Nadide eserler kolilerde böyle çürütülüyorTopkapı Sarayı Yazma Eser Kütüphanesi'nin restorasyon nedeniyle kapalı tutulduğu ve eserlerin kolilerde saklandığı belirtildi. Araştırmacılar, 2007'den bu yana süren restorasyon nedeniyle hem eserlerden istifade edemediklerini hem de eserlerin zarar gördüğünü söylüyorlar.Osmanlı İmparatorluğu’nun yönetim merkezi olan Topkapı Saray'ının kütüphanesinde nadiden el yazması eserlerden araştırmacıların istifa ettirilmedi ve eserlerin kolilerde çürütüldüğü iddia edildi.
Halen müze olarak kullanılan ve içerisinde Kutsal Emanetler, Hazine, Harem gibi ilgi önemli bölümlerin yer aldığı Topkapı Saray'ında Osmanlı arşivinin yanısıra birde Yazma Eser Kütüphanesi bulunuyor.
2007 yılından bu yana süren restorasyon çalışmaları nedeniyle Yazma Eserler Kütüphanesi’nin kullanıma kapalı tutuluyor. M. Fatih Çalışır, restorasyon nedeniyle kapalı tutulan kütüphanenin nadide yazma eserlerinin kolilerde çürüdüğünü belirtiyor.
Minyatür ve hat sanatı yanı sıra tarih, coğrafya, tıp, astronomi, matematik, kimya ve benzeri onlarca bilim dalı açısından oldukça değerli kaynaklara ev sahipliği yapan bu kütüphanedeki yazmaların önemli bir kısmı, padişahlara ithafen hazırlanmış tek nüsha eserlerin bulunduğu kütüphanede Türk, Fars ve Arap dünyasını ilgilendiren kitapların yanısıra Slav, Macar, Yunan ve Latin dünyasının da önemli eserleri bu kütüphanede bulunuyor. 15 bin nadide eserin yer aldığı küyüphanenin 5 yıldır araştırmlaar kapalı olması uzmanları tedirgin ediyor.
Kütüphanenin 15 bin eserinin 2007 yılından bu yana karton kutular içerisinde hava almaksızın "muhafaza" edildiğini belirten M. Fatih Çalışır, bu narin ve nadir eserler gün geçtikçe özelliklerini yitirtiği iddiasında.
Depolama koşulları nedeniyle mürekkep yanıkları yazıları okunmaz hale getirmekte, nem ve rutubet, sayfaların mukavemetini azaltmasının yanısıra bilim ve sanat erbabının bu eserlerden istifade edememesinin ciddi bir hata ve önemli bir kayıp.
Kütüphaenin kapalı kaldığı sürede eserlerin dijital arşivi bile hazırlanmamış olmasının üzüntü verici olduğunu belirten Çalışır, böyle giderse eserlerin kullanılmaz hale gelebileceğini belirtiyor. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ının skandala el atmasını isteyen uzmanlar, Kültür Bakanlığı'nın ve müze yönetiminin duyarsızlığından şikayetçi.
HABER MERKEZİ / TIMETURK