Restorasyon Forum

Hoşgeldiniz Ziyaretçi. Lütfen giriş yapın veya kayıt olun.

Restorasyon Forum - Reklam Alanı


Yanıt gönder

Kullanıcı Adı:
E-Posta:
Konu:
İleti Simgesi:

Doğrulama:
Resimde gördüğünüz harfleri giriniz
Harfleri dinle / Farklı bir resim göster

Resimde gördüğünüz harfleri giriniz:
Restorasyon kac harflidir ( Rakam yaziniz ):

kısayollar: göndermek için alt+s veya önizleme yapmak için alt+p\'ye basın


Konu Özeti

Gönderen: Hasan Emrah AKSOY
« : 25 Mart 2010, 21:18:23 »

Tekrar merhaba biraz uzun ara verdik sanırım, fakat biraz yoğun geçti günlerimiz ::),ama
artık devam edebiliriz sunuma,en son bıraktığımızda sunumu derz işlerini yapıyorduk,
şimdi derz işleri bitti,bahçe tasarımına başladık ahşap ters tavanların uygulamaları başladık pencereler takıldı...vb

İşte  konağımız  8)



biten derz çalışmaları





ahşap ters tavan uygulamamız eski Antakya evlerinde bolca kullanılmıştır.



Tavan köşeleri için köşe birleştirme detayı







Bu arada bahçe taşları için Denizli iline kısa bir ziyaret yaptım bir günlük Denizli den doğal kayrak taşı ve doğal dokuma perdelere baktım,
konağımıza çok uyum sağlayacağı görüşündeydik Ferhan Hanım ile;

İşte taşlarımız







İşte perde numuneleri





Bu arada bahçede tesviye çalışmaları hızla devam ediyor.







Aynı zamanda da Halep taşı ile pencere kenarlarınıda tesviye edip,teraziledik.



önceki hali



haftaya görüşmek üzere ;)


Gönderen: Hasan Emrah AKSOY
« : 06 Şubat 2010, 21:03:25 »

Bu haftaki çalışmalarımız biraz daha ivme kazanarak ilerledi,bu arada Ferhan Hanım konağın bahçesinde
çalışan bütün ekiplere,firik pilavı ve fırında tavuktan menülü bir ziyafet verdi.İşte kareler.. :)





Ferhan Hanıma teşekkür ettikten sonra,elektrik ve su tesisat ustalarımızın işleri devam etti,elektrik tesisatını
uygularken en çok dikkat ettiğimiz şey üstüne yapacağımız derz veya sıva çalışmalarının dokusunu bozmayacak
şekilde olmasıdır.







Su tesisatı ise uygulamasında taş duvara fazla zarar vermeden, onarımı mümkün olacak şekilde
aynı zamanda yine yapılacak sıva ve diğer kaplama çalışmalarını engellemeyecek şekilde
çalışılması gerekir.







Yapılan derz çalışmalarında önemli detay, kalan bütün boşlukların tamamen doldurulması ve dekoratif
olarak taşların etrafından çevrilme uygulamasıdır.Bu uygulamada öncelikli olarak sağlamlık sonraki en önemli
amaçta dekoratif görünümdür.

















Konağın yeni kullanım amacı konuk evi olacaktır,Ferhan Hanımın konuklarını ağırlamak için
düşündüğü bu konak eski Antakya evleri kültürünü,doğasını yansıtan bir ev olacaktır.
Dolayısı ile bazı tasarımlarda bu yönde hazırlanmaktadır,yani  eski üsluplu çalışmaların modern
kullanıma yönelik olarak dönüştürülmesi,aynı zamanda evin kullanımına yönelik fonksiyonel olması
esastır.İşte tam bu noktada Tatbiki Güzel Sanatlar Okulundan mezun olan Ferhan Bereket Kuseyrioğlu'nun
yaptığı bir tasarım benim çok hoşuma gitti,yorum ve eleştirilerinizi bekliyoruz.

 

Konak konuk evi olarak hazırlandığından, sadece bir oda oturma  odası, diğer bütün odalar,yatak odası olacağından
her odada bir aynalı dolap olması gerekir,bunun için mevcut dolaplarımızın(yukarıdaki gibi) aşağıdaki
tasarıma dönüştürülmesi düşünülmektedir.Tasarım temel karalama olarak yapılmıştır.



Görüşmek üzere arkadaşlar
Gönderen: Hasan Emrah AKSOY
« : 03 Şubat 2010, 23:22:55 »

      Kolay gelsin. Elinize sağlık. Kafama bir şey takıldı. Pencereleri genişlettiğiniz cephede harman tuğlasıyla kapatılmış olan yer acaba önceden penceremiydi. Yoksa iç tarafta dolap mı var? Dolap olsa bile o boşluğun; orjinalinde pencere olup sonradan dolaba çevrildiğini nerden anlayacağız ?
Anladığımızı kabul edelim. Bunu orjinaline çevirmek için yeni bir işlem yapmak gerkiyor mu? Çünkü restorasyon projesinde bulunmayan bir nokta, sıvalar söküldükten sonra anlaşıldı. Ve siz tecrübeli kişiler olarak şöyle düşünebilir miyiz? (Pencere boşluğu olup olmadığını anlamk için.) Eğer illk yapıldığında dolapsa harman tuğlasıyla neden ördüler? Diğer duvarlardaki gibi moloz taş olabilirdi. Ve bir de usta harman tuğlası kısmındaki köşeleri çok keskin yapmış. Sanki pencere kasası için hazırlanmış gibi. Harman tuğlasının kullanmasının başka sebepleri de olabilir tabi ustanın.   Mesela; dolap koyulduktan sonra kapatılacak kısmın dar olmasından dolayı tercih edilmiş olabilir. Yorumlarınızı bekliyorum. Şimdiden TEŞEKKÜR EDERİM.
  Evet çok iyi noktaya değindiniz teşekkürler,tahminleriniz ve sorularınız çok yerinde,harman tuğla örgü olan yerin arkasında ortalama 30 cm derinliğinde raflar var,fakat bence bu raflar  sonradan yapılma,bunu şurdan çıkarıyoruz,binanın o cephesin de iki kişini oturabileceği bir balkon çıkıntısı varmış ve tuğla örgü olan yer kapıymış,fakat kapı içeriden bakıldığında tam odanı ortasında kalıyor,iki yanında da pencereler,daha sonra yapılan bir  tadilat esnasında,bu  balkon kapısı raflı dolap halini alıp tuğla ile örgü yapılmış,diğer pencere de kapıya dönüştürülmüş,şimdiki hali bence daha işlevsel,odanın ortasında bir balkon kapısı oda düzeninin kötü görünmesini sağlar.Şimdi biz ne yapıyoruz,balkonu yeniden yapacağız,çünkü önceden bir balkon varmış ve odada balkon gerekir,hem şık olur hem işlevsel olur,tuğlaları söktük sağlam bir şekilde cephede bütünlüğü yakalamak adına siyah  moloz taşla(pencereden çıkartığımız sağlam taşlarla) yeniden ördük,balkon için eski usul taş sundurma çıkacağız üzerine çelik konstrüksiyon ve çelik üzerine cumbadaki gibi ahşap kaplama,yapmayı düşünüyorum.İlginiz için teşekkürler yorum,öneri ve eleştirilerinizi bekliyorum. :)
Gönderen: Hasan Emrah AKSOY
« : 03 Şubat 2010, 13:33:17 »

Okulum başladığı için şantiyeye gidemiyorum ve şantiyeyi ne kadar özlediğimi fotografları görünce anladım:)İlk önce yapıyı aslına sadık kalarak restore etmeye çalıştığınız için tebrik ediyorum.Merak ettiğim tek nokta zemin katta yer malzemesi olarak ne kullanacağınız? Hataylı oldugumdan dolayı burada ki tarihi evleri gezeken ilk dikkatimi çeken kullanılmış olan özgün yer karoları olmuştu..
Çok güzel karolar var eski Antakya evlerinde,Liwan otel restorasyonunda karoları sökerken özen göstermiştik ve yeniden döşeyip cilaladık,fakat bu evde böyle bir karo çalışması yoktu,bu duruma rağmen Ferhan Hanım bu tip konularda çok duyarlı, evin yer döşemelerinde fayans...vb. gibi malzemeler yerine,banyo ve tuvaletlerde dahil,10cm*20cm ebatlarında traverten  döşeme çalışacağız(zemin kat için,1.kat zaten ahşap taşıyıcılar üzerine ahşap döşeme olacak orjinali gibi),doğal olmayan malzeme kullanmamaya  özen gösteriyoruz olabildiğince örneğin bazı lavabolar bile taştan yontma(çünkü lavabolar taştı biz sağlam olanları kullanacağız) olacak yakında yayınlayacağım,lavabolarıda..Hatta mermerden yatak başı tasarlıyoruz işallah yakında yayında.. sorularınız ve ilginiz için teşekkürler :)
Gönderen: Pehlivanzade
« : 03 Şubat 2010, 00:53:08 »

      Kolay gelsin. Elinize sağlık. Kafama bir şey takıldı. Pencereleri genişlettiğiniz cephede harman tuğlasıyla kapatılmış olan yer acaba önceden penceremiydi. Yoksa iç tarafta dolap mı var? Dolap olsa bile o boşluğun; orjinalinde pencere olup sonradan dolaba çevrildiğini nerden anlayacağız ?
Anladığımızı kabul edelim. Bunu orjinaline çevirmek için yeni bir işlem yapmak gerkiyor mu? Çünkü restorasyon projesinde bulunmayan bir nokta, sıvalar söküldükten sonra anlaşıldı. Ve siz tecrübeli kişiler olarak şöyle düşünebilir miyiz? (Pencere boşluğu olup olmadığını anlamk için.) Eğer illk yapıldığında dolapsa harman tuğlasıyla neden ördüler? Diğer duvarlardaki gibi moloz taş olabilirdi. Ve bir de usta harman tuğlası kısmındaki köşeleri çok keskin yapmış. Sanki pencere kasası için hazırlanmış gibi. Harman tuğlasının kullanmasının başka sebepleri de olabilir tabi ustanın.   Mesela; dolap koyulduktan sonra kapatılacak kısmın dar olmasından dolayı tercih edilmiş olabilir. Yorumlarınızı bekliyorum. Şimdiden TEŞEKKÜR EDERİM.
Gönderen: a.Eser
« : 02 Şubat 2010, 17:50:28 »

Okulum başladığı için şantiyeye gidemiyorum ve şantiyeyi ne kadar özlediğimi fotografları görünce anladım:)İlk önce yapıyı aslına sadık kalarak restore etmeye çalıştığınız için tebrik ediyorum.Merak ettiğim tek nokta zemin katta yer malzemesi olarak ne kullanacağınız? Hataylı oldugumdan dolayı burada ki tarihi evleri gezeken ilk dikkatimi çeken kullanılmış olan özgün yer karoları olmuştu..
Gönderen: aslan38
« : 02 Şubat 2010, 08:44:38 »

inşallah en yakın zamanda bekliyoruz ayhan usta...
Gönderen: ayhan çiçek
« : 01 Şubat 2010, 23:38:40 »

Selamlar ben Ayhan usta ekiple   beraber  konaktaki ahşap çalışmalara devam ediyoruz, kulandığımız ahşap çeşitleri ve birleştirmelerle ilgili detayları paylaşmaya hazırım.
Gönderen: rest..
« : 01 Şubat 2010, 09:35:51 »

çok güzel ilerliyorsunuz tebrik ederim...yapı da beni içine çeken bir gizem var aslında...çünkü moloz taş,kesme taş,yer yer kullanılmış ateş tuğlaları ve ahşap...bunların hepsi bir bütün oluşturuyor...özellikle moloz taşdan yapılmış beşik tonoz,bağdadi tarzındaki cumba,çatı...bunlar dikkatimi çok çekti...sıvaların ortadan kaldırılıp özgün dokuyu ortaya çıkarmanız ayrıca tebrik edilecek bir çalışma...çünkü günümüzde bu çalışma yerine taş binalarımız serpme sıva ile kapatılıyor...ben aslında yapının rölöve,restitüsyon ve restorasyon raporlarını merak ediyorum...eğer onları ekleme imkanınız varsa ya da bana bir şekilde yollama imkanınız varsa çok sevinirim...
Gönderen: BMurtekin
« : 31 Ocak 2010, 23:42:47 »

Konuyu şimdi inceledim, gerçekten çok detaylı ve bilgi dolu, bizle bunları kare kare paylaşan arkadaşımıza çok teşekkür ederim. Bende Restorasyon bölümünü bitiren ama farklı kollarda çalışmak zorunda olan arkadaşların arasındayım. Şöyle bir baktım da yavaş yavaş bilgi erimesi yaşamaya başladığımı gördüm - yani öğrendiklerim silinmekte - Bu konuyu okuyunca bir bir aklıma öğrendiklerim geldi ve aynı zamanda aslında daha bir çok şeyin uygulamasınında bulunup bire bir görmek gerektiğini anladım.

Şimdilik iç mimari kolunda uygulamalı ve projeli işler içersindeyim fakat en büyük isteğim bir gün iyi bir restorasyon işinde hem uygulamalı hem de şantiye aşamasında bulunabilmek.
Gönderen: honour007
« : 31 Ocak 2010, 23:06:38 »

öncelikle bu güzel ve detaylı paylaşım için çok teşekkürler  böyle güzel bir konağın restorasyon uygulamasında bulunmayı çok isterdim doşemede ve çatı konstrüksüyonlarında kullanılan ahşaplar ve taş işçilikleri çok güzel görünüyor böyle bir yapının restorasyonunda yer almayı çok isterdim gerçekten imrendim sizlere :) çok güzel bi paylaşım ve çok güzel bir restorasyon uygulaması olmuş tekrar teşekkür ve tebrik ederim ....
Gönderen: Hasan Emrah AKSOY
« : 31 Ocak 2010, 22:58:07 »

Eskisi gibi kenarlar kesme taş orta bölümler moloz taş kalacak ve sıva çalışmayacağız onun yerine
taşların arasına horasan harcı türevi hazırlayıp iç derz çalışacağız.çünkü bu yörede eski binalarımızın tamamı
bu şekilde yapılmış ve bırakılmış(restore edilmeyen binalardan yola çıkarak söylüyorum),ayrıca daha dekoratif görünüyor.
Bu arada içerde bazı odaları sıva çalışacağız fakat sıva üzerine boya yok,sıva beyaz çimento,ince kum,hidrolik kireç,ve kiremit tozu
kullanarak hem yapışma oranı yüksek bir harç hemde kiremit tozunun oranı ayarlayarak gül kurusu bir ton çalışacağız
Gönderen: aslan38
« : 31 Ocak 2010, 20:51:47 »

evin dış ve iç sıva sökülmesinde yapmış olduğunuz çalışmalar yapıya zarar vermiyor bu güzel...

peki evin restorasyon aşamasında dış cephe malzemesi hangi tür olacak... eskisi gibi kenarlarda kesme taş ve moloz taş duvar mı ?
yoksa başka bir malzeme mi uyarlamayı düşünüyorsunuz.
Gönderen: Hasan Emrah AKSOY
« : 30 Ocak 2010, 23:24:59 »

  Bu hafta bildiğiniz üzere bir taraftan sıva sökme işlemi yaparken diğer taraftan
alt kattaki odaların pencerelerini büyütme işlemlerine devam ettik,tabi
pencere büyütme olayı biraz teknik gerektirmektedir,hatalı yapılacak bir işlemin
sonunda duvarın bir bölümün çökmesi sonucu olarak,2. kat ciddi zarar görebilir.
İşte fotoğraflar



Pencereleri aynı üslupta ve aynı taşlarla çalışmaya özen gösteriyoruz.Kenarlar kesme taş üstler moloz
siyah taşla örülüyor.



Bir odanın aynı duvarında iki pencere açmamız gerekebiliyor,bu durumda önce birini söküp
yapıyoruz sonra diğerine geçiyoruz,duvarı zayıflatmamak amaçlı.



Aynı zamanda içeriden destek olması amaçlı çelik konstrüksiyon yapıyoruz.



Penceresi büyütülen odalar bunlar,aynı zamanda üst katta da çalışmalar olmasıdan sebeb
konstrüksiyon önemli,çünkü kat arası ahşapları da değiştireceğiz.





Üst katta yerdeki betonarme malzemeyi kaldırmaya çalışıyoruz,ahşap malzemenin üzerine
ortalama 24 cm kalınlıkta betonarme taşla karışık malzeme dökülmüş,çok büyük bir ağırlık.
İşte sökülme aşaması



Çıkan ağaçların durumu ve görüntüleri







Bu arada pencereleri bitirdik işte görüntüler



eski hali



evin girişinde ki tavan sıvalarını sökünce karşımıza böyle bir moloz taş kemer,çıktı
bence çok güzel



Şimdilik bu kadar ilerlemeleri sizlere sunacağım. ;)





Gönderen: Hasan Emrah AKSOY
« : 29 Ocak 2010, 18:23:17 »

Teşekkür ederim cumartesi devam edeceğim,
Gönderen: EftelyA
« : 27 Ocak 2010, 20:32:34 »

Çok güzel ilerliyorsunuz tamamlanmış halinide 4 gözle bekliyorum :)
Gönderen: Hasan Emrah AKSOY
« : 27 Ocak 2010, 19:18:31 »

  Cumbanın üslubu ile ilgili pek bilgi sahibi değilim fakat yakında ahşap ustamız Ayhan Usta da burada sizlere ahşap çalışmalar ile ilgili bilgiler verecek,fakat kabaca anlatmaya çalışayım,cumbada sadece taşıyıcılar sağlam kalmıştı dolası ile taşıyıcılar hariç(taşıyıcılarda güçlendirildi.)
Cumbanın tamamı yeniden yapıldı,aynı üslupta ve aynı yöntemle,ortalama cumbanın iç haçmi 4metrekare civarı idi,cumba ile ilgili detaylı fotoğrafları 2 gün içerisinde yüklemeye çalışırım.
 Diğer taraftan çok hummalı bir şekilde çalışmalarımız son hız devam ediyor,konağın bütün sıvalarını söküyoruz çünkü sıvaların bir özelliği yok ve sonradan yapılmış şişmiş düşmek üzere kimi yerlerde, su alması sebebi ile mukavemetini kaybetmiş taş duvarları söküp yeniden yapıyoruz,binanın yakınına sonradan yapılmış,binaya yaslanmış olan yapıyı yıkıyoruz.....işte fotoğraflar



sıvalar uzman ekibimiz tarafından son hızla taşlara zarar vermeden açılıyor.



yanlız yer yer sıva kalınlığı 3-4cm de geçiyor,sanırım kat kat sıva atılmış.


bu cepheye yeniden bakalım, yanındaki yapıyı kaldırdık





küçük pencerelere dikkat edin derim, çünkü binanın diğer cephesinde pencereler büyük, bu
cephedeki pencereleri, diğer cephedeki pencerelere göre yeniden yapacağız (pencereleri büyüteceğiz)







işte diğer cephemiz pencereler burada daha büyük







Konağın bahçesi de çok güzel birazda konak ve bahçesi ile ilgili görüntüler,




Bahçede çok güzel portakal,mandelina,nar,zeytin,greyfurt,turunç ağaçları var.
İstanbul da kar var,bende Antakya da dalından portakal yiyorum bu havada.





biraz bahçede gezindikten sonra çalışmaya devam edelim..
pencerelerimizi büyütme işlemlerine başladık, acele etmeden yavaş yavaş taşları alıyoruz,sağlam yere ulaşana kadar.





bu manzara bizi şok ediyor ,ağaç kat arası taşıyıcılar üzerine bindirilen yüke bakın,ortalam 25 cm beton ve taş var :o



pencereleri aynı üslupta yeniden yapıyoruz kenarlar kesme taş,sağlam ağaçla taşıyıcılar üstüne ,siyah moloz taş örüyoruz,
işte taşlar hazırlanıyor







örme işlemide devam ediyor tabi



....şimdilik bu kadar devamı cumartesi günü işallah :)









Gönderen: rest..
« : 24 Ocak 2010, 00:07:15 »

elinize sağlık çok yararlı bir paylaşım.cumbaaa sırff bağdadiymiş galiba?cumba hakkında detaylı bilgi veriseniz çok sevinirim....
Gönderen: Hasan Emrah AKSOY
« : 22 Ocak 2010, 17:25:35 »

Evet açıklama yaparak devam etmeye özen göstereceğim
Gönderen: Restorasyon
« : 22 Ocak 2010, 16:43:00 »

elinize sağlık, çok güzel bir konu olacak gibi.. fakat fotorafların altında neler yapıldığıda anlatılsa uygulama esnasında çözümleri nasıl buldunuz, malzemeler neden değiştiriliyor yada korunan kısımları var ise onları belirterek fotoğrafların altında anlatsanız çok daha kaliteli bir konu olacaktır.. tşkler..

* Bizi Takip Edin

Son Mesajlar

Çalışma arkadaşları arıyoruz. Gönderen: Yunus.teze
[Dün, 22:43:50]


cmbzrqjy Gönderen: metformin 100 mg
[Dün, 19:31:55]


ÇALİŞMA ARKADAŞLARI Gönderen: zeki0669
[17 Nisan 2024, 19:26:12]


Top-notch Ğ¡asual Dating - Legitimate Girls Gönderen: zgtasoluk
[17 Nisan 2024, 06:48:19]


Premier Ğ¡asual Dating - Verified Maidens Gönderen: Dursunfurkan
[16 Nisan 2024, 19:27:44]


RESTORATÖR ANKARA (7 YIL DENEYİM) Gönderen: Mehmet Güngör
[16 Nisan 2024, 18:54:22]

SimplePortal 2.3.7 © 2008-2024, SimplePortal