Aizanoi ile çevresindeki köylerde bulunan yazıtlar üzerine yapılan çalışmalar sürdürülmektedir Inschriften aus Aizanoi.
sonuçlar 1926 ve 1928 yıllarında yapılan ilk kazılar Zeus Tapınağı ve çevresini araştırmaya yönelik olmuştur. Bu çalışmalara 1970 yılından itibaren tekrar başlanmış ve yayınları yapılmıştır. Bir çok küçük antik yapının araştırılmasının yanı sıra 1978 yılından itibaren araştırmaların ağırlık noktasını tapınağın kuzeyinde bulunan büyük termal gimnasium ve 1980 yılından itibaren de kuzeydoğudaki büyük bir höyükte yapılan çalışmalar oluşturur. Burada eski bir yapının içine oturtulmuş, zengin mozaik döşeli başka bir hamam kompleksi ortaya çıkartılmıştır. 1982 yılından 1990 yılına kadar geçen süre içerisinde stadyum kazı ve mimari çizimlerle araştırılmış; tiyatro ve stadyumdan oluşan kompleks bütünün yapı tarihçesi aydınlatılmaya çalışılmıştır. 1990 yılından itibaren ise araştırmalar bölgenin tarihi topoğrafyası ve Aizanoi´un gelişimi üzerine yoğunlaşmıştır. Toprak üzerinde kalan tüm antik yapılar ve yeni dönem köy evleri belgelenmiş, Roma köprüleri ve antik yol sistemi de ölçüm ve sondajlarla araştırılmıştır. 1992 ile 1995 yılları arasında geç Antik döneme ait sütunlu bir cadde kazılmış ve restore edilmiştir. Sütunlu caddede bugüne kadar varlığı bilinmeyen, Erken Roma Artemisionu'ndan devşirilerek kullanılan yapı elemanlarına rastlanmıştır. 1996 ve 1997 yıllarında Zeus Tapınağı platosunda yapılan yeni çalışmalarda, platonun prehistorik dönemlere tarihlenen bir höyükten arta kalan yükselti olduğu ve tapınak inşaası sırasında üstten kesildiği anlaşılmıştır.
işbirliği yapan kişi ve kuruluşlarDAI´nin Aizanoi´deki çalışmaları Ankara Anıtlar ve Müzeler Müdürlüğü´nün izni ile yapılmaktadır. Koşulların elverdiği taktirde, Anadolu´nun arkeolojik sorunlarına ve sorularına ilgi duyan ve bu konu üzerine çalışma yapmak isteyen, eğitimlerinin ileri bir aşamasında olan arkeoloji, mimarlık, jeodezi ve jeofizik öğrencilerinin projede yer alması olanağı vardır.
Iletişim kurulabilecek kişiProf. Dr. Ralf von den Hoff
Klassische Archäologie
Universität Freiburg
Fahnenbergplatz
D - 79089 Freiburg
Tel.: +49 (0) 761 - 2033072/3
E-mail: vd.hoff@archaeologie.uni-freiburg.de