Restorasyon Forum

Hoşgeldiniz Ziyaretçi. Lütfen giriş yapın veya kayıt olun.

Restorasyon Forum - Reklam Alanı

Gönderen Konu: SketchUp Material Atama ve Atlantis  (Okunma sayısı 39235 defa)

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

JeoPardy

  • Restorasyon Forum
  • ****
  • İleti: 356
  • Cinsiyet: Bay
SketchUp Material Atama ve Atlantis
« : 02 Aralık 2009, 16:52:45 »
          Artlantis malzeme duyarlı çalışır. Sahnemizde aynı malzemeden iki farlı duvar veya obje mevcutsa birinin malzemesini değiştirdiğimizde diğeri de blog olarak davranıp aynı malzemeyi kendisine atar. Bu bir objenin metal ise diğerinin me metal olacağı anlamını taşımaktadır. Bu çoğu kez geridönüşlerle son bulur.

Artlantis de yeni bir yöntem ile bu sorunu aşmış bulunmaktadır.


Artlantis, i sitesine üye olup indirebilirsiniz. Yalnız iki farklı sürüm vardır. Artlantis Studio ve Artlantis Render. İkisinin de render kalitesi aynıdır. Studio da aynı zamanda animasyon da yapılabilmektedir.

Bunun haricinde her iki türün de 1.2.6 ve 2.0.3 versiyonları mevcuttur. Burda dikakt edilmesi gereken bir nokta vardır. Sketchup dosyası *.skp dir. Artlantis 1.2.6 versiyonu bu su dosyasını direkt olarak açabilmektedir. Artlantis 2.0.3 versiyonu dosya türlerinde skp olduğu halde Maalesef bende açamıyor. Ben şöyle çözdüm. Sistemimde hem Atl 1.2.6 hemde Atl 2.0.3 kuruludur.

1.da sketchup dosyasını açarım. Atl olarak kaydedip Atl 2.0.3 de açılabilecek bir hale getiririm.

( iç renderler de 1.2.6 bence 2.0.3 e göre kat kat iyi! ) ikisini de indirmenizi bu yüzden tavsiye ederim. Anlatacaklarım 2.0.3 versiyonu ile ilgilidir!!! Şimdi, Sketchup,da çizdiğim basit bir sahneyi artlantis 1.2.6da açıp, Atl olarak kaydedip Atl 2.0.3 yani son versiyonda açıyorum. Su çizimi aynen aşşağıdaki gibidir....






Dikkat ederseniz farklı malzemeden yapacak olduğum elemanları su da farklı materyal olarak atadım. Gerçi dğeiştirmek mümkün ama uğraşmak gerekiyor.

Üstte bahsettiğim işlemleri yaptınız farzediyorum. Projeyi Atl 2 de açtığımızda bize birkaç soru soracak hepsine olumlu yanıt verdikten sonra :D proje aynen aşşağıdaki gibi görünecektir.




Şimdi sizlere tek tek menüleri açıklayacağım.
Ana menü şu şekilde sıralanıyor.
Soldan sağa Shader, Light, Heligon, Object, Perspective, Ve list

SHADER;
Tüm malzeme ayarları bu pencere üzerinden yapılır. Bu simgeye tıklanıp malzemeler üzerinde sol tuşa basılarak veya tıklanarak gezdirildiğinde ilgili malzemeler hakkında özellikler görüntülenir.
Shader menüsü altında ; ( malzmenenin türüne göre değişik seçenekler çıkabiilir )



Mazleme eklemek;
Eklenecek yüzey üzerine sağ tıklanır, Add texture seçilir. Ve Pc deki herhangibir jpg veya benzeri resimm dosyası seçilir. Ve ilk tıklanan noktaya malzemeyi atar.



Atanan malzeme Kare şeklindedir. Tüm yüzeyi kaplamamıştır. Şimdi Görünen o Tüm yeşil yüzeyler atanan malzeme ile kaplanacak. Çünkü blog olarak davranıyor.

Aşşağıdaki resmi inceleyin



3. daire: Malzlemeyi yatayda ve dikeyde tüm yüzeye kaplar. ( İşte burada Suda anlatmaya çalıştığım blog davranış özelliği )
Hemen altından Vertical yazan kısım
Malzemenin X/Y/Z ekseninde yüzeye nasıl bir kaplama tarzı yakalayacağını gösterir.
(Kare gibi görünen malzeme özelliklerini değiştirmek için ''shader'' tıklanıp sahnede de; malzeme atanmış yüzey üzerindeki atanan kare malzeme tıklanır.)

2. daire: Malmeme özelliklerini belirler.
Mix: Karıştırma rengi
Shinness: Parlaklık
Reflection: Yansıma
Bump: Kabarıklık
Ambiyant: Aydınlık
Transparency: Şeffaflık
Dimension: Ölçek

LİGHT Sahnemize koyacağımız ışıklar bu pencere altında yapılmaktadır. Eışık eklemek için Ligh sekmesine tıkların. SOnra Ensağdaki list simgesine tıklanır.

1. daire: ışıkları açar/kapatır.
2. daire: ışığın rengini belirler.
3. daire: ilk etapta buradan ışıklar eklenir. ( kutucuklu + ışık gurubunu temsil eder , + eklenecek ışığı )
4. daire:
Shadows: ışığı gölgelendirir
Angle: ışığın açısı
Laterial blur: Işığın düştüğü yüzeyleri yumuşaklaştırır.
5. Lensflare, ığıktan çıkan ışık hüzmesini temsil eder. (deneme yanılma ile en iyi sonuca ulaşabilirsiniz.)



Araya bir not sıkıştırmalıyım. Yoksa çok kopuk olacak.
Sahnemize yerleştirilen ışıkların koodinatları ve eksenleri çok kolay bir yöntem ile yerleştirilir. Artlantisde ayrı bir pencere yani ''2d view''penceresidir. :




Bu pencere aslında çok amaçlı kullanılabilir. 1. daieye tıkladığımızda karşımıza projemizin krokisi gelmektedir. Sol taraftan light simgesine tıklanıp listeden bir ışık eklenildiğinde bu korkite toktasal olarak görülür.( sarı renktedir ) Ve bu ışığın koordinatları açılan bu pencere üzerinden ''top, left, right, back'' görünümlerinden nerede olduğu tespit edilip mouse ile koordinatları kolayca değiştirilebilir. Kroki üzerinde mavi çizgi kameranın açı çizgisidir. SArı çizgi ışığın açı çizgisidir.


HELİGON

Bu sekmede projeminizin en can alıcı noktası olan güneş, radiocity, gölge ve ortam şekli ayarları yapılacaktır. Bu kısım biraz can sıkıcı biraz da sinir bozucudur. Çünkü istenilen ayarları bulmak ve alışmak biraz deneme ve zaman alacaktır.



2. daireye tıkladığımızda krokimiz açılacak. Ve güneşik projemize nerden ve nasıl geldiğini görüp değiştirebileceğiz. Kroki üzerinde pusula simgesindeki sarı noktayı tutup çevirdiğimize dğeişiklikler realtime olarak projemize yansıyacak.

Sun light altında
Location yani bölgesel ayarlar yapılabilir. Manuel de ise ''2d view'' e tıklanıp kroki üzerinden mouse ile kendimiz güneşi konumlandırabiliriz. Yine değişiklikler realtime olarak projemize yansıyacak.
Bu bölümün altında bir eyalet ismi vardır. Bende default ''denver'' olarak var. Siz isterseniz istanbul yapabilirsiniz. Allati simgeleri sırası ile açıklayacak olursak:
12 yazan simge: takvimi temsil ediyor.
Saat: Güneşin hangi saatler arasında olacağını temsil ediyor.
Power: (genelde beyaz kullanırım, Ve değeri 65 den aşşaı kullanmam.)
Allatki Küp şekli ise projenin gölgeli olacağını gösterir. (işaret tıklanıp değeri 100 yapabilirsiniz.)
Skylight: Gün ışığı anlamındadır. Ortada biryerde kalması makbuldür.
Clouds: Yapay bulutlar. (deneme yanılma ile zevkinize göre ayarlayabilirsiniz.)

Heligon seçili iken sağ tarafında ''2d view'' tıklanırsa top left ve right cephelerini görerek güneşi manuel ayarlarının nasıl etkilediği görülür. Burdan da müdahale edilebilir'''

Object bölümü ayrı bir mevzu sonra gireriz :)

PERSPECTIVE

En sağdaki kamera simgesidir. Burda kamera açısını (balık gözü lensine yakın bir değer mesela) bulanıklık ve arkaplanın nasıl olacağı ayarlanır.
Sırası ile:
Focal (mm) : lens genişliği ve bakış noktası
Depth of field : sağdaki hedef simgesi tıklanıldığında ve değeri yükseltildiğinde sahnede seçilen objeyi net arka fonu bulanıklaştırır
Background: Akaplana ya resim yada ''heligon'' sekmesinde ayarlanan bulutları koyar. Bunun için şu yol izlenir.: background'a çift tıklanır. Pc den herhangibir arkaplan resmi seçilir ve alla ki açılan kutucuğu ''2d image'' yapılır. Veya ''heligon sky'' yapılır.




BİR PÜF NOKTA

Proje kontroli mousenin sağ, sol, üst ve tekerlek tuşları ile yapılır. En rahat kontrol Perspective simgesi tıklanılık iklen yapılır. Ve sketchupdan gelen bir özellik neticesinde kameranın default olarak merkez ve odak noktası birbirinden çok uzaktadır.

Aşağıdaki resim ''2d view'' ekranıdır. Bunu ayarlamak için



simgesi ne tıklanır. Ve açılan pencerede :




işaretli mavi nokta planın ortasına getirilir. Kırmızı nokta da ona yakın bir yere getirilir. Ve plan daha rahat döndürülüp çevrilebilir. mavi çizgi ise kamera açısını gösterir..

Menu bölümü şimdilik bitti. Sıra sahder leri tanıtmaya geldi. Shaderler Yüzeylere Cam, metal, Ayna, su ve diğer temel nesneleri atamamıza yardımcı olur. Tabiki Bu malzemeler ile farklı yüzeylerde yapılabilir.


 

Yukarıdaki kızmızı daireye tıklanıldığında alta bir sekme açar.
image
object
pstcard
shaders

Shaders' den ''a surface'' sekmesine tıklanılır.
Ve sağ da görüldüğü gibi sırası ile

Alüminium: Mazlemeye Alüminium ahvası katar.
Basic: Kalsik malzeme tipi (eğer hata yapar isek ilk malzeme ayarına bu shader i atayarak ulaşırız.)
china: bilmiyorum
Expert: bilmiyorum
Glazing Frensel: Cam yansıması ve cam malzemesidir.
İnvisible: Tamamiyle şeffaf yapar.
Mirror: Aynalı yansımadır.
Neon Glass: Camlara neon ışığı etkisi verir.
Neon light: Malzemeye neon ışığı etkisi verir.
Plasatic: Temel plastik malzemesidir.
Wather Frensel: Su ve havuz daki su yapımı içindir.

Not: bU MALZEMELERİN herhangibirini seçip istenilem mazlemeye doğru sürüklenildiğinde malzeme o shaderin özelliğini kazanır. Ve atanan malzemenin özeliklerini hassas ayar yapılması için bir önceki atanan yüzey seçilir ve Sol üstte ''shader'' Menüsüne tıklanır.

Not 2 : Meslea Ben mirror yani yansıma malzemesini alttaki küreye doğru sürükledim ve bıraktım. AMa mirror efekti vermez... Sebebi ise önceden sketchp dan gelen mazleme hala kürey atanmış vaziyette durur. Bunu düzeltmek için:
Sırası ile:
2. dairedeki ''shader'' Tıklanır.
1. dairedeki ''mirror'' Atanmış küre seçilir.
3. dairedeki ''list'' açılır.
4. dairedeki Seçilen kürenin Sketchup da atanmış olan bilmemne.jpg dosyası list altında görüntülenir.
5. malzeme ile ilişkili o bilmemne.jpg dosyası tıklanıp yukarıdaki 5. daireden X ile silinir. Yani önceki malzeme kaldırılmış ve yeni mirror efekti eklenmiş olur. !!!







Not: Shader tıklanıp istenilen objeye tıklanıldığında o objenin özellikleri değiştirilir.

Sonuçda; Mirror ve galazing frense sahderleri ile kürelere verdiğim efektler.



Herzaman için, malzemelere önceden atanan kaplamalar ve bunların toplu listesi, shader tıklanıp yandaki list seçeneğine tıklanıldığında görülür ve değiştirilir.

Son söz olarak da şunları açıklayıp tüm mazlemelerdeki ayarlarımın SS lerini göndereyim.
Açıklama:
Skatchup'da yaptığım o kürelerin segmentlerini yükseltmei unutmuşum. Bende bunları Atl üzerinden yokettim. Ve atl nin kendi temel şekillerinden küre olanını ekledim. Bu silme ve ekleme işlemi de şu şekide:

Sekmelerde ''shader'' tıklanır. Mouse ile sol tuşla obje seçilir ve sol menülerden en altta '' material is visible'' seçeneği kaldırılır.... Obje sahneden yokolur. Tekrar geri getirmek ''için Shader'' tıklanır. List tıklanır. Listede silik görünen satır bulunup tekrar '' material is visible'' seçeneği tıklanır....
Allattaki resmi inceleyiniz:



Ben Sahneye şöyle küreleri ekledim:

Yıkarıda ''catalog'' simgesi vardır. (Renklidir. Üzerine geldiğinizde mosue ile catalog yazar.) bu simgeye tıklanır. Yine alta menü açar...
Altta ki listede ''object'' altında ''basic Geometry'' seçeneği altında klasik şekilleri sürükle ve bırak tekniği ile sahneye eklenir.

Eklenen objeyi hizalama:

Eklenen objeleri konumlandırıp büyütüp düzeltmek için Yukarıdaki menülerde ''heligon'' ve ''perspective'' arasında kalan ''objec tıklanır... (konu anlatımında burayı es geçmiştim) Sonra hareket ettireceğimiz obje seçilir. Daha doğrusu üzerine bir kez tıklanıp basılı tutularak istenilen yüzeye hareket ettirilir. veya boyutları ile oynanır.

Objeye malzeme atama

Menüden ''shader'' seçilir. obje tıklanır. İstenirse obje üzerinde sağ tıklanıp 'add texture'' seçeneği ile veya ''catalog'' penceresi üzerinden yukarıda bahsettiğim ''asurface'' altındaki hazır malzemelereden atanabilir.
Ben mirror malzemesi ni kullandım. bu malzemeyi atadıktan sonra ''shader'' menüsüne tıkladım. Objemi seçip ''mirror'' Efektine ince ayar çektim :)


Alttaki resmi inceleyin....





Bu sahne için kendi kullandığım ayarlarımı paylaşıyorum:

Sahneye yuvarlak objeleri eklediğinizi farzederek:





listede hangi shader kullanıldığı gösteriyor.... arka onu hafif gri olan satırda!!!!!

Bu image de ise yeşil cam sı kürenin ayararı.
kullanılan shader: ''Galazing fresnel'' yine listede arka fon gri satırda görülüyor. Ayarlarıda soldaki gibidir.





Son olarak, Sahne için heligon ayarlarını ve render ayarlarını gösteren SS yi ekliyorum. Render ayarlarına menülerde dişli çark simgesine tıklanarak ulaşılabilir.




kaynak : www.sketchup.gen.tr

snn
  • Yeni Üye
  • *
  • İleti: 5
  • Cinsiyet: Bay
Ynt: SketchUp Material Atama ve Atlantis
« Yanıtla #1 : 25 Nisan 2011, 17:09:24 »
 alkışla

trnqllty
  • Yeni Üye
  • *
  • İleti: 1
  • Cinsiyet: Bay
Ynt: SketchUp Material Atama ve Atlantis
« Yanıtla #2 : 04 Ekim 2011, 07:16:52 »
Çok yararlı bilgiler. Teşekkürler

 

* Bizi Takip Edin

Son Mesajlar

Ynt: KKTC Lefkoşa Selimiye Camii (Aya Sofya Katedrali) Gönderen: karacanenes
[25 Mart 2024, 12:09:22]


Teknik Personel Gönderen: TAŞYAPI
[24 Mart 2024, 16:13:27]


ÖN MUHASABE VE MİMAR PERSONEL ALIMI Gönderen: osman.blnk
[24 Mart 2024, 10:19:47]


Restorasyon alanında iş arıyorum Gönderen: Sudenur uysal
[22 Mart 2024, 19:19:58]


RESTORASYON ALANINDA DENEYİMLİ İNŞAAT TEKNİKERİ Gönderen: cabiyotlu
[22 Mart 2024, 11:02:48]


Ynt: NAKKAŞ/KALEMİŞİ/RESTARASYON EKİBİ Gönderen: nAKkaŞBey38
[22 Mart 2024, 01:59:53]

SimplePortal 2.3.7 © 2008-2024, SimplePortal