Restorasyon Forum

Hoşgeldiniz Ziyaretçi. Lütfen giriş yapın veya kayıt olun.

Restorasyon Forum - Reklam Alanı

Gönderen Konu: Türkiye, yazma eserlerine sahip çıkıyor  (Okunma sayısı 6107 defa)

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Restorasyon

  • Restorasyon Forum
  • *****
  • İleti: 824
  • Cinsiyet: Bay
Türkiye, yazma eserlerine sahip çıkıyor
« : 17 Nisan 2012, 01:07:59 »
Türkiye, yazma eserlerine sahip çıkıyor

İstanbul İl Kültür ve Turizm Müdürü Ahmet Emre Bilgili, Türkiye'deki kütüphanelerde bulunan yaklaşık 350 bin yazma eserin konservasyonu, korunması ve sağlıklı bir şekilde geleceğe ulaştırılması, bilim, kültür ve sanat dünyasının hizmetine sunulmasının büyük önem taşıdığını bildirdi.



Ahmet Emre Bilgili, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Türkiye'nin yazma eserler açısında potonsiyelinin yüksek olduğunu ve bu eserlerin büyük ölçüde kütüphanelerde, müzelerde ve özel kişilerde bulunduğunu söyledi.

''Bu eserlerin konservasyonu, korunması ve sağlıklı bir şekilde geleceğe ulaştırılması ve özellikle bilim, kültür ve sanat dünyasının hizmetine sunulması büyük önem taşımaktadır'' diyen Bilgili, Türkiye'de çok dağınık bir şekilde bulunan yazma eserlerin hem korunması hem de yararlanılmasında doğal olarak birtakım zorluklar bulunduğunu ifade etti.

Türkiye Yazma Eserler Kurumu Başkanlığının kurulması ile bu eserlerin koruma, istifade etme ve geliştirme anlamında çok etkin bir şekilde yönetileceğini anlatan Bilgili, yeni yapılanma ile ilgili şunları kaydetti:

''Öncelikle İstanbul merkezli etkin bir yönetim oluşturuluyor. Hem bütçe imkanları hem de insan kaynağı açısından hem de teşkilat yapısı itibariyle ciddi bir kurum ortaya çıkıyor. İstanbul merkezli Başkanlık ve kurulları ile Anadolu'nun önemli merkezlerinde Ankara, Konya ve İstanbul'da bölge müdürlükleri ile etkin bir yapılanma olacak. Türkiye'deki bütün yazma eser bulunan kütüphaneler ve yeni oluşturulan müdürlükler, bölge müdürlükleri aracılığıyla Başkanlığa bağlanacak. Böylece tüm birimler etkin olarak yönetilmiş olacak.

Bu yapılanmanın bu konuda çığır açacağını anlıyoruz. Bu alanda bilgi üreterek ve değer yaratarak dünyada en önemli bir merkez haline geleceğimizi düşünüyorum. Tabii ki bu başkanlık aynı zamanda kendi alanında hem ulusal hem de uluslararası kültürel ve bilimsel etkinlikler de düzenleyecek. Başkanlık sisteminin, İstanbul'un küresel bir kültür başkenti olması yaklaşımına paralel bir gelişme olduğunu görüyoruz.''



-14 YAZMA ESER KÜTÜPHANESİ BULUNUYOR-

Türkiye'de 7'si İstanbul'da olmak üzere 14 yazma eser kütüphanesi bulunduğunu belirten bilgili, yapılanma ile kısmen yazma eserleri bulunan 7 kütüphanenin de buna dahil edilmesi suretiyle yönetim açısından da birleştirmeler yapılarak toplam 15 yazma eser kütüphanesinin kurulmuş olduğunu söyledi.

Yazma eserlerle ilgili en önemli konunun bu eserlerin korunması olduğunu ancak aynı zamanda bu eserlerin kullanımda tutulması gerektiğini vurgulayan Bilgili, yeni yapılanmanın bu açıdan da önemli olduğuna dikkat çekti.

-EN ESKİSİ 1324, EN YENİSİ 150 YAŞINDA -

Yıpranan yazma bir eserin tıpkı bir hastayı muayene eder gibi titizlikle korumaya alındığını ve yeni yapılanmada ''kitap şifahanesi'' üzerine ayrı bir daire başkanlığı kurulduğunu anlatan Bilgili, ''Bu alana özel bir önem ve imkan veriliyor. Bu konuda sadece Türkiye'deki yazma eserlere değil başka ülkelere de hizmet verilmesi düşünülüyor'' dedi.

Bilgili, yazma eserlerden yararlanmak isteyen kişiler için şu anda Süleymaniye Yazma Eser Kütüphanesi'nde hem dijital ortamda hem de kütüphanede hizmet verildiğini söyledi.

Bir yazma eserin tarihi, yazarı, adedi, içeriği ve alanında ilk oluşu, müellifin kendi el yazısı ile oluşu, cilt ve tezyinatı (süsleme ve bezeme sanatı) hepsinin birden eserin değerini oluşturduğunu kaydeden Bilgili, şöyle devam etti.

''Türkiye'deki yazma eser kütüphanelerinde yaklaşık 350 bin civarında yazma eser var. Bunların içinde birçok ünlü yazma eser bulunuyor. Ancak İbni Sina'nın 'El Kanun Fi't-tıp' adlı eserini en önemlisi olarak sayabiliriz. En eski yazma eser hicri 68 tarihli (miladi 687) yazarı belli olmayan Arap şiirini konu edinen bir yazmadır ve Süleymaniye Kütüphanesi'nde bulunmaktadır. En yeni yazma ise 150 yıl öncesine aittir.''

-Türkiye'deki yazma eser kütüphaneleri ve bulunduğu iller şöyle:

-Bursa : İnebey Yazma Eser Kütüphanesi

-Diyarbakır: Ziya Gökalp Yazma Eser Kütüphanesi

-Edirne : Selimiye Yazma Eser Kütüphanesi

-İstanbul : Süleymaniye Yazma Eser Kütüphanesi Müdürlüğü,

Nuruosmaniye Yazma Eser Kütüphanesi, Köprülü Yazma

Eser Kütüphanesi, Hacı Selim Ağa Yazma Eser Kütüphanesi,

Atıf Efendi Yazma Eser Kütüphanesi, Millet Yazma Eserler

Kütüphanesi, Ragıp Paşa Yazma Eser Kütüphanesi

-Kayseri : Raşit Efendi Yazma Eser Kütüphanesi

-Konya : Meram Bölge Yazma Eserler Kütüphanesi Müdürlüğü, Karatay Yusuf Ağa

Yazma eser kütüphanesi

-Sivas : Ziya Bey Yazma Eser Kütüphanesi

Zaman

 

* Bizi Takip Edin

Son Mesajlar

Ynt: KKTC Lefkoşa Selimiye Camii (Aya Sofya Katedrali) Gönderen: karacanenes
[25 Mart 2024, 12:09:22]


Teknik Personel Gönderen: TAŞYAPI
[24 Mart 2024, 16:13:27]


ÖN MUHASABE VE MİMAR PERSONEL ALIMI Gönderen: osman.blnk
[24 Mart 2024, 10:19:47]


Restorasyon alanında iş arıyorum Gönderen: Sudenur uysal
[22 Mart 2024, 19:19:58]


RESTORASYON ALANINDA DENEYİMLİ İNŞAAT TEKNİKERİ Gönderen: cabiyotlu
[22 Mart 2024, 11:02:48]


Ynt: NAKKAŞ/KALEMİŞİ/RESTARASYON EKİBİ Gönderen: nAKkaŞBey38
[22 Mart 2024, 01:59:53]

SimplePortal 2.3.7 © 2008-2024, SimplePortal